Кростренажор за тренировки вкъщи

8376

Колко често намирате време за спортуване или фитнес?

Най-вероятно ще отговорите, че колкото и да ви се иска почти не успявате да стигнете до фитнес залата. Главната причина за това е именно липсата на достатъчно време. Това е напълно разбираемо, като се има предвид забързания и стресиращ начин на живот, който водят повечето хора. Не е задължително обаче, поради тази липса на време вие да се лишавате от спорта. Все пак той укрепва организма и го изпълва с така необходимите тонус и енергия.

Благодарение само на една единствена машина, вие можете да правите своите тренировки вкъщи, без да се налага да пътувате до фитнеса. Става дума за кростренажора или още наричания елиптикал.

Актуални промоции на кростренажори

Евтини кростренажори до 500лв

Кростренажорът е уред за тренировки, за който не случайно се твърди, че е царят на фитнеса. Причината е съвсем проста – с него можете да тренирате всички основни групи мускули – ръцете, раменете и гърба, както и седалището и бедрата. Кростренажорът е нещо като плуването по отношение на здравето, но с огромното предимство, че може да се ползва в домашна обстановка.

Счита се, че кростренажорът е един от най-ефективните уреди за домашна употреба, като успешно измества велоергометрите, именно поради това, че предлага комплексно натоварване.

Днес сме решили да ви запознаем подробно с характеристиките точно на този уред – прескочете направо тук, ако не знаете какво е кростренажор. Също така, ще ви помогнем с насоки в избора на кростренажор, ще разгледаме няколко от най-актуалните модели в момента на нашия пазар и ще ви предложим различни упражнения с уреда. Нека започнем с:

Топ 5 кростренажори за 2020г.

1. Магнитен кростренажор K-Fit 8317H – 1, Делукс

Кростренажор K-Fit 8317H–1Този модел е сравнително актуален и предлага на потребителите избор между 8 степени на натоварване. На дисплея има поставка за телефон, а функциите, които са на разположение са много – измерване на пулс, на изгорени калории, на преминати километри и скорост на движение. Моделът предлага и двупосочно движение – въртене на педалите напред и назад. Има вградена система за тиха работа. Цената му е около 290 лева.

Виж тук K-Fit 8317H–1

2. Кростренажор Top Sport ts 2255

Krostrenazhor top sport tsВторият модел, който избрахме за вас, също разполага с осем степени на натоварване. Максималното позволено тегло на трениращия е 120 килограма. Самата машина тежи 18 килограма, а маховикът – 7.

И при този модел имате възможността да следите редица показатели, докато тренирате, като пулс, километри, калории и време. Подходящ е както за начинаещи, така и за напреднали.

Виж тук Top Sport ts 2255

3. Кростренажор Kettler Rivo M 7643 – 300

Немската Марката Kettler е световно призната в производството на спортни фитнес уреди, стоки и оборудване, а моделът, на който се спряхме е един доста добър техен представител. При Kettler Rivo M 7643-300 позволеното максимално тегло на трениращия е 110 кг. Маховикът тежи 12 кг, което ще ви гарантира стабилни и плавни движения.

Големият LCD дисплей дава информация за всички показатели, както при горните модели, но освен това отчита температурата в стаята. Измерването на пулса се извършва от специални сензори, монтирани на ръкохватките. Цена – в горната граница на кростренажори до 1000 лева.

4. Кростренажор Techfit E470

Кростренажое техфит е740Този модел може да се използва от трениращи до 120 кг. Отново има 8 степени на трудност и също предлага възможност за проследяване на всички важни показатели по време на тренировка. Теглото на маховика е 8 килограма.

Механизмът на Techfit E470 е магнитен и разполага с функции за време, скорост, разстояние, пулс и калории.

Виж тук Techfit E470

5. Кростренажор Xplorer Evita

Със своите осем степени на съпротивление на педалите, този модел осигурява на потребителите си леки и интензивни тренировки. Максималното допустимо тегло на трениращия е 120 килограма, а теглото на маховика – 6. Както при модела на Kettler, измерването на пулса става чрез сензори в дръжките и разбира се, не сте лишени от останалите показатели. Най-голямото предимство на този тренажор са регулируемите дръжки. Благодарение на това ще можете прецизно да ги позиционирате, за да бъде уреда удобен на всеки, който го използва. Този кростренажор е с цена до 900лв.

След като вече сте запознати с някои от добрите модели в България, ще ви дадем няколко полезни съвети, относно самите тренировки с уреда, както и подходящите с него упражнения, но преди това:

Какво представлява кростренажорът?

Какво представлява кростренажорътИдеята за тази машина произлиза от един друг спорт, а именно ски-бягането. Без съмнение, този спорт попада в категорията „силно енергоемки“, което обяснява до голяма степен натоварването при използване на произлязлата в последствие машина. #

Уредът, сам по себе си, е направен от два лоста, или иначе казано ръчки, които са свързани в долния край с две плоскости. Ръчките се приплъзват под формата на елипса, като са задвижвани от ръцете и краката.

Какви са ползите от тренировката с кростренажор?

* Не се налага да излизате от вкъщи. Можете да тренирате съвсем спокойно в удобно за вас време – сутрин като станете, на обяд или пък вечер – сами определяте всичко.

* Поради факта, че натоварвате равномерно цялото тяло, вие си гарантирате чудесна кардио тренировка, благодарение на която топите калории. Това е най-подходящият уред, за хора, желаещи да свалят някой килограм.

* Движенията с кростренажор тонизират и укрепват 80 % от мускулатурата. В тях участват прасците, бедрата, седалището, гръдните мускули, ръцете и раменете.

* Тренировките с този утре действат отлично и на сърцето. Чрез тях, освен че ще поддържате добра форма, ще укрепите значително сърдечно – съдовата система.

* Стимулацията на кръвообращението, както и намаляването на холестерола се получават вследствие именно на кардио тренировките.

* Уредът е подходящ за хора с дискови хернии и други гръбначни травми, защото поддържа стойката на тялото изправена, а самите движения са плавни и неагресивни.

* Няма опасност да натоварите ставите си. Това е много голямо предимство на уреда. Благодарение на добрата конструкция, тежестта на тялото ви се разпределя равномерно върху краката, а при движенията липсва рязкост или натъртване, както при бягането на пътечка.

* Повечето от модерните модели предлагат възможността за регулиране степента на натоварване. Този плюс е от голямо значение, когато уредът ще бъде използван от няколко човека. Те ще могат индивидуално да настройват кростенажора според своите собствени възможности.

* Можете да използвате тренировките с уреда като оръжие срещу стреса. Доказано е, че малко след физическа активност, мозъкът отделя хормона на щастието и ни прави по-спокойни и щастливи.

Видове крестренажори

Следва да ви разкажем за видовете кростренажори, за техните прилики и разлики, както и за особеностите при избора на такъв уред.

Според спирачния механизъм

Кростренажори с магнитни спирачки – тези са най-разпространени и за тях е характерно, че работят тихо. Също така можете да ги експлоатирате много дълго време.

Кростренажори с електромагнитни спирачки – този вид тренажори се контролират от компютър. При тях имате възможност да правите тренировки с доста по-голямо натоварване и често се използват за професионална употреба.

Според контрола на натоварването

  • Ръчен контрол
  • Електронен контрол

При много от моделите производителите са се погрижили за наличието на различни допълнителни функции, като например измерване на пулса, отчитане на изгорените калории или дори проследяване на скоростта, с която се движите. Разбира се, от вас зависи за кои показатели държите да знаете по време на вашата тренировка и просто да се ориентирате към модел, който ги предлага.

Какво още да имате предвид, когато избирате кростренажор?

Задължително е да помислите кой ще използва уреда. Всеки тренажор има ограничение в позволеното тегло. Също така обърнете внимание и на дължината на стъпката. Тя трябва да бъде подходяща за всеки, който ще употребява тренажора.

Не на последно място идва и здравината на уреда. Уверете се, че е масивен и стабилен, за да може да тренирате спокойно и да си осигурите плавни движения. Не трябва да се привеждате или протягате прекалено, докато сте върху тренажора.

Съветваме ви да го изпробвате преди да го закупите, ако имате тази възможност. Опитайте се да проверите основните части на уреда, като избягвате наличието на пластмасови такива.

Добре е също да проучите какъв сервиз се предлага за модела, който сте си набелязали.

Още една подробност при избора на кростренажор е големината на маховика – елемент, който служи за равномерното движение по време на тренировка. Счита се, че колкото по-голям е той, толкова по-плавни и равномерни ще бъдат движенията ви.

Как да тренирате с кростренажор?

* Съветваме ви да правите своите тренировки сутрин на гладно. Това е най-подходящото време за трениране, като може да сте сигурни, че ще се чувстване идеално през целия ден.

* Начинаещите е добре да започнат с по-малко време, например 10-15 минути, като с всеки ден постепенно увеличават времето.

* Също така, много е важно да загреете, преди да се качите на уреда. Достатъчно е да отделите 2-3 минути, за да раздвижите ръцете, раменете и краката.

* Постепенно трябва да увеличавате и натоварването. Винаги започвайте с по-лека степен на трудност, след което бавно сменяйте темпото. Целта не е да се изморите бързо и да омалеете след 5 минути, а да станете издържливи за по-дълго време. Едва тогава можете да очаквате добри резултати.

* Пуснете си музика, която харесвате. Така ще можете наистина да се отърсите от всичко и да се отдадете на пълноценна и приятна тренировка.

* Не отпускайте стойката си. Стремете се да сте изправени, с вдигната глава и прибран корем.

* Завършвайте тренировките си с разгряване – разтягане на мускулите.

* Съобразете хранителния си режим. Това е изключително важен момент от всеки вид тренировки. Старайте се да тренирате на гладно и да се храните поне 1 час след края на тренировката.

Продължаваме с упражненията, които можете да правите с мултифункционалния уред. Хубавата новина е че имате възможност да правите различни упражнения, с които да натоварвате различни групи мускули.

Обикновено повечето тренажори разполагат с опция за движения напред и назад.

Освен това, тренировките могат да се правят като се държите за подвижните ръчки, за да натоварвате и ръце, или пък за неподвижните, когато желаете да натоварвате само краката.

Как да стегнем седалището и бедрата?

За да стегнете седалището и бедрата, препоръчителни са движенията назад.

Т.е. все едно карате колело на обратно, по този начин натоварването се разпределя именно върху тези групи мускули.

А корема?

Ако имате намерение да топите мазнините по корема и паласките, тренирайте като се държите само за неподвижните ръкохватки.

По този начин ще укрепите и мускулатурата в долната част на гърба.

Кардио тренировка с кростренажор?

Чрез кардито може да постигнете най-добри резултати, ако целите отслабване. Отново ви съветваме постепенно да увеличавате натоварването.

Примерна тренировка с кростренажор

Като за финал сме ви подготвили план за една стандартна тренировка, която е подходяща в ежедневието на всеки. Времетраенето е 25 минути, като можете да я повтаряте минимум три пъти в седмицата.

Ако ви се отразява добре, винаги може да увеличите повторенията. Всичко зависи от това как се чувствате и какви резултати искате да постигнете. Тренировката е избрана за кростренажор с осем степени на натоварване, каквито са повечето.

  • Загрявка с раздвижване на ръцете и краката – около 1 минута.
  • Начало на тренировката – от 0 до 4 минута – нормално ходене на 2 – ра степен.
  • От 4 до 10 минута – интензивно ходене на 4 – та степен.
  • От 10 до 15 минута – тичане на 6/7/8 – та степен.
  • От 15 до 20 минута – бързо ходене – 4 степен.
  • От 20 до 25 минута – намаляване на степените постепенно до 2-ра и бързото ходене към бавно.
  • Край на тренировката с разгряване, като около минута разтягате натоварените мускули.

Като цяло, имате неограничени възможности за тренировки с подобен уред. Можете да ползвате готови план – тренировки като предложената по-горе, или пък сами да си направите такава, като прецените какво и по колко най-добре се отразява на вашия организъм. Нищо не пречи да започнете с някоя вече готова и след това да я промените така, както усещате за добре. Ако успеете да съчетаете тренировките с балансирано и здравословно хранене, добрите резултати със сигурност няма да закъснеят.

След всичко казано до тук относно кростренажорите, можете да си дадете сметка, че той наистина е царят на фитнесите и до голяма степен е уред на бъдещето. Наричаме го така, просто защото вероятно след време хората все по-трудно ще могат да отскачат до спортната зала, за да тренират и съответно все повече от тях ще се решат да пренесат фитнеса и спорта у дома си.

Естествено, след като се запознахте със страхотните предимства на кростренажорите, вие вече знаете, че няма нужда да си купувате една камара различни уреди, които да се чудите къде да сложите. Просто заложете на добрата инвестиция в единствения уред, който цялостно ще се грижи за вас, за вашата добра фигура, както и за ведрото настроение и тонуса във ежедневието ви.

Източник: Benchtalks.com