вторник, април 23, 2024

Каква е ролята на родителя в спортната подготовка на детето?

Прочети тази статия, за да научиш някои интересни неща за ролята на родителя на спортуващо дете.

Как да разберете дали детето ви е готово да тренира?

В най-честия случай едно дете може да започне да тренира тенис на маса, когато е около 5 годишно. Най-добрия начин да разбереш е просто да поиграеш тенис на маса със своето дете, ако то се увлича и забавлява с играта, тогава можеш да помислиш за организирани тренировки по тенис на маса. След като набележиш клуб и треньор, вече можеш да опиташ да го включиш в тренировъчен процес. Специалистите в клуба ще оценят качествата навашето дете и ще могат да дадат компетентно мнение дали то е подходящо за този спорт.

Какво могат да правят родителите, за да подкрепят децата си в спорта?

Тук може би най-важното от всичко е самите вие да спортувате и да бъдете активни. Това че сте станали родители и носите отговорността за развитието на вашите деца, не означава, че животът ви е свършил. Децата повтарят най-вече това, което родителите правят, а не това, което говорят. Ето защо личния пример е първото стъпка към изграждане на една балансирана и активна личност.

Следващия много важен момент е след като подберем подходящия треньор по тенис на маса за детето да му се доверим. Динамиката на взаимоотношенията между треньор и дете е много сложна и е много важно детето да усеща, че вие се доверявате на треньора. По този начин ще спомогнем и детето да се довери на спортния педагог по тенис на маса по-лесно.

Най-накрая нека не забравяме най-важната роля на спорта, а именно възпитателната. Спортът е могъщо възпитателно средство. Треньорът като водеща фигура в изграждането на един състезател има задачата да формира не само един добър играч, а и една достойна личност и това е една от най-важните функции на спорта. Не е случайно, че треньорите се наричат спортни педагози, Спортният педагог е длъжен да създаде правилните навици и мислене и поведение у своя състезател. Това са години упорит труд. Когато детето влезе в залата и започне да се занимава със спорта, то се научава да се труди, да уважава както своя, така и чуждия труд, да уважава съотборниците си и противниците си..

Какво трябва да избягват?

Тук нашата препоръка се свежда до два пункта. Първият е да не объркваме детето с много треньори по тенис на маса. Много често родителите, в стремежа си да помогнат за по-бързото израстване на на техните деца като състезатели и смятайки, че така е по-добре, водят децата си при други треньори. Почти винаги това се случва без знанието на основния треньор. Тук е важно да подчертае, че това е голяма грешка. Особено, когато става въпрос за малки деца, които още не се овладели техниката на спорта и не са се изградили като състезатели. Трябва да стане ясно, че всеки треньор има своя собствена система на работа и всяка намеса затруднява този работа. Отразява се зле най-вече на децата.

Втория пункт е свързан с препоръка да не се месим в тренировъчния процес и по време на състезания. Тенисът на маса е силно психологически спорт и вмешателството на родителите влияе зле в повечето случаи.

Какви трябва да са отношенията родител-треньор?

По пътя на израстване на един състезател по тенис на маса не бива да се забравя и най-важната роля в живота на един човек, а именно семейството. Родителите са тези, които вземат решенията и са опората, от която се нуждаят децата. Когато треньорът и родителите работят заедно и в разбирателство могат да се очакват добри резултати по отношение на детето в спорта. Много често, когато работата стане по-сериозна и на детето му става тежко и трудно, е склонно да се откаже от спорта. Тогава именно е нужна подкрепата на семейството, да му вдъхнат кураж и да не се бои от трудностите.Тясното сътрудничество между треньора и родителите и тяхното разбирателство по отношение на развитието на детето като състезател биха дали добри резултати.

И така, ако вече сте избрали и сте попаднали на добър специалист по тенис на маса и ако наистина искате вашето дете да стане добър състезател – работете в тясно сътрудничество с вашия треньор в името на общата ви цел. Постарайте се да създадете една оптимална среда за израстването на детето в спорта.

Последно

Още по темата