Какви видове абсорбатори за кухнята има и как да изберем

5090

Правилното организиране на кухненската зона зависи до голяма степен от присъстващите електроуреди. Абсорбаторите са сред важните технически елементи, без които функционирането на помещението за готвене няма да е особено пълноценно. Те имат ключова роля за отвеждането на неприятните миризми и за постигането на добър микроклимат, споделят от онлайн магазин Техномаркет. На пазара могат да се открият много различни видове аспиратори, които се отличават помежду си по размери, цена, начин на монтаж и дизайн.

аспиратори за кухня

Какви видове абсорбатори можем да открием

Изборът им се състои в това да успеем да открием онзи абсорбатор за кухня, който да е евтин, производителен, безшумен и да ни допада с външния си вид. За целта можем да потърсим мнения в интернет, да се допитаме до близки и познати или пък да отидем на място в магазина и да проведем консултация с продавачите.

Този вид машини за домакинството се делят основно на вградени и автономни, с механично и сензорно управление, с по-голяма и с по-малка мощност, за професионална и битова употреба. От гледна точка принципа на работа също има няколко опции – комбинирани абсорбатори, рециркулационни и проточни. Разликите между трите се дължат на начина, по който преминава въздухът.

Как да изберем подходящ модел за кухнята

Покупката на абсорбатор за кухня трябва да бъде детайлно обмислена, така че да не се сдобием с продукт, който не ни върши работа. За да бъдат миризмите отвеждани ефективно към комина, трябва да обмислим детайли като:

  • размери и мощност – най-добрият вариант е да заложим на по-голям модел аспиратор, за да могат всички миризми да бъдат уловени. Същото може да се каже и за неговата мощност, която е добре да бъде над 500 m³/h;
  • нива на шум в работен режим – никой не обича бученето на абсорбатора в кухнята, което може да намали чуваемостта между присъстващите в стаята. 50 децибела е оптималната стойност, към която е удачно да се насочите;
  • дизайн – външният вид на всмукателната техника е също толкова важен, колкото важни са и нейните технически показатели. Днес тя може да се открие в нюанси като черно, инокс, бяло, тъмно сиво и др.;
  • цена – всеки един домакински уред за кухня трябва да ни устройства и във финансов план, за да можем да си го купим без затруднения. Пазарът предлага абсорбатори от 200 до над 1000 лева.

Аспираторът е много важен компонент от цялостното оформление на кухнята, в която прекарваме голяма част от времето си. От него зависи нивото на комфорт в стаята и приветливата обстановка, в която цялото семейство да се чувства добре.