сряда, юни 12, 2024

Зарядно за акумулатор

Случвало ли ви се е в студена, снежна сутрин да разринете и почистите автомобила ви и той да не запали?

Ако да – съжалявам, но ако не – подгответе се подобаващо за това преживяване, защото не е никак приятно, особено ако трябва да ходите на работа, да закарате децата до училище и т.н.

Вижте тук за качествено евтино зарядно за акумулатор

Един от основните фактори, пречещи на акумулатора на автомобила да функционира правилно са ниските температури. Те разреждат заряда в батерията, а това ви пречи и да стартирате мотора.

Друг фактор за разреждането на заряда може да бъде моралното остаряване на акумулатора. Също така, шофирането на много кратки разстояния не позволява на акумулатора да си възвърне заряда, който е изхабил при запалването, и по този начин в даден момент заряда свършва напълно.

Как да предотвратим ,,умирането” на акумулатора?

Препоръчително е всеки шофьор да има зарядно за акумулатор вкъщи. Това устройство може да предотврати тъжното неуспешно стартиране на автомобила.

Едно зареждане на акумулатора преди настъпването на студените месеци може да окаже изключително положително влияние на цялостното използване на автомобила и да не ви предава по време за зимните месеци.

Как се използва зарядно за акумулатор?

Първата необходима стъпка е свалянето на акумулатора от автомобила. За целта трябва всичко да бъде изключено (светлини, радио, алармени системи и други).

Първо се маха отрицателният (черен) кабел от минусовата клема, след това положителният кабел (червен) от плюсовата клема. Чак тогава се сваля акумулаторът и се носи на безопасно място като гараж или маза.

Следващата стъпка е включване на зарядното към акумулатора, което става по обратен ред – първо червеният кабел на + клема, и черният на ­– клема. Винаги първо се свързва зарядното с акумулатора и после в електрическата мрежа!

Също така, за по-голяма безопасност трябва кабелите да се държат на разстояние един от друг. В противен случай, може да пламне искра, водеща до възпламеняване, пожар и други неприятности.

Съвети за безопасност при работа с акумулатор:

  • Желателно е винаги да се работи с ръкавици, т.к. акумулаторите съдържат сярна киселина, която може да нанесе изгаряния по кожата;
  • При включване се започва с положителната клема и кабела към нея, а после отрицателната;
  • При изключване се започва с отрицателната клема, после – положителната;
  • Първо се включва зарядното с акумулатора, след това в електрическата мрежа;
  • Препоръчително е зареждането да се осъществява в проветриво помещение, заради газовете, които се отделят по време на процеса.

Какви видове зарядни за акумулатори има?

На пазара можем да намерим най-различни зарядни устройства, основно различавайки се по конструкция, принцип на работа, възможности за работа и други. Най-често използваните са от импулсен и трансформаторен принцип.

Импулсните зарядни имат повече предимства – по-съвременни са, по-леки са, по-бързи и имат защита от къси съединения, прегряване и други.

От друга страна, трансформаторните се състоят от трансформатор и токоизправител с постоянен ток с напрежение 14.4V.

Как да избера правилното зарядно за колата?

Когато стане време за избор, трябва да се убедим, че зарядното е съвместимо с акумулатора на автомобила. Най-важният фактор е силата на тока, а тя (като стойност) трябва да бъде 10 пъти по-малка от максималният капацитет на акумулатора.

Например, за 80-амперчасов акумулатор ще е необходимо 80-амперово зарядно. Ако не е спазено съотношението, акумулаторът ще се презарежда или няма да се зарежда достатъчно, което вреди и скъсява живота му. Някои от по-новите зарядни за акумулатор имат възможността да се избира силата на тока, нужен за зареждането, което ги прави много по-широко приложими.

Изборът на правилно зарядно може да ни улесни и при използването му. Препоръчително за всеки шофьор е да знае как да оперира с акумулатора при зареждането му, от гледна точка на безопасността. Така, зарядното за акумулатор ни помага да не се срещаме с неприятни изненади през студената част на годината, която е и най-уязвима за батериите.

Последно

Още по темата