Каква е ролята на родителя в спортната подготовка на детето?

411
тренировки по тенис на маса

Прочети тази статия, за да научиш някои интересни неща за ролята на родителя на спортуващо дете.

Как да разберете дали детето ви е готово да тренира?

В най-честия случай едно дете може да започне да тренира тенис на маса, когато е около 5 годишно. Най-добрия начин да разбереш е просто да поиграеш тенис на маса със своето дете, ако то се увлича и забавлява с играта, тогава можеш да помислиш за организирани тренировки по тенис на маса. След като набележиш клуб и треньор, вече можеш да опиташ да го включиш в тренировъчен процес. Специалистите в клуба ще оценят качествата навашето дете и ще могат да дадат компетентно мнение дали то е подходящо за този спорт.

Какво могат да правят родителите, за да подкрепят децата си в спорта?

Тук може би най-важното от всичко е самите вие да спортувате и да бъдете активни. Това че сте станали родители и носите отговорността за развитието на вашите деца, не означава, че животът ви е свършил. Децата повтарят най-вече това, което родителите правят, а не това, което говорят. Ето защо личния пример е първото стъпка към изграждане на една балансирана и активна личност.

Следващия много важен момент е след като подберем подходящия треньор по тенис на маса за детето да му се доверим. Динамиката на взаимоотношенията между треньор и дете е много сложна и е много важно детето да усеща, че вие се доверявате на треньора. По този начин ще спомогнем и детето да се довери на спортния педагог по тенис на маса по-лесно.

Най-накрая нека не забравяме най-важната роля на спорта, а именно възпитателната. Спортът е могъщо възпитателно средство. Треньорът като водеща фигура в изграждането на един състезател има задачата да формира не само един добър играч, а и една достойна личност и това е една от най-важните функции на спорта. Не е случайно, че треньорите се наричат спортни педагози, Спортният педагог е длъжен да създаде правилните навици и мислене и поведение у своя състезател. Това са години упорит труд. Когато детето влезе в залата и започне да се занимава със спорта, то се научава да се труди, да уважава както своя, така и чуждия труд, да уважава съотборниците си и противниците си..

Какво трябва да избягват?

Тук нашата препоръка се свежда до два пункта. Първият е да не объркваме детето с много треньори по тенис на маса. Много често родителите, в стремежа си да помогнат за по-бързото израстване на на техните деца като състезатели и смятайки, че така е по-добре, водят децата си при други треньори. Почти винаги това се случва без знанието на основния треньор. Тук е важно да подчертае, че това е голяма грешка. Особено, когато става въпрос за малки деца, които още не се овладели техниката на спорта и не са се изградили като състезатели. Трябва да стане ясно, че всеки треньор има своя собствена система на работа и всяка намеса затруднява този работа. Отразява се зле най-вече на децата.

Втория пункт е свързан с препоръка да не се месим в тренировъчния процес и по време на състезания. Тенисът на маса е силно психологически спорт и вмешателството на родителите влияе зле в повечето случаи.

Какви трябва да са отношенията родител-треньор?

По пътя на израстване на един състезател по тенис на маса не бива да се забравя и най-важната роля в живота на един човек, а именно семейството. Родителите са тези, които вземат решенията и са опората, от която се нуждаят децата. Когато треньорът и родителите работят заедно и в разбирателство могат да се очакват добри резултати по отношение на детето в спорта. Много често, когато работата стане по-сериозна и на детето му става тежко и трудно, е склонно да се откаже от спорта. Тогава именно е нужна подкрепата на семейството, да му вдъхнат кураж и да не се бои от трудностите.Тясното сътрудничество между треньора и родителите и тяхното разбирателство по отношение на развитието на детето като състезател биха дали добри резултати.

И така, ако вече сте избрали и сте попаднали на добър специалист по тенис на маса и ако наистина искате вашето дете да стане добър състезател – работете в тясно сътрудничество с вашия треньор в името на общата ви цел. Постарайте се да създадете една оптимална среда за израстването на детето в спорта.