вторник, юни 11, 2024

Защо феновете носят спортни екипи на любимия отбор?

Проучванията сочат, че спортът играе важна роля в обществото, но не защото всички изведнъж искат да бъдат атлетични. Значителното увеличение в интереса идва от популярността на зрителските спортове. Все повече спортни фенове посещават стадионите по време на събитията, готови да подкрепят противопоставящите се отбори. Тези фенове, облечени в спортния екип на любимия си отбор, гледат мача с ентусиазъм, като гордо показват цветовете на тима си. Например футболните фенове носят тениска и шорти с цветовете на Барселона, баскетболните фенове носят цветни фланелки на Лос Анджелис Лейкърс, бейзболните фенове носят раирани фланелки на Янкис, а ски феновете носят ски якета на швейцарския отбор.

Но кога феновете са започнали да носят спортни екипи на мачовете? Има ли причина феновете да правят това? Психолози и спортни фенове обясняват как е започнала тази практика и споделят прозрения за колоритния свят на културата на спортните фенове.

В спортни статии онлайн се предполага, че движението за фенски фланелки е започнало около 80-те години на миналия век, но е навлязло в масова употреба едва през 90-те години. Спортните фенове твърдят, че футболът и баскетболът едновременно са поставили началото на феномена фенски фланелки.

В най-ранната статия по въпроса се посочва, че през 1971 г. реклама съобщава на феновете, че могат да персонализират футболните фланелки с имената си на гърба и номера на любимия си футболист. Съществуването на тази реклама по това време предполага, че значителен брой хора следят и подкрепят футбола достатъчно, за да искат персонализирани фланелки за себе си.

Един от хората, които са си купили фланелка заради тази реклама, разказва, че маркетинговият стил на спортното облекло му е проговорил. Той също се интересувал от спорт и смятал, че носенето на фланелката го доближава до любимия му отбор и играч. Тениската изглеждала автентична и се превърнала в една от любимите му тениски.

Проучванията, свързани със спортния фанатизъм, показват, че проявите му включват носене на спортни дрехи на мачовете на отбора, дори когато феновете гледат само по телевизията в уюта на дома си. Този феномен и емоциите, които той предизвиква, е едновременно казус от психологията, социологията и физиологията. Психологията предполага, че подкрепянето на даден отбор и неговата изява предизвикват у вас „катарзисно чувство“. Подкрепата на този отбор и това, че виждате как той печели или понякога губи, ви кара да се чувствате по-добре в живота си. Чувството за принадлежност, другарството и общата цел, свързани с това да си фен, са от полза за всички аспекти на живота.

Проучване върху фенове, които носят цвета на любимия си отбор, установи, че това води до последователно положително поведение сред феновете. То предизвиквало положителни чувства. Нищо чудно, че спортните фенове са продължили традицията чак до сега.

Днес носенето на спортни екипи по време на мачове или докато гледате мача от дивана, е масово явление. Почти всеки отбор предлага на пазара реплики на униформите си, които феновете му купуват с охота. Това поведение на феновете ще продължи да процъфтява, защото не само ви кара да се чувствате част от играта и отбора, но и да се чувствате добре със себе си. Това е положителна подкрепа, която феновете чувстват всеки мач, докато гордо носят спортният си екип.

Последно

Още по темата