сряда, май 15, 2024

Грижа за колата преди лятото – съвети на експертите

Как да подготвим автомобила си за лятото - вижте най-важните стъпки за едно безгрижно лято с колата.

Цветята разцъфнаха и дните стават все по-дълги. Коронавирусът разхлаби своята хватка и вече е време за планиране на летните пътешествия! Солта, ледът и студените зимни температури може да са навредили на автомобила ви и правилната и навременна проверка ще ви помогне да пътувате уверено през цялото лято.

Но откъде да започнем?

Ето нашите съвети за грижа за автомобила преди лятото, за да помогнете на вашето превозно средство да работи в по най-добрия начин и в летните горещини.

1. Измийте солта и калта от колата си

Остатъкът от сол може да причини ръжда; така че веднага щом температурите се вдигнат над 20 градуса, измийте колата си. Всичко от гумите до двигателя е нападнато от зимния микс от сол, лед, вода, пясък и мръсотия. Миенето на колата ви след зимата може да предотврати ръждата по шасито, стареенето на гумите и гарантирано ще удължи живота на вашия автомобил.

2. Полирайте боята на автомобила

Нанасянето на полиращ лак осигурява допълнителен слой защита, като помага за предотвратяване на драскотини и щети от слънчевите лъчи. Освен това восъкът улеснява почистването на колата ви, когато тя влиза в контакт с праха, цветния прашец, птичи „подаръци“, полепване на насекоми и други проблеми, свързани с лятото.

Нанасянето на предпазния слой вакса също предпазва работата на боята на вашия автомобил от UV лъчите на слънцето.

Тук може да намерите всичко, което ви трябва да правилното почистване и полиране на боята.

3. Проверете и сменете перата на чистачките

Триенето от сняг и лед може да повреди перата на чистачките, а понякога и рамената им (особено тези на предното стъкло).

Сменете чистачките на предното стъкло след зимата, за да подобрите представянето им по време на дъждовни бури или силните пролетни дъждове. Обърнете се към ръководството на колата за подходящия размер на чистачките на предното и задното стъкло. Имайте предвид, че почти на всички актуални модели всички чистачки са с различни размери, включително двете предни имат различна дължина.

4. Проверете климатика

Лятото може да стане доста горещо в някои райони. Правилно работещият климатик ще направи шофирането по-комфортно. Извадете и сменете вашия въздушен филтър, за да предотвратите замърсяване на системата от прах и кал, което ще възпрепятства правилния въздушен поток.

Почистете външния кондензатор плюс кондензаторните бобини. Проверете дали дренажните канали не са се запушили от шума и други дървесни отпадъци. Ако тръбичката е запушена, ще видите вода, която се събира в краката на шофьора или пасажерите. Ако нямате уменията и малко късмет, свържете се със специалист, за да е сигурно, че вашият климатик ще си върши работата съгласно предписанията.

5. Проверете охладителната система

Проверявайте редовно нивата на течността на радиатора. Уверете се, че разширителния съд или преливният резервоар са в изправност. Може да се наложи да източите и промиете радиатора, като почистите замърсяванията, натрупани в охладителната система на вашия автомобил.

Промиването става като голям обем вода или друга почистваща течност се преточи през радиатора на колата ви, за да премахнете нежеланите отпадъци. Уверете се, че капачките и маркучите на радиатора са защитени и периодично проверявайте нивото в разширителния съд.

6. Проверете нивата и състоянието на охлаждащата течност

Прегледайте охлаждащата течност в резервоара, като проверите както нивото, така и състоянието. Охлаждащата течност обикновено е оцветена (синя или зелена), така че ако изглежда ръждясала, обезцветена или има нещо, което плава в нея, промийте охлаждащата система и добавете нова охлаждаща течност.

Наличието на достатъчно и чиста охлаждаща течност предпазва двигателя ви от прегряване през лятото.

7. Сменете маслото

Смяната на масло помага на вашия двигател да се бори с повишените летни температури. Помислете да преминете към пълно синтетично масло, ако още не сте го направили. Пълното синтетично масло е по-малко вероятно да се разпадне при високи температури.

8. Проверете общата работа на двигателя

Проверете горивния и въздушния филтър и помислете за смяна, ако не сте го направили, докато проверявахте климатика. Мръсните филтри за гориво и въздух влошават работата на двигателя, като влачат мръсотия и остатъци в двигателя на вашия автомобил.

9. Почистете и тествайте всички светлини

Проверете дали предните и задните светлини са чисти и ясни. Остатъците от сол през зимата могат да замъглят фаровете.

Ако е така, почистете предните и задните светлини с препарат за почистване на фарове. Може дори да почистите фаровете си с паста за зъби!

Проверете дали всички светлини работят, включително лампите на регистрационните табели. Лек изгаряне може да ви направи по-малко видими за другите автомобилисти.

10. Разгледайте налягането протектора на гумите

Проверете налягането на гумите с манометър и коригирайте според предписанието на производителя. Разгледайте за напуквания и измерете височината на протектора. Ако гумите са много напукани и протектора е изтрит, може да ви трябват нови гуми. За съжаление застрахователите не поемат такива щети, но това не трябва да е пречка за такава инвестиция.

Въртенето на гумите на четирите позиции ви може да помогне за равномерното разпределение на износването. Редуването на гумите предни/задни и лява/дясна се препоръчва на всеки 8 до 10 000 километра.

11. Проверете спирачните накладки

Слушайте за силен, метален звук, когато натискате спирачките. Този звук означава, че спирачните накладки са износени и може да се налага замяна.

Ако имате какъвто и да е проблем, сменете спирачните накладки, преди да причинят проблем с дисковете, което ще доведе до повече разходи.

12. Проверете спирачната течност

Разграждането на спирачната течност води до намалена спирачна ефективност или дори до пълна повреда на спирачката. Резервоарът за спирачната течност често е близо до основата на предното стъкло на вашия автомобил. Течността трябва да е чиста и близо до пълния знак.

Проверете и нивото и състоянието на спирачната течност. Ако ви липсва спирачна течност или спирачната течност е черна, а не кафява, сменете я.

13. Проверете и почистете батерията

На клемите на акумулатора могат да се образуват киселинни отлагания на акумулатора. За да се преборите с натрупването, можете да почистите клемите на батерията със сода и вода. Извадете кабелите от акумулатора и намажете разтвора на содата за хляб върху клемите. Намерете четка и почистете клемите от замърсяване.

Също така проверете корпуса на акумулатора за евентуални пукнатини и проверете за повредени кабели. Ако батерията ви е на четири години или повече, препоръчва се да я тествате и ако е за смяна, преценете дали си струва да купите гелов акумулатор.

Помислете дали не трябва да носите кабели за подаване на ток във вашия автомобил, в случай че батерията ви изненада неприятно. За да минимизирате вероятността това да се случи, превантивно заредете акумулатора си вкъщи или при професионалист.

14. Проверете нивата на течността на сервоусилвателя на волана

Ниската течност за серво-управлението може да доведе до затруднения в управлението на автомобила и проблем с помпата на кормилното управление. Ако нивото на течността е ниско или цветът не ви хареса, сменете течността на кормилното управление.

Независимо дали планирате пътуване или просто искате да удължите живота на автомобилите си, тези съвети за грижа за автомобила за лятото са точно това, което експертите препоръчват. След правилна проверка намалявате до минимум риска от неприятна изненада, за да можете да се наслаждавате на пътуванията под слънчевото небе през цялото лято.

Последно

Още по темата