вторник, април 23, 2024

3 тайни на перфектната самодисциплина

Самодисциплината е умение, което може да се тренира. Ето как да тренирате способността си за самоконтрол и да не се отказвате след неуспехи.

Големите цели изискват самодисциплина и сила на волята. Без значение колко строго сте планирали бъдещето си и сте уверени в правилността на планираната схема от действия, винаги трябва да се отчита и така нареченият човешки фактор. Ние сме емоционални същества и случайно събитие може да отслаби духа ни, да ни хвърли в съмнение и тревожност.

Форсмажорните обстоятелства не са единствената причина да се откажем. По пътя към успеха трябва да преминем през определени тестове. Екстремните обстоятелства принуждават нашата природа да се проявява по различни начини и по този начин ни дават възможност да научим много за себе си. Може би не сте толкова емоционално стабилни, колкото си мислите, а увереността ви лесно се разклаща от трудностите?

Всичко това е нормално. Ние не сме машини и излагането на чувства, страхове и съмнения се вписва идеално в рамките на здравословното човешко поведение. Трябва да бъдете постоянни по пътя към целта си, защото без това качество всички ние бихме отбелязали времето на едно място, отказвайки се след първия провал.

Разбира се, жалко е, че тялото ни не се подчинява безспорно на командите на ума, подобно на робот. Но точно затова има самодисциплина, смелостта да продължим напред и способността да пренебрегваме негативните емоции по пътя.

Тренировка

Самоконтролът е като вдигане на тежести. Колкото повече тренирате, толкова повече можете. И обратно – ако не се опитвате, се превръщате в човек със слаба воля.

Вижте също: Кростренажор за тренировки вкъщи

Всеки от нас първоначално има собствено ниво на самодисциплина. Дори най-слабият човек може да вдигне определено тегло. Капризното дете е в състояние да следва най-простите правила. Да, всеки има различни способности за самоконтрол, но винаги има как да ги повишим. Добата новина е, че те могат да бъдат усъвършенствани.

Вниманието е ключът

Самоконтролът е същият като при вдигането на тежести: единственият начин да подобрите собствените си умения е чрез постоянни прогресивни натоварвания. Необходимо е да се оцени нивото на самодисциплина в момента и придвижвайки се от тази отправна точка, постепенно да се усложняват задачите всеки ден.

Най-лесният начин да направите това е да си поставите цели за всеки ден. Задачата е всеки ден да излизате малко от зоната си на комфорт, балансирайки на ръба на собствените си възможности.

Когато успеете да постигнете целта си, която е на ръба на възможностите, това събитие се трансформира в багаж от съзнателни приятни емоции: еуфория от победа и удовлетворение. Но веднага щом си поставите задачи, които са далеч от реалността, разочарованието и огорчението от неуспеха ще заличат всичките ви усилия. Не се обезсърчавайте – поемете възможното, като постепенно увеличавате натоварването всеки ден.

Упоритостта гарантира успех

Постоянството „се храни“ с резултатите от работата. Колкото по-често осъзнаваме собствения си успех след постигане на тази или онази цел, толкова по-упорити ставаме. Съответно, желанието за инвестиране на енергия и желанието за нова задача само нарастват.

Всяко действие, дори и това, което завършва с неуспех, носи резултат. Отчасти отрицателни, отчасти положителни.

Трябва да се научите как да се възползвате от всичко, което правите, като трупате от него ценен опит.

Следващия път, когато си поставите нова цел, направете това. Напишете на лист хартия какво сте научили от последния си провал до днес. Отбележете каквото ви хрумне. Сега прегледайте получения списък. Какво бихте променили, ако можете да започнете отначало? Остава вече само да преминете към нова цел, като коригирате грешките от миналото.

Никой не се събужда известен. Успехът идва след дълга, упорита и старателна работа. Разбира се, много лесно е да загубите мотивация и позитивното си отношение някъде по средата на пътя.

Най-добрият начин да се придвижите към целта си е постоянно да оценявате междинните си резултати. Ако правите това всеки ден, скоро ще разберете: да, мечтата е все още далеч, но поне днес сте по-добри от вчера.

Записвайте всичко, дори и най-малките успехи. Това, което днес ви се струва незначително, ще бъде една от най-важните стъпки към вашата цел. Вие сте единственият съдия, който може да прецени вашите собствени усилия. Бъдете обективни и сравнете днес с вчера, а не с абстрактно „светло бъдеще“.

Последно

Още по темата