вторник, април 23, 2024

Високото кръвно идва от стрес и наднормено тегло

Високото кръвно налягане (хипертония) може да се контролира като се преборите с излишните килограми и стреса.

Един от сериозните фактори, водещи до болестотворни изменения на кръвоносните съдове е артериалното налягане. Оптималните му стойности са 120/80. Погрешно се смята, че с напредване на възрастта е нормално то да става по-високо.

Макар, в продължение на години човек да е имал високо кръвно налягане, то може да бъде уравновесено до оптималните му стойности. Това обаче трябва да става постепенно, защото кръвоносните съдове са привикнали с високите му стойности и тъканите, които се хранят от тях започват да страдат.

При бързо смъкване на кръвното налягане, пациентите се чувстват по-болни от преди. Появяват се оплаквания като несигурност при движение, неустойчивост, световъртеж. В такива случаи се изчаква и след това лечението продължава.

За да имате ясна картина за състоянието на своето кръвно, изберете качествен апарат за кръвно и се научете да го мерите редовно.

Наднормено тегло и високо кръвно

Ключов фактор за хипертонията е наднорменото тегло. Най-точният метод за диагностиране на затлъстяването е индексът на телесната маса (ИТМ). Той се изчислява като се разделят килограмите на квадрата на ръста в метри. Например, ако тежите 61 кг и сте високи 1.66м, вашият ИТМ е 22,18 (61:2,75).

За затлъстяване при жените говорим, ако ИТМ им е над 24, а за мъжете над 25.

Ако например теглото ви е с 10 кг повече, трябва най-напред да свалите 4-5 кг от тях. Успеете ли, може въобще да не се наложи да вземате лекарства за високо кръвно налягане.

Стрес и хипертония

Стресът също е рисков фактор за хипертонията. В малки дози той действа тонизиращо, но когато е силен и постоянен води до повишаване на артериалното налягане.

Опитвайте се да запазвате спокойствие при всякакви ситуации. Медитирайте за да се абстрахирате от напрежението. Научете се да казвате „не“ и да се застъпвате за себе си. Не приемайте лично нещата и не се гневете. Когато се гневите, кръвоносните ви съдове се свиват и това покачва стойностите на кръвното налягане. Не се ядосвайте заради грешките на другите.

Последно

Още по темата