За какво служи BCAA

4536

BCAA е много популярна хранителна добавка, особено в спортните среди, и сега ще разберем на какво се дължи това, как ни помага и в кои случаи? Ще разгледаме ползите от приема на тези аминокиселини, мнения на хора, които ги използват, и наличните видове! Все полезни и интересни въпроси, задавани от начинаещите спортисти.

Какво представляват BCAA

Това всъщност е съкращение от английското Branch Chained Amino Acids и представляват ​​аминокиселини с разклонена верига. Това е така, тъй като молекулярната структура на трите основни елемента в BCAA (левцин, валин и изолевцин) имат разклонения.BCAA

Тези елементи представляват незаменими аминокиселини, които организмът няма способността да произвежда самостоятелно, а са необходими за неговата функционалност. Ето защо, те трябва да се приемат чрез храната или чрез специална хранителна добавка. Важна особеност за незаменимите аминокиселини е това, че те се метаболизират в мускулната тъкан.

Какви са ползите от тях

  • Подобрява се протеиновият синтез чрез увеличаване производството на инсулин;
  • Намаляват катаболните процеси поради увеличените нива на левцин в кръвта, минимизиращ производството на хормона кортизол;
  • Подобряват се възстановителните процеси и растежа на мускулите, именно поради нужните запаси на трите най-важни за мускулатурата аминокиселини;
  • Подобрява се изгарянето на ненужните мазнини поради оптимизация на производството на хормона лептин, регулиращ метаболизма;
  • Подобряват се енергийните запаси, особено в период на нискокалорична диета, когато нивата на гликоген са ниски. Тогава организмът започва да черпи от аминокиселините, а когато те са достатъчно, се съхранява мускулната маса.

Левцинът е с най-голяма концентрация във всички BCAA добавки, тъй като той е най-необходим на организма особено в режим на диета. При активни физически тренировки левцинът е аминокиселината, която най-бързо се изчерпва. Според мнения на професионални спортисти, именно този елемент е отговорен за по-бързия мускулен растеж и намаляване на катаболните процеси.

Какви видове добавки се предлагат

От гледна точка на формата за прием BCAA се предлага във вид на прах, течност, таблетки, капсули. Най-бързо се усвояват прахта и течността. В същото време обаче таблетките и капсулите позволяват по-бързото и прецизно дозиране по време на прием.

От друга страна, предлаганите днес BCAA могат да бъдат в чиста форма или в допълнение на глутамин, определени комплексни витаминно-минерални форми или такива, допълнително даващи енергия за максимални тренировки. Сред предложенията на хранителни добавки от този вид има различни марки, но все пак е редно да знаем и какъв е правилният прием.

Как се приема

Според мнения на експерти и напреднали спортисти приемът е най-ефективен на гладно, тъй като това позволява безпрепятственото усвояване на продукта. Добър вариант е да се вземат в комбинация с различни протеинови шейкове или гейнъри.