събота, май 18, 2024

5 начина да се отървете от тревожността без лекарства

Какви са симптомите и какви - техниките за успокояване на ума

Всеки човек понякога изпитва смразяващото чувство на тревожност – преди голям изпит, важна презентация в работата, или когато е с новата си половинка и срещне бившият/бившата. При някои хора обаче страхът и тревожността се загнездват дълбоко в душата. Как да ги накараме да си отидат?

Първо тряба да разберете причините и симптомите на тревожните разстройства. За целта вижте съветите на Джъстин Уилямс, написани в bodyfitnessexpert.com.

Тревожност – симптоми

Някои от най-често срещаните признаци са: паникьосване; безпокойство и страх; недостиг на въздух; безсъние; гадене, сухота в устата, студени или потни ръце/крака; напрежение в мускулите; невъзможност на човек да остане неподвижен и спокоен.

Доста често страдащите изпитват световъртеж, изтръпване на краката и се потят прекалено.

Причини за тревожност

Най-вероятно мозъчните вериги, по които тече информацията, не функционират правилно, смятат специалисти. Появата на тези нарушения може и да е свързана с областите в мозъка, които регулират емоциите – страх, тъга, тревожност. Те могат да бъдат предизвикани и от травматизиращи събития.

Каквито и да са причините за този психически дискомфорт, вината не е в страдащия – не става въпрос за слабост или недостатъци в характера.

Как да спрете пристъпите на тревожност?

Вариантите са няколко:

– В някои случаи медикаментозното лечение може и да е правилният път, но пък е „нож с две остриета“ (поява на странични ефекти, зависимост или дори загуба на емоции);

– Подлагане на когнитивно-поведенческа терапия (подход, насочен към решаването на проблеми, свързани с негативни емоции, поведения и възприятия чрез целево-ориентирана и систематична процедура);

– Прилагат се и различни видове психотерапия за възстановяване на психичното равновесие на личността.

Един от тях е методът Линден – вид психологическа техника, основаваща се на две основни правила – отвличане на вниманието и правилно дишане. Целта е съзнанието само да се освободи от състоянието на тревожност.

Друг вид психотерапия е тази, при която „лъжете“ ума. При нея идеята е да накарате съзнанието да не се фокусира върху опасността и заплахите, които постоянно го преследват. Защото същината на тревожните разстройства се крие именно в това – те „лъжат” мозъка да се интересува от състоянието, в което се намира, за да се възстанови, според привържениците на този метод.

Съществува и т. нар „техника за емоционална свобода“ (ТЕС). Тя представлява комбинация от древни китайски практики (акупнктура, енергийна медицина, терапия на мисловните полета) с модерната психология.

За избавяне от тревожно разстройство се прилага и релаксираща терапия (обучение на мозъка в умението да почива).

Ако всичко изброено до тук ви плаши (просто не искате да влизате в лекарски кабинет или да се тъпчете с хапчета), ето какво предлага американската психоложка Карина Уулф в bustle.com.

1. Спортувайте

Физическите упражнения помагат в борбата срещу тревожността в дългосрочен план.

Доказано е, че редовният спорт подобрява настроението, качеството на съня, освобождава от стреса и повишава самочувствието.

Дори и 10-минутна разходка може да е от ползва, сочат проучвания. Така че, ако почувствате внезапен пристъп на тревожност, бърза обиколка на блока може и да се окаже правилното решение.

2. Медитирайте

Тази духовна практика може да бъде по-силна в потушаването на тревожните симптоми от познатите техники за управление на стреса, доказват изследвания.

Насочването на вниманието върху съзнанието намалява безпокойството и подобрява навиците за хранене и сън.

3. Ограничете посещенията в социалните мрежи

Хората са вторачени във Фейсбук и Инстаграм, а това ги депресира, защото сравняват живота си с този на други хора“, казва брачната психоложка Линдзи Розентал.

Опитайте се да стоите далеч от социалните мрежи – така не само, че ще спрете да се сравнявате с този или онзи, но и ще избегнете страха от това, че изпускате нещо важно.

4. Спрете кафето

Кофеинът не само, че може да влоши симптомите на тревожност, но и да предизвика безпокойство в ситуации, в които по принцип не се тревожите. Кофеинът е стимулант, който може да предизвика както силни емоции, така и безсъние.

5. Променете мисленето си

„Най-добрият начин да се отървете от тревожността е да разберете какво стои в основата на вашата тревога. Това може да стане само, ако промените мисленето си“, казва Розентал.

Лесно е да станете жертва на постоянното напрежение, на което се подлагате в името на финансовата ви стабилност. Опитайте се обаче поне за миг да спрете да мислите за това. „Примирете се, че не можете да контролирате всичко, особено това, което не зависи от вас“, предлага специалистката.

Какъвто и път на лечение да изберете, предприемете незабавни мерки веднага, щом усетите, че се тревожите повече от нормалното, съветват психолозите.

Последно

Още по темата