вторник, юни 11, 2024

Защо е важно да пием вода

Приемът на вода е ключът към баланс на тялото при повишена умствена и физическа активност.

Активният начин на живот, в който стресът се редува и с физическо натоварване, поставя остро проблема за правилната хидратация на тялото. На водата трябва да се гледа като на задължителен и верен партньор при всяка физическа дейност, както и в условия на завишен стрес. Водата противодейства на отрицателните ефекти на дехидратацията върху общото здраве.

Дефицитът на течности, предизвикан от фактори като температура и влажност на околната среда, повишеното изпотяване и натрупването на стрес, води до намаляване на кръвния обем, увеличаване на сърдечната честота и затруднена терморегулация. Оттам идва и пониженият капацитет както за физическа дейност и спорт, така и на работното място.

Правилната хидратация преди и по време на физическа активност помага да се регулира телесната температура, да се компенсира загубата на течности и в крайна сметка да се възстанови пълният воден баланс. Колкото по-енергоемка е физическата активност, толкова по-голямо е количеството вода, необходимо за поддържане на равновесието в организма.

Хидратацията на работното място

При липсата на добри навици за консумация на вода много съвременни хора са хронично дехидратирани. Липсата на хидратация може да повлияе неблагоприятно върху процеса на вземане на решения и върху когнитивните резултати и да допринесе за намаляването на производителността, както и да увеличи риска от трудови злополуки.

Често умората, главоболието, лошото настроение, тревожността и стресът, които са едни от най-големите препятствия пред желанието ни за работа и съответно нашата продуктивност, са всъщност вследствие на недостатъчна хидратация.

Информираността е от съществено значение за подпомагане на работния екип да поддържа правилна хидратация през целия работен ден. В същото време е силно препоръчително работодателите да се погрижат служителите им винаги да имат под ръка пълна бутилка с вода или диспенсъри за вода. Хората трябва да бъдат насърчавани да приемат вода също през почивките и по време на хранене. Хидратацията подобрява концентрацията и енергийния тонус, както и работата на мозъка. Освен най-естествен и здравословен, водата е и най-евтиният начин да бъдем хидратирани.

Водата като водеща нишка между офиса и хоум офиса

Когато говорим за работното място, днес все по-често става въпрос за организацията на хоум офис и обратното. По всичко изглежда, че това преливане от едната в другата категория на работна среда е сред водещите и най-стабилни тенденции в съвременния живот. В този смисъл ролята на правилната хидратация остава еднакво значима независимо от конкретното работно място.

Съветите по отношение на приема на вода в офиса и хоум офиса не се различават. Една от най-практичните и базови препоръки е да държим винаги на ръка разстояние от себе си бутилка или чаша с вода.

Пиенето на вода не трябва да бъде ръководено от усещането ни за жажда, защото това е сигурен индикатор, че водният баланс на тялото вече е нарушен.

„Подсилен режим“ на приемане на течности

Ако се вслушваме в гласа на специалистите, сме наясно с едно: и лекарите, и диетолозите не се уморяват да препоръчват приема на около три литра течности на ден. Дискусиите по темата обаче са на практика безкрайни: дали тези количества включват единствено вода или също други напитки и храни, зависят ли от телесното тегло, еднакви ли са за деца и възрастни.

Изглежда единствената константа, по която съществува съгласие, е, че действително водата трябва да представлява главният и основен прием на течности.

Пиенето на достатъчни количества вода е напълно задължително за правилното функциониране на цялото тялото. А когато сме под стрес и сме физически активни независимо дали на открито, сред природата, в офиса или във фитнес залата, един „подсилен режим“ на приемане на течности е от голяма полза за здравето и за общата ни кондиция и концентрация.

Последно

Още по темата