До колко години се ползва столче за кола

6155

Сред най-важните бебешки пособия са столчетата за кола, чиято употреба има задължителен характер. Използват се няколко години и е важно да бъдат поставени в колата според регламента, така че позицията им да отговаря на правилата за безопасност. Те са не само седалка, върху която се поставя малкото дете, но и разполагат с функция за спане, която води до трансформирането им в легнало положение – подобна опция е силно препоръчителна по време на пътуване на дълги разстояния.

Бебешки столчета за кола

Как да се ориентираме в огромния избор от столчета за кола

Каталогът с детски столчета за кола е изключително разнообразен, което е отлична възможност за родителите да открият най-подходящия според нуждите и финансовите им възможности модел. Има евтини и по-скъпи продукти, което разширява кръга и дава свобода, но в същото време и затруднява обикновения потребител. За да се сдобиете лесно и бързо с подходящо столче за автомобила, е добре да знаете за какви възрастови групи е налично:

  • новородени – до 13 кг или 18 кг, а респективно до 15 месеца и до 4 години. Има и столчета за автомобил, които могат да се използват и за по-дълъг период от време – от 0 до 7 или дори 12 години. Максималните килограми в случая са аналогични до 25 и до 36;
  • от бебета на една годинка до деца на 12 години – отново също много практичен вариант, при който се обхващат много възрастови групи. Моделът столче за кола може да е предназначен за пеленачета до 9 месеца, за малки деца до 4 години и дори за 12-годишни момичета и момчета;
  • деца от 4 до 12 години – тук стесняваме кръга до стойности от 15 до 36 килограма. След тази група се нарежда и последната, на която отговарят седалките за кола, предназначени за хлапета на възраст от 5-6 години и с тегло до 36 кг.

Обмислете внимателно всяко едно предложение, за да сте сигурни в правилния си избор. Детската седалка за кола е много важна придобивка, от която зависи не само комфортът на детето по време на път, но и неговата безопасност. Отнесете се отговорно.

До каква възраст се използват

Според правилника за пътуване с малки деца в автомобила е необходимо те да се возят в специални седалки до навършването на 12-годишна възраст или до достигането на ръст от 150 см. Всеки родител е важно да знае, че е забранено малчуганът да се вози на предната седалка, което подлежи и на санкции. Бебетата се возят в посока обратна на движението в кошници, което се счита като най-безопасния за тях вариант. При някои леки коли има изофикс система за монтаж на столчето, но ако такава не е налична – то може да бъде фиксирано в стабилна позиция посредством колана.