сряда, юли 10, 2024

Как се лепи фототапет?

С фототапет можете бързо и лесно да придадете на стаята съвсем различен вид. Дори да не можете да направите ремонт, тапетирането ще освежи помещението и ще създаде по-приятна атмосфера.

Можете да залепите своя фототапет и без професионална помощ, стига да спазвате някои правила.

Преди да започнете с лепенето:

  • Премахнете старите тапети от стената. Важно е тя да бъде гладка, за да получите добър краен резултат
  • Запълнете и загладете всички дупки
  • Имайте предвид че при фототапетите със светли цветове стената може да прозира, защото първо неутрализирайте евентуалните цветови разлики
  • Ако стената е необработена и все още доста пореста, ще трябва да я третирате с грунд
  • Осигурете постоянна стайна температура и избягвайте силните течения през отворени прозорци и врати. Отоплението също не трябва да е силно, защото тогава лепилото ще изсъхне твърде бързо и тапетът може да се отлепи. Идеалната температура е 18-20 градуса.

10 грешки, които да избегнете при декориране на всекидневната

Започнете да лепите

Сега, след като сте осигурили идеалната стена за вашия фототапет, може да преминете към същинската част:

  • Съберете всички инструменти, които може да ви потрябват, на едно място близо до вас. Това може да включва: четка, линийка, нож, ножица, валяк, кърпа, кофа и гъба.
  • Разгледайте добре фототапета. Поставете различните части една до друга, за да проверите за разлики в цвета. Ако тапетът се състои от една част, няма нужда да правите това, разбира се.
  • За да получите добър резултат, е много важно първата лента да бъде залепена направо върху стената. За да го подготвите, начертайте мястото с молив и проверете с нивелир.
  • Тапетирането се извършва от светло до тъмно, така че започнете от прозореца. По този начин има по-малък риск да видите възможните „дефекти” при залепването на дневна светлина.

Какъв тип лепило ви трябва?

Лепилото също е изключително важно. От него до голяма степен зависи дълготрайността на фототапетите. При хартиените варианти нанесете лепилото директно върху  тапета с помощта на гъба. Пригответе лепилото според инструкциите и нанесете тънък слой. При тапетите на флис основа лепилото се нанася върху стената, което прави лепенето много по-лесно.

Тънкости при лепенето на хартиен фототапет

Тъй като при хартиените фототапети имате различни части, които трябва да залепите една до друга, се изисква известна прецизност. Когато нанасяте лепилото, уверете се, че слагате равномерно лепило на всяка една част. Времето за обработка трябва да бъде еднакво.

Оставете лепилото да изсъхне за 1-2 минути. Уверете се, че сте покрили добре ръбовете с лепило. Не използвайте голямо количество все пак, за да не разкъсате фототапета. След като лепилото попие, можете да залепите частите върху стената една по една.

Залепете първата част и започнете да изглаждате от ъгъла, отгоре надолу. След това внимателно търкайте с мека суха кърпа. Залепете всички части в посочения ред и се уверете, че се припокриват малко.

Когато целият фототапет е готов, оставете го да изсъхне при постоянна стайна температура. Всички малки въздушни мехурчета обикновено изчезват в рамките на няколко дни.

Тънкости при лепенето на нетъкан фототапет

Нанесете лепилото по повърхността с валяк, четка с къс косъм или четка, малко по-широка от ширината на една лента на тапета. Веднага след това поставете тапетна лента върху все още мокрия слой лепило. Поставете първата лента възможно най-права по протежение на стартовата линия и изгладете със суха кърпа.

Винаги заглаждайте тапета от центъра към ръба и отгоре надолу. Поставете следващата част плътно до другата и продължете по този начин до края.

Нетъканият тапет може да бъде премахнат, ако не се е получил добре. Важното е да направите това, преди лепилото да изсъхне. Можете да пробиете въздушните мехурчета с карфица. След това избършете с четка. Ако са се появили петна от лепило, ги отстранете с леко влажна кърпа или гъба и подсушете с потупване.

Последно

Още по темата