четвъртък, юни 13, 2024

Застрахователите ще станат по-мнителни при изплащането на обезщетения от ПТП-та

Застрахователите ще станат по-мнителни при изплащането на обезщетения от ПТП-та, заради последните промени в Закона за движение по пътищата. Това стана ясно от думите на председателя на Асоциацията на застрахователите в България Светла Несторова.

Тя обясни, че наредбата, с която шофьорите вече нямат задължение да уведомяват КАТ за произшествия без ранени дори при обездвижени коли, ще позволи на мошениците да се вихрят на воля и ще се появи казус кое е измама и кое истина при щетите по автомобилите. Възможно е това да повлияе и на цената на застраховките.

В страната ежегодно стават над 9000 тежки катастрофи, по които екипите на КАТ работят, обясни шефът на Пътна полиция Бойко Рановски:

Хората за това плащат застраховки и затова имат опцията да попълват двустранни протоколи. Има случаи, когато не е необходимо да чакат посещение от органите на Пътна полиция. Все пак на година стават над 9000 тежки ПТП-та, които задължително се посещават от наши служители. Останалите произшествия, които са с материални щети, са хиляди и едва ли можем да посетим всяко произшествие„.

Рановски обясни още, че промените в Закона за движение по пътищата, които разписват новите правила, са направени с цел да се уеднаквят разпоредбите от новия кодекс за застраховането. По думите му застрахователи масово не са изплащали обезщетение на собственика, в случаи, в които единия автомобил е с лека щета, но според закона тя възпрепятства неговото предвижване. А според изпълнителния директор на една от застрахователните компании у нас, Евгени Игнатов, промените ще доведат до увеличаване на застрахователните измами.

Председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова смята, че най-голямата опасност за гражданите е:

„Този занижен контрол. На практика мошениците ще могат да действат на воля. Застрахователите ще трябва да станат по-мнителни“.

Тя допълни, че цената на застраховките е следствие от проявлението на риск. По думите й, ако има измами и проявлението на риска се засили, а възможността за контрол отпадне, това ще се отрази на цените на застраховките.

Последно

Още по темата