четвъртък, май 16, 2024

10 екстремни преживявания, които да опиташ

Винаги си се възхищавал на хората, които поемат рискове, но все още не си се впускал в екстремно приключение? Време е да започнеш от някъде или да запълниш пропуските.

В България има огромно разнообразие от екстремни преживявания едно с повече, други с по-малко адреналин. Ето списък с най-популярните, но и най-атрактивни преживявания, които си заслужава да опиташ.

  1. Полет с балон

Полетът с балон е едно от най-впечатляващите преживявания, които можеш изпиташ.

Вълнението още преди да се качиш е голямо, а когато балонът се издигне и понесе във въздуха…дъхът ти за миг спира. Вълнението е още по-голямо, ако полетът с балон е над Белоградчишките скали. Гледката е магическа и няма някой, който да остане безразличен. Големината на кошовете могат да са два вида. Един за до четирима пасажера, а ако сте голям кош ще бъдете с още 11-12 човека. Полетите с балон могат да продължат половин или един час като най-предпочитани са едночасовите полети. Изненада при кацането може да има, тъй като никога не може да се планира точното място на приземяване. Често балоните кацат в някоя селскостопанска нива, но е възможно да се приземите в нечий двор. Това, разбира се се избягва, но вятърът е този, който определя до голяма част развоя на полета и балона. По време на самия полет ще чуваш шума от горелката, която подава горещия въздух. Благодарение на него и на опитността на пилота полетът е сравнително безопасно преживяване, особено ако е преценено добре времето на неговото реализиране. Вятърът не трябва да бъде по-бърз от 1 метър в секунда, което е основно правило. Обикновено полетите се осъществяват рано сутрин или по-късно вечер.

  1. Скок с бънджи или 2 в 1 – скок с бънджи от балон

Да скочиш с бънджи за някое се е превърнало в неделно забавление. Скокът с бънджи е едно от най-адреналинските преживявания. Всеки път, когато скачаш се изисква смелост. Има хора, които и 20 пъти да скачат пак изпитват притока на адреналин и той не намалява. За да видиш какво е – скочи и разкажи.

  1. Скок с парашут

Гледали сме и филми и не малко клипчета, на които хората във въздуха с едни толкова широки усмивки, че се чудиш как е възможно? Не го ли е страх? Ами страх го е, когато скача. После усещането за свобода те завладява и не мислиш за приземяването. Просто се наслаждаваш. Ако някой мечтае за скок с парашут – поднеси му този подарък. Това е емоция за цял живот.

  1. Тандемен полет с парапланер

Полетът с парапланер обикновено се изпълнява в тандем, освен ако не си професионалист. По време на полета седиш в специална седалка, която е прикрепена към парашута и се отлепва от земята след кратко спускане по хълм или друг подходящ стартов пункт. Когато парапланерът се изправи над теб, въздушният поток ще го надигне и ще започнете да летите. В България има достатъчно опитни парапланеристи, така че да се довериш и да си спокоен. От особена важност за безопасното протичане на полета е времето да бъде подходящо, а това е по преценка на пилота. Затова, ако пилотът каже, че времето е неподходящо недей да настояваш. Това е свързано пряко с твоята безопасност.

  1. Гмуркане

Гмуркането с акваланг е преживяване, което може и да не е за всеки, но ако обичаш морето и водния свят – за теб е. Задължително се гмуркаш с инструктор, който прави първоначален наземен инструктаж. След като се облечеш с неопренов костюм и те екипират с маска и бутилка идва ред на гмуркането. Най-важното нещо при гмуркането и самия престой в морето е да си спокоен, да не правиш излишни движения, с които да разкачиш маската, да си винаги в пряка видимост с инструктора и ако се притесниш или паникьосаш да му подадеш сигнал. Морското дъно със своя живот е магическо, стига да му се довериш и да бъдеш в хармония с него.

  1. Рафтинг

Рафтингът е едно от най-достъпните адреналински преживявания, но носи също сериозна доза адреналин. Рафтингът е много подходящо забавление за компания с приятели, семейството или колегите. Рафтинг сезонът започва от април и продължава до около м. октомври. Най-популярните места за рафтинг в България са р. Струма и р. Искър. През април реката е най-пълноводна, най-бърза и усещането е най-екстремно. В зависимост от годината и валежите обикновено през лятото водата е по-спокойна и по-подходяща за водене на по-малки деца.

  1. Аква родео

Какво е това? Изстрелваш се във въздуха, въртиш се, гмуркаш се и хоп…цопваш. Доста екстремно, изисква умения, които не можеш да придобиеш от първия път, но задължително трябва да се пробва. Подходящо е за по-смели мъже в добра физическа форма. Преживяването представлява уред, който ти управляваш свързан с воден джет, а силна вода те изстласква от повърхността на водата. Целта е да се задържиш по-дълго над водата. Има начин и да завиваш, но умението се придобива с практика.

  1. Дрифтене

За мъжете, които обичат колите! Дрифтенето е някаква магия, която не всички разбират, но пък много от мъжете мечтаят за нея. Предлагат се няколко варианта за дрифтене: возене на дрифт кола с опитен пилот, возене и каране и само каране. Обикновено преживяването приключва със скъсването на 2 чифта гуми, тъй като те се изтъркват и често късат на парцали. Зрелищно, много бързо и вдига адреналина на макс.

  1. Офроуд возене с професионален състезател и състезателен джип

Офроудът е истински, когато е подбран правилен терен, джипът е истински офроудски джип, а пилотът знае какво прави. Когато тези 3 фактора са на лице ще знаеш със сигурност, че си бил на реален офроуд. Ще има скорост по различен неравен терен, ще има кал, джипът може да увисне само на предни или задни гуми и ще видиш места, които са достъпни само с истински офроуд джип.

  1. Цял екстремен ден с комбинация от приключения

Ако е екстремно да е екстремно! Ако искаш да скачаш с бънджи защо не и да се покатериш, да се спуснеш по естествена водна пързалка, да се спуснеш с рапел и какво ли още не. Това са все забавления, които могат да ти се случат в един ден в района на пещера Проходна. Ако пък не ви виждал пещерата с „Божиите очи“ това е още едно нещо, което ще отметнеш от списъка.

Животът е това, което ни се случва. Случвайте живота си такъв какъвто го искате.

Последно

Още по темата