четвъртък, май 16, 2024

Колагенът в козметиката – доколко е ефективен

През последните години има изобилие от продукти, които съдържат колаген – тоник, серум, овлажнител, реструктуриращ крем, маски. Производителите твърдят, че те са ефективни при възвръщането на еластичността на кожата, че имат силна овлажняваща роля, като по този начин водят до обновяване на кожата на лицето. Освен това те твърдят, че помага на зрялата кожа да възстанови структурата си, засегната от изминалите години. Доколко тези ефекти могат да бъдат постигнати с помощта на колагенови дермато-козметични продукти, разберете в тази статия.

Структура на колагена

За да разберем и приемем отговора, първо трябва да разберем структурата на колагена.

Колагенът е макропротеин, т.е. протеин с голяма молекула, фиброзен, неразтворим във вода, устойчив, но в същото време със степен на еластичност. Присъства в костите, връзките, ставния хрущял, сухожилията, кожата, зъбите, но също и в стената на кръвоносните съдове, роговицата, червата, мускулната тъкан. По принцип го намираме в цялото тяло и е основният протеин в тялото на бозайниците.

Състои се от аминокиселини, които са свързани, за да образуват дълги вериги, които са подредени под формата на тройна спирала.

В човешкото тяло има над 20 вида колаген, като най-често срещаният е тип I. В кожата колагенът се секретира от клетки, наречени фибробласти, и е тип I и тип III.

Колаген – какво причинява намаляването му?

Основните аминокиселини, които влизат в структурата на колагена са глицин, пролин, аланин, хидроксипролин, аргинин, серин, лизин, левцин. С напредването на възрастта синтезът на колаген намалява рязко, както и неговото качество. Намаляването на количеството колаген също се определя от:

  • излагането на слънце;
  • тютюнопушене;
  • стрес;
  • небалансирана диета.

При жените по време на менопаузата се наблюдава значително намаляване на количеството колаген поради естрогенен дефицит.

Така че е разбираемо, че хората искат да допълват собствения си колаген с този от външни източници, включително като го нанасят върху кожата с помощта на обещаваща козметика. Но има два големи проблема:

  • Външният колаген, независимо дали е получен от растения или произведен чрез биоинженерство, няма същата структура като неговия собствен, вътрешен колаген.
  • Колагенът има много голяма молекула.

И двете характеристики водят до много ниска абсорбция на колагеновата молекула в кожата. По този начин, на теория, колагенът в кремовете трябва:

  • да укрепва съществуващата колагенова мрежа;
  • да намалява бръчките;
  • да повишава твърдостта и еластичността;
  • да подобрява хидратацията.

В действителност колагеновите продукти успяват само да овлажнят кожата, дори това е спорно, в зависимост от това колко добре успява той да се абсорбира през кожата.

По-ефективни варианти от локалния колаген

Много по-ефективни са колагеновите пептиди, т.е. късите вериги, състоящи се от 3-4-5 аминокиселини, с проста верижна структура, резултат от хидролизата (фрагментацията) на голямата колагенова молекула. Те успяват да се абсорбират през кожата поради много по-малките си молекули. След като достигне до клетките, имитира ефекта на колагена върху тях.

Ето защо, ако искате продукти, които съдържат колаген, погледнете в списъка на съставките – колагенови пептиди. Съветът на екпертите е да търсите по-добре съставки, които стимулират синтеза на ендогенен колаген като ретинол, витамин С, бакучиол, центела азиатска, бетаглюкан, антиоксиданти, които са ефективни за защита на съществуващия колаген, като по този начин забавят появата на бръчки.

Последно

Още по темата