Защо се появяват хлебарки в чистия ви дом?

5483

Хлебарките са сред най-разпространените и неприятни паразити в дома, които са способни да оцеляват дори и в най-неблагоприятните условия. Те много бързо се размножават и се появяват на различни места. Кое ги привлича и какво да направите против тях?

къщичка за хлебарки

Защо се появяват хлебарки в къщата?

Днес сред разпространените видове са черните, кафявите и червените летящи насекоми, които се заселват на местата с най-добри условия за живот и размножаване. Най-често се появяват в кухнята, колкото и чиста да е тя, тъй като тези паразити обичат повишената влажност на въздуха и предпочитат тъмните места в помещението. Те се заселват в пукнатините по стените и ъглите, където прониква малко или никаква светлина. Избират местата, където има храна наблизо, а кошчето за боклук до мивката е идеалният източник.

Хлебарките не обичат студа и предпочитат да се намират в близост до отоплителните уреди, като парното или печката. Най-често се срещат през нощта, когато лампата в помещението е изгасена и е тихо. Ако искате да узнаете дали в дома ви има от тези паразити, вечерта, когато всички спят и е тихо, светнете лампата в кухнята и те бързо ще се разбягат по ъглите.

Могат ли да се появят в чистата къща?

Подобни паразити се появяват от канализацията или водопроводните тръби, по вентилационната шахта или отвън, при преместване на стари вещи и т.н. Нерядък случай е преместването на хлебарките от съседите. Така оттам, дори и къщата ви да е идеално чиста, лесно ще ви дойдат нежелани гости, които трайно да се настанят и размножават на чиста и свободна територия.

Много често тези насекоми попадат в дома чрез внасянето им заедно с покупката на употребявана техника, където те се заселват и пребивават. Това дори често се наблюдава при закупуването и на нови уреди, престояващи продължително в търговските складове. Най-основната причина за появата им е храната.

Какви щети могат да нанесат?

Нашествието от хлебарки може да е адски неприятно и да нанесе вреди, като:

  • поява на вредни микроби върху храната, по която се движат – поради разнообразната им храна с отпадъци, човешки и животински екскременти, храносмилателната им система е пълна с патогени и вредни микроорганизми;
  • разпространение на инфекции и зарази – тези насекоми хапят и могат да причинят различни болести или алергии;
  • физически и естетически дискомфорт – наличието на такива паразити може да докара човек до състояние на стрес, истерии и други неприятни ситуации.

Ето защо, борбата с тях е от огромна важност за вашето здраве и комфортен престой у дома.

Как да се отървем от тях

За да се предпазите от нашествие, монтирайте ситна мрежа върху вентилационния отвор и се постарайте да премахнете всички възможни пукнатини. За борбата с паразитите използвайте различни средства и препарати, както и специалните къщички с отрова по уязвимите местата – пукнатините и мръсния канал. Подобни продукти могат да бъдат закупени и онлайн.