четвъртък, май 16, 2024

Какви видове поликарбонат са най-популярни на пазара?

На пазара за строителни материали съществуват три различни видове поликарбонат: монолитен, профилиран и клетъчен. В зависимост от вида на материала и неговите технически характеристики, пластмасата се използва за извършване на определени работни процеси.

За предимствата и недостатъците на видовете поликарбонат споделят експертите от https://bgplast1.bg/.

Монолитен поликарбонат

Той представлява твърд полимерен лист с дебелина от 1 до 12 мм, лишен от вътрешни кухини и наподобяващ външно акрилно стъкло. Някои производители произвеждат панели с дебелина до 20 мм. Листовете могат да бъдат безцветни, прозрачни и полупрозрачни, цветни, с по-ниска степен на пропускане на светлината.

Значителната плътност и вискозитет на инжекционно формован поликарбонат увеличава неговата устойчивост на механично напрежение. Якостта на удара на полимера е 1000 kJ / m². Устойчивостта на удар на монолитен поликарбонат надвишава този показател за плексиглас – 60 пъти, полистирол – 150 пъти, силикатно стъкло – 200 пъти.

Монолитните поликарбонатни панели се противопоставят на лошото време, те не поддават на градушка, силни пориви на вятъра, обилен снеговалеж. Много силни удари могат да напукат повърхността, но не и да я счупят. Ако е необходимо, панелите могат да бъдат огънати в сводеста форма. Радиусът на огъване зависи от дебелината на поликарбоната – колкото по-тънък е листът, толкова по-малък е радиусът.

Предимства:

 • висока устойчивост на удар;
 • способност да пропуска голямо количество слънчева светлина (до 90%);
 • леко тегло, опростяващо транспортирането и монтажа (по-лек от стъкло с 50% и по-лек от алуминий с 43%);
 • лекота на обработка: листовете лесно се режат и пробиват;
 • форма и гъвкавост: можете да огъвате листове в студено и горещо състояние, чрез термоформоване, за да им придадете разнообразни форми;
 • устойчивост на температурни промени;
 • отлични топло и звукоизолационни качества;
 • устойчивост на влага;

Недостатъци:

 • техническите разтворители и киселини оставят петна по повърхността;
 • значителна степен на топлинно разширение, което трябва да се вземе предвид по време на монтажа на покритието;
 • висока цена.

Профилиран поликарбонат

Профилираният поликарбонат е от видовете поликарбонат, който представлява структурен материал. Той е популярен в частното строителство за изграждане на оранжерии, огради и е приложим като покривен материал. Може да се класифицира като вид формован поликарбонат. Листовете с вълнообразна или трапецовидна повърхност са относително тънки (0,8-1,5 mm). Леките полупрозрачни и прозрачни покриви от профилиран поликарбонат могат да издържат натоварвания до 320 кг на 1 м².

Профилираният поликарбонат се използва като основно покривно покритие или фасадно покритие, за производството градински навеси, куполни сводове, покриви и стени на оранжерии, парникови навеси над летни кафенета и зони за отдих, за припокриване на паркинги, пазари, капандури, и т.н. Ценен е и от професионалисти, които го използват като устойчиво на корозия покритие за конструкции и облицовки на сгради.

Предимства:

 • устойчивост на корозия;
 • пропускане на светлина до 86%;
 • гъвкавост и лекота на монтаж (може да се използва в сводести конструкции);
 • устойчивост на избледняване;
 • висока звукоизолация;
 • безшумност (звукът от капки по време на дъжд не се чува).

Недостатъци:

 • доста висока цена;
 • за монтирането му му е необходимо да се използват специални термични шайби, които гарантират надеждно закрепване на листа при температурни крайности и промени във влажността.

Клетъчен поликарбонат

Това е най-популярният тип поликарбонат, който е най-често използван при изграждането на оранжерии. Материалът има по-сложна структура от предишните видове – няколко слоя пластмаса, които осигуряват твърдост. Образуваните в този случай кухини увеличават степента на шумо и топлоизолация на материала. Дебелината на панела варира от 4 до 50 мм. Клетъчният поликарбонат има различна структура, която се определя от броя на слоевете в листа и отсъствието или наличието на допълнителни диагонални прегради.

Структурата на един поликарбонатен лист от този вид наподобява пчелна пита, която служи за увеличаване на твърдостта и поддържане на температурата на покритата конструкция. Той  има висока светлопропускливост, устойчивост на удар и на различни метеорологични условия и ултравиолетово лъчение. В лека версия той не се произвежда, тъй като този поликарбонат е предназначен за висококачествени конструкции, които се планират да се използват и издържат за по-дълго време. Това ще бъде най-добрият избор за покриване на – зимни оранжерии, басейни, хангари. Този вид поликарбонат може да бъде прозрачен или оцветен.

Последно

Още по темата