вторник, юни 11, 2024

Да запазим кожата си здрава и красива през зимата

Зимата е вече факт и хората с чувствителна кожа вече започват да усещат негативните ефекти от излагането на студа.

В зависимост от типа на кожата, са и грижите за нея. Особено уязвими при зимни условия са шията, лицето и китките на ръцете,които са изложени повече на въздействието на факторите на външната среда.

Зимата, заедно със снега и студения и свеж въздух причинява на кожата немалко проблеми: студът, сухия въздух в помещенията, и прахът съществено нарушават защитните нива на кожата.

Промяната на баланса, на съдържание на влага и мазнини в кожата води до дехидратация и до по-лесното проникване на микроорганизми и токсини, предизвикващи различни кожни заболявания и преждевременно остаряване на кожата.

Силният студен вятър също така води до свиването на капилярите – което нарушава кръвоснабдяването и подхранването на кожата, в резултат на което се предизвиква зачервяване, сухота на кожата и появяване на неприятни бръчки.

Ето и практични съвети как да се грижим за кожата си през зимата:

Почистване на кожата на лицето

За почистване на кожата при студено време използвайте тоалетно мляко ако имате суха кожа, и на пяна за измиване – в случай, че имате мазна кожа. След измиване използвайте тоник – той отстранява остатъците от средствата за измиване и добре тонизира кожата.

Пилинг и скраб процедурите ще ускорят регенерацията на кожата на лицето. Резките температурни промени могат да оставят своята следа, тъй като кожата на лицето трудно се адаптира, когато от топло помещения излизаме на улицата или обратното.

Не всички овлажняващи продукти могат да се използват през зимата, даже при температури по ниски от 0 градуса е по-добре да ги замените със специален защитен крем от студа.

При температура под 10 градуса – максимално намалете използването на кремове на водна основа, а при -15 градуса, избирайте кремове с натурални масла.

Такива кремове защитават кожата на лицето прекомерно изсушаване в офисни помещения, а също така и от въздействието на уличния вятър.

Главната особеност на кремовете против студ е това, че могат да бъдат нанасяни на лицето непосредствено преди излизането навън.

Хидратиране на кожата

Хидратиране на кожата е необходимо и през зимата, според експертите. Трябва да отбележим, че повечето средства за грижа за кожата (тонални, хидратиращи кремове) следва да се нанасят на лицето не по-късно от час преди излизане навън. В противен случай кожата на лицето може да пострада от съдържащата се в кремовете вода, която може да доведе охлаждане на кожата и нарушаване на обменните процеси вътре в нея.

Препоръчва се нанасянето на хидратиращи кремове вечер, след предварително почистване на кожата на лицето.

Също така качественият тонален крем е добър защитник на кожата, който не следва да бъде пренебрегван.

Подхранване на кожата

За подхранването на кожата използвайте маски. В състава им е задължително да присъстват мазнини, витамини , жълтък и сметана. Могат да бъдат използвани както домашно приготвени, така и готови маски.

Бъдете сигурни, че удачно подбраната козметика, приемането на витамини и правилното хранене също така ще помогнат да запазите кожата на лицето си невредима и през зимата.

Последно

Още по темата