сряда, май 15, 2024

Анцуг – всичко, което трябва да знаем

Всички помним времената, когато анцугът беше предмет на негативни емоции. Смяташе се за проява на лош вкус, ако се носи извън спортните зали и извън някои среди.

Днес тези неприятни тенденции, свързани с популярната дреха за спорт, са вече в миналото. И това трябваше да се случи, защото спортният анцуг заслужава по-добро място. Една оценка на качествата и възможностите на тази дреха ще разсее всички съмнения към нея.

Дефиниция на анцуга

Думата анцуг е чуждица, преминала у нас от немски език. Буквалният превод е костюм. Ако ще рече, че това са костюми за спорт.

Свикнали сме, че костюмът е облеклото за работа в определени среди, които се занимават с бизнес. Това означава, че анцугът е облеклото за работа на тези, които спортуват. Вярно е, но има и още значения. Спортният анцуг е нещо много повече.

Какво още е анцугът?

За костюма мислим винаги заедно с елегантната визия. По тази логика можем да гледаме на спортния анцуг като на дреха, която има потенциала да се открои със свой стил.

И това е истина – тази дреха на удобството и практичността показа своя чар.  Анцугът  е дреха, която се произвежда във всякакви смели цветове, ефектен дизайн, материи с най-различно качество и различни цени.

 • Тренди стил – щом вече ги виждаме по ревютата на големите модни къщи, това означава, че спортните анцузи са приети като облекла дори във висшата мода. А това доказва, че модните тенденции се променят невероятно с времето. И още нещо важно е, че се дава превес на практичното и удобното в облеклото.
 • Удобна и комфортна дреха – в днешния енергичен ден, в забързаното ежедневие няма нищо по-ценно от цветния спортен екип. Той е удобен  и може да се съчетае с всичко. А кантът отстрани на любимия бранд, какъвто има всеки спортен човек е възможност, която променя визията и привлича вниманието.
 • Цветовата алтернатива – масовото носене на ярки, свежи и удобни анцузи вече е норма. Тази дреха позволява всякакви свободни интерпретации. Противопоставянето на ярки цветове и принтове са неща, с които всеки смел моден корифей може да експериментира. Ярко зелено, розово бонбонено, наситено червено са цветове, които можем да допуснем в гардероба си задълго само чрез екипа ни за спорт. Ако тази модна идея не засили желанието ни да спортуваме, то е сигурно, че ще подобри нивото на комфорта в делника ни.

Материите, подходящи за спортни анцузи

Анцугът е добра идея не само като екип за спорт, но и като с облекло, интригуващо с простота, което печели на своя страна много почитатели. Той дава и невероятна свобода и удобство на тялото. Материите, от които се изработва, засилват това усещане.

Основните отличителни черти, които се търсят при материите за спортни екипи, са свързани с някои изисквания, на които отговарят определени материи:

 • Памук – това е тъкан, подходяща за изработка на анцузите. Най-ценното е, че е хипоалергична и не нарушава естествения обмен на въздух на тялото. Поглъща добре влагата и е устойчива.
 • Ликра – тя е друга материя, използвана при производство на анцузи. Тя е гъвкава и носи хладно усещане. Изключително еластична и устойчива е и тези качества я правят топ материал за спортни цели.
 • Модал – за него е известно, че е род вискозно влакно с висока издръжливост на влага. Представлява второ поколение изкуствени влакна с отлични свойства за управление на влагата. Създава по-хладно усещане от полиестера и памука.
 • Микрофибър – представлява синтетично влакно, изработено от полиестер или полиамид.

Спортните анцузи се изработват обикновено от двуслойни материи, които са характерни с добри свойства за управление на влагата, добра скорост на усвояване и елиминиране на потта, както и усещане за комфорт.

Анцуг и дрескод?

Бизнесът изисква строг дрескод,  не дава възможност за волности. Има изискване облеклото в офиса да следва плътно целите и задачите на фирмата, а това натоварва и създава усещане за скука.

Заради тези причини още преди повече от 50 години се появява идеята да има ден за почивка от бизнес облеклото. От 2009 година датира виждането за нужда от един ден, в който всички да бъдат облечени в анцузи. Така е избрана датата 21 януари и тогава всеки носи анцуг като работно облекло. Хората желаят да бъдат небрежно облечени и да усещат пълна свобода в движенията си поне за един ден.

Как ще изглежда анцугът в бъдеще?

Няма  съмнение, че бъдещето на спортните продукти и в частност на анцуга е свързано с развитието на новите технологиите. Бързото им разветие дава исигнал, че не е далече времето, когато това, което смятаме днес като научна фантастика ще бъде реалност в ежедневието. За какво става дума?

 • Електронна материя – това е материал, който ще бъде свързан с нашите мобилни телефони. Това вероятно ще бъдат платове с вградена електроника, които пращат сигнал до личния телефон за състоянието на здравето. Логично е да се предполага, че анцузите ще бъдат първите дрехи с вградени такива технологии.
 • Нано технологията в тъканите – от преди 15 години вече се говори за такава материя, която ще бъде абсолютно водонепропусклива.  Хигроскопични материи , които не се оцветяват, не се мачкат, не задържат влага и миризма от тялото. Това е бъдещето на спортните анцузи, в които дори запотени, активно живеещите хора ще изглеждат винаги свежи. А анцугът ще изисква минимална поддръжка.
 • Принтиране на дрехите – приемаме тази идея като фантастична сега, но със сигурност реалността ще започне от спортните дрехи. Лесно рециклиране на анцуга е наистина примамлива възможност, която ще бъде посрещната с радост от активните спортисти, както и от хората, които обичат да бъдат различни всеки ден.

Бъдещето пред анцуга е радостно и оптимистично. Тази дреха ще бъде първата, която ще трасира пътя на новите идеи в облеклото в бъдеще.

Анцугът като домашна дреха

Въпросът какво да носим у дома винаги остава малко встрани при модните разбори, защото домашната дреха обикновено стои най-накрая при обмисляте на визията ни. Това се оказва неправилно, защото у дома човек прекарва значителна част от свободното си време.

Замисляйки са какво да изберем за у дома, най-често везните се накланят към анцуга. Независимо дали на другата страна на тези везни стои халатът или специално ушита домашна дреха.

Според модните съвети е добре у дома да имаме специално подготвено за целта облекло, каквото е халатът примерно. Специално ушитите дрехи за у дома са обикновено леки, удобни и дори романтични. Но за тези, които са оставили розовия период от живота зад гърба си, имат безброй домашни задължения или просто не си падат по романтиката, анцугът е идеалната дреха за времето у дома.

Предимства на анцуга като домашна дреха

Анцугът е универсалната домашна дреха. Той е перфектният домашен костюм. Топъл, удобен и практичен, създаващ чувство на комфорт за всеки сезон и час от денонощието.

Какво можем да вършим, облечени с анцуг у дома?

На практика всичко. За всяка домашна дейност най-добрият избор е точно анцугът. Дори за тези, които работят от вкъщи, анцугът се явява работният дрескод, тъй като създава така необходимия комфорт и удобство, които често липсват в офиса.

Можем да го носим и докато изхвърляме боклука, докато извеждаме на разходка домашния любимец или присядаме в кварталната градинка, за да наблюдаваме детето, което си играе. С анцуг е най-удобно да пазаруваме в кварталния магазин или да отскочим до някой приятел наблизо. Естествено, той си остава и дрехата за фитнес и спорт.

Макар да е създаден единствено с тази цел – да се ползва при спортни занимания, в България тази удобна дреха има и редица други приложения. А и модните хрумвания стават все по-смели, така че изброените дотук начини да се носи анцуг едва ли са изчерпали всички възможности.

Анцугът вече твърдо измества носенето на дрехи от деним. И това преимущество пред другата силно предпочитана дреха идва най-вече от твърдото челно място за анцуга в домашното облекло заради чувството за освободеност на тялото, с които се чувстваме естествени, чувстваме се самите ние.

Домашният анцуг и мястото му в личния ни свят

Ако трябва да определим дрехите, които избираме за вкъщи, то ще ги наречем любими и наши. Ако обожавате да носите анцуг, а работата не ви позволява да се обличате така, правете го у дома. Анцугът ще ви се отблагодари, като ви осигури комфорт, който няма да получите от никоя друга дреха.

Ако искате да се почувствате като спортна звезда, изборът от различни по стил анцузи ще ви даде точно това усещане, което търсите.

Всеки иска у дома да се чувства свободен от правилата, които му се налагат навън. Свободен от ограниченията и изискванията, от задачите и гоненето на сроковете. Освобождението идва още със смяната на дрехите с домашни. Това, което обличаме, трябва да ни навява асоциации с освобождаване от товара на работните задължения. Домашният анцуг покрива тази представа в максимална степен.

А вие ще изберете ли анцуг за дреха, с която да стоите у дома?

Анцугът като официална дреха

Облеклото най-често се смята за външен израз на същността на човека. За дамите се знае, че по подразбиране са по-грижливи в облеклото си от господата, затова по-лесно се чете същността на мъжа по дрехите му. Не може да се отрече, че простотата и освободеността са най-характерното качество на мъжкия гардероб. Затова там толкова централно и трайно място е заел анцугът. Според някои модни съвети този тип спортно облекло говори за простота  на ситуациите, при които се облича, както на мястото и хората, с които мъжът, избрал това облекло, се среща.

У нас наистина имаше период, в който този вид дреха се използваше по възможно най-лошия начин, съчетаваше се с възможно най-неподходящи аксесоари и се превърна в еталон на безвкусица.

Не навсякъде по света обаче хората правят такива асоциации. Нека погледнем какво ни казват модните корифеи по този въпрос чрез колекциите си.

Анцугът и висшата мода

Дизайнерите отново извадиха анцузите от спортните си линии и ги сложиха в ежедневната мода. Някои са още по-смели в плановете си и предлагат анцузи като официално облекло. Дори да звучи абсурдно все още, концепцията спортни облекла да се появяват в среда, която се смята нетипична за тях, не е нова. Сегашната тенденция е повторение на модни хрумвания отпреди години.

След като маратонките трайно навлязоха в ежедневния стил, където господата ги съчетават успешно с костюми, а дамите понякога и с елегантни рокли, защо анцугът да не си проправи път към висшата мода?

Всъщност горната част на анцуга отдавна е неизменна част от уличния стил. Спортното горнище с или без качулка се носи успешно не само от младото поколение, но и от хора на средна възраст. Горната част на анцуга в комбинация с къса пола е моден писък, който очарова младите момичета.

Още една идея от предишни години си пробива път в модните среди – класическият спортен панталон, наричан още долнище, се съчетава с късо кожено яке, известно като бейкър. Смелостта на дизайнерите се простира дотам, че предлагат анцузите с големи вертикални ленти отстрани на крачола с огромни фирмени надписи, или горната спортна част с огромно лого. Така че притесненията за носенето на анцуг са напълно неоснователни, защото законодателите на модата им отреждат все по-значително място сред модните предложения. Тенденцията да бъде наложено лекото комфортно облекло е продължителна и трайна.

Анцуг за официален случай

У нас този вариант все още предизвиква недоумение, дори пълно отрицание. Но не така мислят в света на модата. От там са решили да свалят от дамите изисканите строги рокли и да ги заменят с много по-удобния анцуг. Предложенията са за класическия вариант на анцуга, изчистен модел, който се комбинира с клъч за вечерното парти, а през деня може да се носи със сандали. Предложенията за анцуг и високи токчета все още са епизодични и са само за по-смелите и разкрепостени в модно отношение дами, но бъдещето ще покаже дали това няма да стане съвсем редовен аутфит.

Как ще се развиват тези тенденции е трудно да се предвиди, но сигурният извод е, че модата върви все по-убедено към избор съобразен с изисквания като свобода, комфорт и практичност. Не само у дома, или на улицата, но и при официални поводи.

С какви срехи, обувки и аксесоари да съчетаем анцуга?

Всяка дреха сама по себе си говори за предпочитанията на този, който я носи. Съчетаването обаче на дрехите, обувките и аксесоарите е по-важното и значително нещо при избора как да изглеждаме през деня. Възможните комбинации създават различен аутфит, носят различно послание и говорят за емоционалната нагласа на човека. Когато купуваме спортен екип, наречен просто анцуг, вече е добре да гледаме всяка от съставящите го части поотделно, пресмятайки възможните комбинации с различни попълнения в гардероба ни. С какво да съчетаваме анцуга като цял екип или отделните му части?

Класически съчетания на анцуг с други части на облеклото

Класическите съчетания са се наложили отдавна. Анцугът се носи с класически кожени маратонки.  Ако маратонките са изчистени и семпли като модел, ще се съчетаят добре със всякакви видове анцузи. Другата възможност са кецовете.

Тениските от памук или трико са другата класическа дреха, която се свързва с анцуга. Дали ще е дълга и широка, или ще следва извивките на тялото и ще свършва до пъпа, е въпрос на лично виждане. Малкото кожено портмоне или спортната чантичка са очаквано допълнение към тази визия.

Спортните модели якета вървят като естествено допълнение към анцуга за студените дни.

Неочаквани модни предложения при носенето на анцуг

Границата между зашеметяващия моден тренд и ужасяващия вид е много тънка. Само една крачка понякога дели горещата визия от кича. Нужен е силно развит моден вкус, за да не се премине тънката червена линия между красиво и безобразно. Как да съчетаваме правилно анцуга с други дрехи?

 • Долната част на анцуга върви с полуофициална блуза, най-добре да е прилепнала по тялото. Може да се носи с клъч и маратонки или обувки на висок ток.
 • Спортното долнище на анцуга може да се съчетае и с риза. Изглежда странно на пръв поглед, но стои добре. Високите токчета към него издължават силуета.
 • За най-смелите експериментатори в модните комбинации е анцуг със свободно кожено палто и високи обувки.
 • Друго изненадващо предложение, което стои неочаквано добре е да се носи шал, заедно с горнището на анцуга, ако е съчетано с къса спортна пола.

Анцуг и аксесоари

Аксесоарите имат особено място в аутфита. Те могат да бъдат таен знак или послание без думи, защото при тях винаги има място за импровизации. А когато става въпрос за спортна дреха като анцуга, въображението може да роди всякакви комбинации.

Можем да започнем от класическите ръкавици, характерни за всеки вид спорт, които имат защитна функция. Ще минем през раниците, които са възможно най-практичните чанти, подходящи за носене на лични вещи, които се съчетават с анцуга. И стигнем до клъча, който е чанта за вечерни партита, но намира все повече мястото си до спортния екип. Трябва да отдадем дължимото на всички спортни артикули, подпомагащи активните спортисти, и отлично съчетаващи се с екипа за спорт, но вече като аксесоар в уличната мода.

При аксесоарите важи това, което и при всеки друг избор: модно е това, което стои добре, а не това, което е на мода. Всичко може да ни изненада приятно, стига да намерим точното му място и време в нашия моден тренд.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последно

Още по темата