четвъртък, май 16, 2024

Какво трябва да знаем за батериите за лаптоп? 

Може да не сте се замисляли, но батерията е един от най-важните компоненти на всеки преносим компютър. Тя дава така жадуваната от съвременния човек свобода. Свобода да работите от различни места, свобода да се преместите от хола в кухнята, докато гледате любимия си сериал и т.н. В последните години наблюдаваме ясно отчетлива тенденция към повишена мобилност не само при компютрите, но и в потребителската електроника като цяло. Така неусетно батериите навлизат все по-категорично в нашия живот – освен телефоните и лаптопите, които от край време работят на батерии, вече все по-често ги откриваме в безкабелни прахосмукачки, преносими домашни инструменти и, разбира се, електрическите автомобили.

Все по-масовото навлизане на мобилните устройства води и до постоянно подобряване на батериите, които те използват. Въпреки това все още правилната експлоатация има отношение към дългото и безпроблемно ползване на вашите преносими устройства. И тъй като мобилните компютри все още са едни от най-ползваните в ежедневието устройства, ще се съсредоточим върху това как правилно да се грижите за своята батерия за лаптоп, така че да извлечете максимална полза от нея за най-дълъг период от време.

Какви са различните видове батерии?

Батериите, които захранват нашите лаптопите, се променят бавно и постепенно през годините като стават все по-непретенциозни откъм поддръжка.

Първите масово използвани при преносимите компютри батерии са никел-кадмиеви (NiCd). Специфичното при тях е, че имат “memory effect”, което означава, че батерията трябва да бъде напълно разредена преди да я включите да се зарежда. За щастие те вече не се използват масово и тази необходимост при зареждането отдавна отпадна.

След тях се появиха никел-метал-хидрид (NiMH) батериите, които са следващата стъпка в еволюцията на и все още намират приложение при безкабелните прахосмукачки, например.

Съвременните батерии за лаптоп са предимно литиево-йонни (Li-Ion) и литиево-полимерни (Li-Po). Те имат множество преимущества, но едно от най-важните е, че при тях не е необходимо да ги оставяте да се разредят напълно преди да ги заредите отново. За разлика от никел-кадмиевите батерии, литиево-йонните и литиево-полимерните нямат “memory effect”, така че могат да бъдат зареждани практически по всяко време, без това да се отрази драстично на техния живот.

Поддръжка на батерията

Поддържането на вашата лаптоп батерия не е сложно и не изисква кой знае какво специално внимание, а ако следвате съветите по-долу, ще получите по-дълъг живот при максимално добро представяне.

Първоначално зареждане

Не е необходимо да оставите батерията да се разреди до 0%, за да я включите да се зарежда. Новите батерии обикновено се продават с фабричен заряд, за това е добре след като я монтирате да я оставите да падне до около 15% (докато излезе съобщението за лаптопа за нисък заряд) и след това да я заредите до 100%. След този цикъл можете да я зареждате, когато ви е удобно.

Зареждане на батерията

Съвременните батерии имат защита от презареждане. Така че няма значение дали ще ги оставите включени в захранването или не, те спират да черпят ток от мрежата, когато достигнат 100%. Въпреки това е препоръчително, ако ползвате лаптопа си предимно на зарядно, да правите по един цикъл на разряд – заряд на батерията веднъж месечно, за да удължително нейния живот.

По-важно е обаче да запомните, че не трябва да оставяте батерията без заряд (0%) за дълго време, защото това може да я повреди или да скъси драстично нейния живот.

Правилно използване на лаптопа

Единственото правило е да използвате лаптопа така, че да ви върши работа. Когато сте близо до зарядно за лаптоп, използвайте го включен към мрежата. Когато имате нужда от мобилност, ползвайте лаптопа си на батерия. Няма правило, което забранява да използвате лаптопа с включено захранване, дори когато батерията е заредена на 100%.

От време на време можете да “калибрирате” батерията на лаптопа, за да сте сигурни, че данните, които получавате за нейното здраве и капацитет, са максимално близки до реалните. За целта трябва да заредите батерията до 100%, да я оставите да падне на не по-малко от 3%, след което отново да я заредите до 100%. Имайте предвид, че така ще направите един пълен цикъл на батерията, което е препоръчително в случай, че лаптопът ви не отчита правилно оставащия заряд. Избягвайте прекалено честото калибриране, защото то може да допринесе до по-бързата амортизацията на батерията за лаптоп.

Грижа за батерията

По-старите модели лаптопи имат по-висока консумация и издържат по-кратко време с един пълен заряд на батерията. По тази причина често потребителите избират да закупят допълнителна батерия. В този случай е препоръчително да използвате батериите заедно като ги редувате. В противен случай има голям шанс да оставите една от батериите твърде дълго време без зареждане, а това води до риск от падане на напрежението под необходимия минимум, за да може да бъде заредена отново.

Ако в крайна сметка искате да съхраните батерията си извън лаптопа за известно време, ви съветваме да я оставите на около 70% и на стайна температура.

Последно

Още по темата