вторник, юли 9, 2024

Как да изберем качествени авточасти?

Поради голямото разнообразие от нови и оригинални качествени авточасти за автомобили, изборът понякога, дори и за напредналите шофьори, може да е много досаден и продължителен процес. За да улеснят читателите ни, от онлайн магазин Sellzone.bg споделят по-подробна информация в тази посока.

Оригинални авточасти или реплика?

Двата основни вида, предлагани на пазара части за коли, от гледна точка на тяхното качество. Първите са по-дълготрайни. Произведени са за съответните марки и модели автомобили, по-устойчиви са на износване и вероятността за несъвпадение и разминаване в техническите изисквания е сравнително малка. За всичко това се изисква и съответната цена.

Авточастите, които са реплика, могат да бъдат временен заместител, тъй като качеството при тях е значително занижено. Използваната за производството им сплав е податлива на бързо износване и вероятността от съществени технически разминавания е голяма. Ако сте начинаещ шофьор и нямате нужните познания в областта, препоръчително е при избора да се консултирате с лице, имащо съответната компетентност.

Как се проверява качеството?

В голяма част от случаите качеството на авточастите зависи от мястото на производството им. Аналоговите нови резервни части се произвеждат в съответствие с лиценза на компанията производител. Така отговарят на изискванията за високо качество. Много често, когато на опаковката е изписано, че производител е Китай, това се свързва с ниско качество и евтин фалшификат. При тях липсва маркировката на компанията производител, както и списък с техническите характеристики.

От това следва, че при покупката на нови авточасти, трябва да се обърне внимание на наличието на сертификат.

Кои видове части да изберете?

Когато се прави избор на качествени авточасти, трябва да се разграничават три типа:

  • родни – компоненти, произведени от самата компания-разработчик на превозното средство. Ако за вас е по-важна дълготрайността пред цената, трябва да се насочите към родните решения. Те са нови и неизползвани, така че ще получите пълния им потенциал. Очаквайте още пълно съвпадение и съответствие с нужните технически характеристики;
  • аналогови – частите са от други производители, които копират оригиналите както по дизайн, така и по технически характеристики. Те са по-евтини, но не могат да се сравняват с родните решения. Препоръките на специалистите са предварително да проучите има ли разлика в крепежните елементи и съединителите. Съвместимо ли е местоположението на отделните отвори с предвидените в превозното средство и т.н.;
  • употребявани – свалени са от същия модел и марка МПС. По качество са сходни с родните, но са експлоатирани и със значително занижена дълготрайност. По технически характеристики отговарят на нужните показатели и ще съвпаднат на предназначените за монтажа места. Важно е да се обърне внимание на състоянието на тези компоненти и изправността им преди покупка. Това е особено важно при пазаруване директно от собственика на МПС.

Какво да съобразите при покупката?

Когато отворите каталога на онлайн магазина и разглеждате разнообразието от авточасти за вашата марка и модел автомобил, е важно да сте наясно какъв компонент точно ще ви трябва и можете ли самостоятелно да извършите неговия монтаж. Кой точно от описаните видове ще купите: родни, аналогови или употребявани? Въпреки че оригиналите винаги са съпътствани с фирмени обозначения, по-добре е да се насочите към доказали се в годините специализирани търговци. При покупката на две или повече идентични части е препоръчително да са в комплект, което гарантира тяхната съвместимост помежду им.

Последно

Още по темата