Съвети от 4sales при монтаж на парктроник с 4 или 8 датчика

5209

Често ли Ви се случва да правите рисковани паркирания, изпълнени с множество маневри и повишено внимание за наличие на препятствия? Страхувате ли се да не ударите колата си в някой камък или друга преграда по време на паркиране или преминаване в близост до физическо препятствие? Възползвайте се от възможностите на хубавите парктроници с 4 или дори 8 датчика. Каква е разликата, какви са основните насоки при избора, отделните видове и препоръки по време на монтажа? Вижте какво съветват от онлайн магазин 4sales.bg.

Какво трябва да знаем при покупка на парктроник

Парктроникът или APS (Acoustic Parking System) е система, представляваща акустична инсталация, издаваща звуци при преминаване в близост до физически препятствия. Инсталира се в леки коли и всичко се случва чрез излъчването на ултразвуков лъч, при обратното отражение на който се разпознава наличието на препятствие. Дължината на вълната е около метър или повече и системата лесно определя дължината на отразената обратно към сензора вълна. Така всъщност се изчислява и разстоянието до препятствието. По този начин, системата извежда точни данни върху дисплея на таблото.Парктроници

Най-важното при избора на парктроник за автомобили е броят на сензорите в него. Колкото повече са те, толкова повече информация за околната среда събира системата и толкова по-точни и прецизни данни можете да получавате при паркиране. Тоест, например при използване на 8 сензорна система, Вие имате датчици на предната и задната броня, така че вече няма опасност от удар, дори и в леки релефи, които биха могли да повредят бронята при контакт с тях.

Какви видове има

Съществуват парктроници с различен брой сензори (с 4 или 8 датчика), а някои по-модерни и съвременни решения дори се доставят и с определен брой камери за задно виждане, позволяващи реална видимост на препятствието върху монитор на таблото. Освен по броя на датчиците, парктрониците се делят и по вид на монтажа: жични и безжични. При първите е необходимо допълнително окабеляване, докато при вторите, този етап е елиминиран. Така се осигурява сигурна комуникация на сензорите със системата и предаването на готовите данни върху монитора.

Съвети при монтаж

Правилният монтаж е изключително важен за пълноценното функциониране на парктроника. Ето няколко съвета от 4sales:

  • Определете мястото за монтаж на сензорите върху бронята на автомобила и измерете разстоянието между тях, разделяйки го на три. Така ще получите точното разстояние между всеки от датчиците;
  • Отбележете с маркер и пробийте отворите за тях;
  • След това се прекарват кабелите на всеки от тях до багажното отделение в близост до задните фарове;
  • Следвайте посочената от производителя схема за монтаж и свързване, в зависимост от вида на закупеното от Вас устройство.