четвъртък, май 16, 2024

Главоболие – причини и лечение

Сред най-честите причини за главоболие са: злоупотребата с алкохол и цигари, шипове (остеофити) на шийните прешлени, мигрена, синузит, отит, продължителната работа с компютър и проблеми със зрението. В параграфите по-долу ще се опитаме да дадем кратка полезна информация за проблема, но ако искате да разберете всичко за главоболието, как да се предпазите и лекувате – вижте в материала на колегите от Ladybook.bg.

Мигрена

Мигрената се нарича още хемикрания, тъй като болката ангажира само едната половина на главата. При мигрената главоболието се проявява на пристъпи, в едната половина на черепа.

Често мигрената се съпровожда от зрителни смущения (затруднено виждане, чувствителност към светлина) и по-рядко симптоматика от страна на стомашно-чревния тракт (повръщане, диария). Пристъпите продължават няколко часа и се съпътстват от раздразнителност и депресивни състояния.

Характерно за мигренозния пристъп е желанието на човека да бъде сам и да се усамоти в тъмна стая на легло.

Синузит

Възпалението на синусите (синузит) протича с неприятно главоболие в областта на челото и слепоочията.

Отит

Отитът е възпаление на средното ухо. Това е сериозно заболяване, предвид близостта на ухото с мозъка и може да се усложни с възпаление на мозъчните обвивки (менингит).

Главоболие вследствие на заболявания на други органи

Голяма част от болестите на вътрешните органи могат да се придружават от главоболие, затова ако имате хронично заболяване на бъбреците, черен дроб и други е необходимо да се обърнете към специалист.

Ако системно приемате дадени медикаменти и често ви боли глава, проверете какви са страничните им ефекти.

Лечение на главоболие

При главоболие, първото което трябва да направите е да изпиете чаша вода.

Установено е, че крайните части на пръстите на ръцете притежават рефлексогенни зони, които кореспондират на черепа и при масажиране облекчават главоболието. Масажът започва от крайните части пръстите, като се масажира всеки пръст по отделно за 1-2 минути и всички пръсти поред.

Ако масажът не помогне, излезте навън и се разходете на чист въздух, като вдишвате и издишвате бавно и дълбоко.

Ако все още ви боли главата, трябва да си измерите кръвното налягане. За отчитане на правилни стойности, е необходимо да изчакате 10-15 минути седнали удобно, за да се нормализира сърдечната ви дейност. Измерете кръвното си налягане неколкократно и приеме за вярна най-ниската стойност.

Ако кръвното ви е високо, отидете на преглед или се свържете по телефона с личният ви лекар.

• Ако кръвното ви е много високо потърсете Бърза помощ.

• Ако вече имате диагностицирана хипертония вземете някое от предписаните ви лекарства.

• Ако главоболието започне да минава след изпиването на хапчето, значи е било от високото кръвно. В такъв случай трябва да се обърнете към кардиолог, който да ви предпише адекватно лечение за хипертонията.

• Ако кръвното ви е ниско, легнете по гръб с вдигнати на високо крака. Пийте течности. Особено подходящи са соления айрян и плодовите сокове. Кафето има диуретичен ефект, затова не се препоръчва неговата консумация в такива моменти.

• Ако кръвното ви е нормално, а главата продължава да ви боли изпийте някое болкоуспокояващо лекарство. Вероятно се касае за грип, или комбинация от други фактори на обкръжаващата ви среда.

Ако нищо от тук написаното не ви помогне да се справите с главоболието, обърнете се към невролог. Вероятността главоболието ви да е симптом на тежки заболявания, като възпаление на мозъчните обвивки или пък тумор мозъка е много малка. В тези случаи се наблюдава и симптоматика от страна на централната нервна система – гадене, повръщане, световъртеж, чувствителност към светлина и шум, гърчове и други.

Последно

Още по темата