Как да изберем перфектните маратонки за активно момче?

Евтините маратонки с твърди подметки не са най-доброто решение за активните момчета. Ако смятате, че детето ще израсне или скъса маратонките за един сезон, помислете пак. За да предпазите ходилата му от увреждане, има няколко съвета, които е добре да спазвате. Ето ги и тях.

7253

Не е тайна за родителите, че активните деца по-бързо износват своите маратонки и кецове. И това като че ли в по-голяма степен важи за момчетата, които обичат да се забавляват навън с приятели, да карат скейтборд и колело, да се катерят по дърветата, да играят футбол и просто да бъдат такива, каквито са – лудуващи, свободни и прекрасни.

Ето защо изборът на правилните маратонки за активни момчета е особено важен, защото нека не се заблуждаваме – това са най-любимите и най-практичните обувки и за малки, и за големи. Как обаче да изберем правилния модел? Още повече че в търговската мрежа, включително в магазините на ССС, се предлагат толкова много момчешки и юношески маратонки в изобилие от цветове, мотиви и визии?

Повечето родители веднага се насочват към покупката на по-стабилни и издръжливи модели с дебела и твърда подметка, особено ако тя е пришита с конци към основата на обувката. Това обаче може да доведе до честа грешка – твърдите подметки ограничават движението на ходилото. При момчетата, които обичат да се движат и да се забавляват активно, могат да се проявяват неприятни деформации на свода и пръстите на ходилото, просто защото то е прекалено “стегнато”. Ето защо първият ни съвет е да помислите за здравето на краката на вашето дете, като изберете детски маратонки за момче с мека и еластична подметка.

Удобството е на първо място

Комфортът е първото нещо, което детето трябва да оцени в новите си маратонки. Освен да са в правилния размер, спортните обувки не трябва да са нито прекалено ниски и равни, нито прекалено високи. Най-добре ще е, ако моделът, който сте харесали, има по-широка предна част, така че пръстите да не се натоварват при ходене или тичане, както и подсилващи вложки, които да придържат стабилно петите. Това ще укрепи мускулатурата на ходилата и ще помогне за изправената стойка на вашето момче.

Нека той сам избере какъв модел да пасне на стила му – текстилни кецове с каучукова подметка за максимално сцепление, актуалните баскетболни обувки със силует до глезена, ефирни маратонки от плетени нишки тип „чорап“, по-обемни градски маратонки или класически спортни модели, които да му служат вярно през целия ден. Задачата не е толкова трудна, ако насочите момчетата в правилната посока и ги вдъхновите първо да мислят за здравето на ходилата си, а след това за естетическите измерения на обувките. Но, разбира се, те няма как да бъдат пропуснати.

маратонки за момчета

Стилът е част от уравнението

Друга честа грешка на родителите е, че често започват първо от марката, когато трябва се ориентират и да намерят новите маратонки на своето момче в онлайн или физически магазини с огромен каталог, като например ССС. Това е разбираемо, тъй като някои брандове дават на децата самочувствие и модерна визия. Универсални решения обаче няма.

Все пак, основното е детето да се чувства удобно в обувките и да стъпва леко, вместо да чувства тежест в краката. Не робувайте на марки, а заложете на маратонки с по-качествени материали. Тук имаме предвид велурени вложки, кожено покритие за дъждовните дни, вътрешна подплата от естествени материали, дишащи материи и други.

Разгледайте предложенията на водещите търговци за детски и юношески обувки и намерете точния чифт за вашето момче, което не обича и не може да стои спокойно. В каталога на CCC са селектирани модерни, удобни и практични модели, с които всяко момче да открива света.