четвъртък, май 16, 2024

Как да изберем най-добрата кухненска маса?

Как избирате най-добрата кухненска маса за вас от широката гама от форми, стилове и размери? Коя трапезна маса отговаря най-добре на вашите нужди и как да оптимизирате наличното си пространство?

Критериите, свързани с външния вид и дизайна, са важни, но те определено не са най-важните. Полезност, оптимизиране на пространството, възможност за разширяване, размер, минимално разстояние между местата, позициониране по отношение на други мебели, устойчивост и надеждност са съществени аспекти, върху които да помислите, ако искате да изберете подходяща за вас от огромното предлагане на трапезни маси за кухня.

Какво трябва да знаете, преди да изберете най-добрата кухненска маса?

Преди да ви разкажем характеристиките, които трябва да вземете предвид, за да изберете най-добрата кухненска маса за вас, искаме да ви предложим информация и препоръки, които ще ви помогнат да оптимизирате по-добре кухненското си пространство и ще ви насочат при избора ви.

Как да визуализираме по-лесно зоната, където ще седи кухненската маса?

Звучи странно, но е много ефективно. Един добър начин да измерите правилно свободната зона и да визуализирате много по-добре пространството, което ще заема новата ви маса, е с помощта на лист.

Как става това?

Просто!

Разстелете ролка широка хартия или найлон на мястото, където искате да поставите новата си трапезна маса, след което започнете да го свивате, докато достигнете размерите, които искате да има масата. По този начин визуализирате много по-добре пространството, което ще заема кухненската маса.малка квадратна кухненска маса

Ако забележите, че желаният размер е твърде голям и масата ще отнеме много място в кухнята, започнете да сгъвате хартията/найлона, докато достигнете правилния размер. Остава само да измерите размера на парчето, за да определите размера на трапезната маса, която ще закупите.

Как позиционирате кухненската маса за да има лесен достъп?

За лесен достъп до масата и около нея се препоръчват някои конкретни разстояния, които трябва да спазвате.

Пространството, разпределено на човек

Препоръчително е пространството, отредено за човек на масата, да бъде в порядъка 60 – 65 cm. Колкото по-близо е пространството до максимума, толкова по-удобно ще бъде за този човек.

Защо?

Защото мястото, което отделяте на човек, му позволява (или не) да се храни удобно, без да удря лакти в съседа на масата. Вярно е, че повече място за един човек означава по-малко хора на масата (ако сте обусловени от пространство), но удобството при хранене е много важно.

Разстояние между кухненската маса и стените или мебелите

Спазвайте разстояние от най-малко 60 см между кухненската маса и стените, така че сядането и повдигането на хората на кухненската маса да се извършват удобно и лесно.

Ако има трафик около масата и искате да се движите лесно, не само да седнете и да станете от масата, спазвайте разстояние от най- малко 95 см между кухненската маса и стените или мебелите.

Каква трапезна маса да изберете, ако имате малка кухня?

Наличното пространство в кухнята може да създаде истински предизвикателства при избора на кухненската маса и много други. Когато мястото е малко, вие сте длъжни да намерите уникални и едва ли не чудодейни решения при намирането на полезна и подходяща кухненска маса, както и при установяването на оптимално позициониране.

Сгъваема кухненска маса

Ако сте един от щастливците и имате голяма дневна с маса за хранене, и/или тя е удобно свързана с кухнята, че не е нужно да се притеснявате за големината на трапезната маса.

В тази ситуация можете да изберете за кухнята малка и шикозна маса, която ще използвате само за пиене на кафе или за малки ястия, а когато се храни цялото семейство или имате гости, можете да използвате масата в хола, за да се възползвате от повече пространство.

Обаче, ако малкото пространство в кухнята е всичко, което имате, тогава трябва да се съсредоточите върху начините да оптимизирате наличното пространство.

За да се рационализира малка кухня, се препоръчва да се избере някоя от тези опции: кръгла маса, сгъваема кухненска маса, кухненска маса-легло или кухненска маса-ъгъл.

Как избирате най-добрата трапезна маса?

В допълнение към информацията и препоръките по-горе, представяме по-долу най-важните критерии, които ще ви насочат да направите правилния избор на трапезна маса за вас.

Изберете габаритите според вашите нужди

Когато избирате габаритите на кухненската маса, трябва да вземете предвид 3 неща: броя на хората, които често използват масата, размерите на кухнята и ширината на масата.

Брой места

За да изберете правилното маса за вас, на първо място трябва да помислите колко хора седят често на масата (едновременно), след което добавяте още 2 души.

Например, ако обикновено ядете със семейството си, което се състои от 4 души, препоръчителната кухненска маса за вас е 6 души (4 семейства + 2 резервни).

Използвайки този метод за избор на размера на кухненската маса, вие може да сте сигурни, че имате достатъчно място за семейството си, както и малък резерв, в случай че някой дойде на гости.

Размер на кухненската маса

За да изберете подходящата за вас кухненска маса, трябва да вземете предвид и размерите на кухнята.голяма трапезна маса

Ако имате широка кухня, изборът на размера на кухненската маса няма да представлява проблем за вас, защото имате широк спектър от възможности.

От друга страна, ако имате малка кухня, ще срещнете някои проблеми при избора на кухненската маса. Както бе споменато по-горе, тази ситуация е препоръка за кухненска маса кръгла с кухненски сгъваема маса , на кухненската маса легло ъглов или кухненска маса.

Широчината на кухненската маса

Трябва да имате предвид, че ширината на кухненската маса е толкова важна, колкото и нейната дължина. Ако дължината на кухненската маса влияе върху броя на хората, които могат да седят удобно на масата, ширината на масата влияе върху степента на натоварване на масата.

Кухненска маса с твърде малка ширина може да се използва само ако се използва като ъглова маса, с достъп само от едната страна или ако е малка маса, за 2-3 души.

В противен случай, ако се опитате да използвате маса с твърде малка ширина като централна кухненска маса, с няколко седящи души, с достъп от всички страни, ще бъде много трудно да подредите необходимите неща (прибори за хранене, чаши, купи и т.н. ) и поставете храна в средата на масата. Това е така, защото ширината на масата просто не позволява да я заредите толкова много.

Когато избирате маса за кухнята, трябва да помислите и колко богати са вашите тряпези. Ако имате много прибори за хранене, купички за храна и сосове или чаши, трябва да имате предвид, че трябва да вземете по-широка трапезна маса.

Кухненска маса с ширина 70см ви позволява минимално натоварване, кухненска маса с ширина между 80-90см ви позволява да имате нормално натоварване, а кухненска маса с ширина над 90см ви позволява да имате по-богата хранене.

Изберете маса, изработена от трайни материали

Материалите, от които е направена масата за кухня, са много важни, защото влияят върху качеството, външния вид и здравината на кухненската маса.

Изберете трапезна маса, изработена от качествени материали, материали, които ще издържат много във времето. Гамата от материали е доста голяма, но изборът трябва да се основава на качеството и стила.

Най-препоръчителни са кухненските маси от масив (череша, орех и др.), Но има и хора, които предпочитат комбинации от материали (дърво със стъкло, стъкло с метал, дървени крака и MDF плот, MDF плот и метални крака и др.).

Изберете подходящия стил за вашата кухненска маса

Стилът на кухненската маса трябва да бъде избран според стила на кухнята, в която ще бъде поставена. Ако вашата кухня е в класически или елегантен стил, можете да изберете кухненска маса от масивно дърво, украсена с различни фини орнаменти или дори ръчно издълбана.

В случай, че вашата кухня е в модерен стил, можете да изберете кухненска маса, изработена от комбинация от материали (метал, дърво, стъкло и др.) Или обикновена маса, изработена от масивно дърво, боядисана в плътен цвят.

Формата на кухненската маса

Най-често срещаните маси за кухня са правоъгълни, кръгли и овални.

Правоъгълната трапезна маса е първото нещо, за което се сещаме, когато искаме да си купим кухненска маса. Въпреки това, от съображения за пространство и естетика, клиентите започнаха да купуват и кръгли и овални маси за кухнята.кръгла малка маса

Поради формата си (без ъгли), кръглите и овални трапезни маси са много по-лесни за интегриране в кухни с малки пространства. Също така, кръглата кухненска маса позволява достъп до по-голям брой хора на масата, отколкото, ако масата е правоъгълна (и със същия размер).

Последно

Още по темата