Какви са предимствата на верижния трактор?

3668

Напоследък все по-често започна да се говори за здравето на почвата и използването на неинвазивни методи и обработки. Правилната обработка на почвата може да доведе до увеличаване на дебелината на плодородния запас, но и да запази повърхностния слой, в който се натрупва органичното вещество. Всичко това може да се постигне освен с регенеративно земеделие, торове, борба с вредители и т.н, но и със селскостопанска техника.

верижен трактор

Верижните трактори за разлика от колесните са решението при избягване на почвеното уплътняване и преуплътняване, водещо до намаляване на плодородието и до влошаване на икономическите показатели на земеделското стопанство. Именно намаляването на налягането върху почвата е само едно от многото предимства на верижното задвижване. Действително, когато машината е екипирана с вериги, теглото на трактора се разпределя върху много голяма площ, което води до точно това намалено налягане.

Видове верижни трактори

Те основно се делят на няколко групи:

– универсални;

– лозаро-овощарски;

– малогабаритни;

– едрогабаритни;

– за специално предназначение, в т.ч. – трактори за горското стопанство и трактори за комунални дейности.

Универсалните машини могат да се използват за разнообразни земеделски дейности, като почвообработка, сеитба, транспорт и др. Лозаро-овощарската техника е специализирана за работа в тесни редове и колеята между гумите им е по-малка. Малогабаритните трактори пък намират широко приложение най-вече в овощарството и зеленчукопроизводството. Също така са предпочитани и от земеделци с животновъдните ферми. Комуналните решения пък най-често се използват за пътна поддръжка – косене, снегопочистване през зимата, както и за транспортни дейности.

Предимства на верижния трактор

Верижното задвижване позволява да се намали налягането върху почвата, увеличава теглителната сила, удължава срока на провеждане на полските работи и запазва компактността на машините. Също така намалява разходите за гориво.

Внимателното отношение върху почвата се отразява благоприятно върху нейното плодородие, което пък допринася за по-добрите резултати от земеделските култури. Освен това при преовлажнени площи, няма опасност от затъване на машината. Увеличава се срока за провеждане на различни мероприятия на полето, заради голямата проходимост на този вид техника.

Гумените вериги имат и по-добро сцепление с повърхността и по този начин върху почвата може да бъде предаден по-голям въртящ момент, което увеличава теглителната сила и скоростта на движение.

Верижните трактори на CASE IH

Решенията на Case IH и техния официален представител за България – Тайтън Машинъри са трактори от трите серии с модели: Steiger, Quadtrac и Rowtrac. Над 20 години компанията е лидер в създаването и усъвършенстването на своята верижна технология.

Едно от основните предимства на верижните решения от Case IH е конструкцията с четири независими вериги. Тя осигурява изключително сцепление и флотация, по-добро управление, по-малко изравяне на почвата и пълно предаване на мощност към терена в криви и завои.

Вземете персонална оферта

В сайта TitanMachinery.bg ще откриете голямо разнообразие от агро машини. Свържете се още сега с нас, за да получите своята персонална оферта и препоръка за най-правилната техника. Изпратите ни онлайн запитване или ни потърсите на кратък телефон *4040!

 

При интерес от възможност за финансиране на употребявани машини, позвънете ни на 0888 133 338.