сряда, април 24, 2024

10 грешки, които да избегнете при декориране на всекидневната

Основната цел на декорирането на всекидневната е да я превърнем в уютно място за отмора, събиране с приятели, гледане на телевизия или приятно прекарване на времето със семейството. Понякога това обаче може да се окаже съвсем нелесна задача, особено ако разполагате с ограничено пространство.

За щастие, на пазара се предлага изобилие от мебели и аксесоари, подходящи за всеки вкус и стил – модерни холни маси, традиционни и нестандартни секции, удобни дивани, красив текстил и ефектни декоративни елементи. Всичко това можете да купите онлайн в магазин GRANDecor.

Кои са най-често срещаните грешки при декорирането на всекидневната и как да ги избегнете?

  1. Неподходящ избор на диван

Дизайнерите са единодушни – успешният интериор на дневната започва с перфектния диван. Ако той е твърде голям или малък за размерите на стаята, неудобен или в неподходящи цветове, това ще развали цялостната визия на хола. Импулсивната покупка на аксесоари и други дребни вещи може да не е голям проблем, но когато става дума за диван, това е грешка, която ще ви струва скъпо, затова го изберете внимателно.

  1. Дневна като шоурум

Когато декорирате всекидневната е важно да внесете собствения си почерк и уникалност, а не просто да подредите мебели и аксесоари така сякаш са изложени в магазин. Дори там да изглеждат страхотно заедно, във вашия хол съчетанието може да не е толкова успешно. Нужно е да се съобразите с цветовете, светлината, формата, размера на дневната както и цялостния интериорен стил на жилището и да внесете нотка индивидуалност за да получите перфектната визия.

  1. Твърде малък килим

Колкото и да се стараете при декорацията, ако изберете неподходящ килим, може да се окаже, че всичките ви усилия да създадете добър интериор са напразни. Според дизайнерите основна грешка, която много хора правят е да купят твърде малък килим. Той би могъл да изглежда добре в кухнята или до леглото в спалнята, но не и във всекидневна, в която просто ще се „губи“ и ще наруши усещането за баланс.

  1. Неподходяща холна маса

При избора на холна маса трябва да се съобразите с много неща – околните мебели, основната функция на дневната зона, цветовете на меката мебел, стилът на живот и навиците на семейството. Масата не трябва да е нито твърде голяма, нито много малка. Около нея трябва да остава достатъчно място за свободно придвижване, а цвета, материала и формата ѝ трябва да се вписват хармонично в интериора.

  1. Неправилно окачване на картините

Стенните декорации и произведения на изкуството може да украсят ефектно стаята както и да развалят цялостната визия, ако са поставени неправилно. Препоръките са те да бъдат на нивото на очите, съобразени с околните мебели и аксесоари.

  1. Прекалено скъпи и непрактични вещи

Не се изкушавайте да купите много скъпи мебели и текстил, които трябва да пазите.  Вещите трябва да служат на вас, а не вие на тях. Изберете тапицерия, килим и настилки, които са устойчиви на износване и са на нормална цена, което ще улесни смяната им при нужда.

  1. Избор на евтини декоративни елементи

При покупката на аксесоари и декоративни елементи е нужно да се съобразим с наличния бюджет, но изборът на евтини и не добре направени такива може сериозно да развали визията на хола. По-добре потърсете ръчно изработени аксесоари от самостоятелни творци или изчакайте подходяща промоция.

  1. Лош избор на пердета

Неподходящите пердета или неправилно окачени такива ще нарушат хармоничния вид на стаята.

  1. Пренебрегвате осветлението

С помощта на оптималното осветление може да постигнете перфектно изглеждащ хол. Обмислете добре разположението на осветителните тела и не разчитайте само на главното таванно осветление.

  1. Твърде много аксесоари

Прекаляването с декоративни елементи ще създаде усещане за хаос в дневната. Изберете малко, но функционални и добре съчетани аксесоари.

Последно

Още по темата