сряда, юли 10, 2024

Защо мирише от канала и как да спрем неприятната миризма?

Отводнителните канали могат да започнат да миришат по няколко често срещани причини. Със сигурност в каналите се развъжда огромно количество мухъл и плесени, при разлагането на които се излъчва газ с неприятна миризма. С още по-голяма вероятност това е валидно в големите градове като София, където канализацията събира използваните води на милиони.

Ако сифонът не работи, или тръбата под мивката не е правилно свързана, този газ да се издига през тръбите ви и влиза в помещението.

Или може просто в цедката на канала да са се натрупали толкова косми и/или мръсотия, че самите те да миришат.

За щастие, повечето от причините, които водят до тази неприятна миризма, са сравнително лесни за отстраняване. Независимо дали канализацията ви мирише на плесен или сяра, по-долу сме изброили най-вероятните причини за вашия „миризлив“ проблем. Ако обаче тези насоки ви карат да изтръпвате, по-добре звъннете на ВиК услуги София, те със сигурност ще намерят решение за вас.

А за по-смелите – следвайки тези съвети, вие бихте могли да намерите и премахнете този проблем със собствени усилия. Да започнем с цедката:

Запушена цедка или запушалка

Почти всички мивки и вани имат цедка или запушалка, вградена над или в каналите им. Тези приспособления улавят косата, сапунените отпадъци и други отпадъци, преди те да се стекат по канала ви. С течение на времето цялата утайка и мръсотия може да започне да се натрупва на вашата цедка или тапа на канала. Най-често срещаната миризма вероятно е от стари, натрупани боклуци и наслоявания, които са се натрупват по запушалката от преминаващата вода..

Вероятно бихте могли да махнете запушалката си на ръка. Понякога цедките имат един винт, който ще трябва да извадите с малка отвертка. Тогава твърде вероятно ще забележите натрупването на коса, мръсотия и мазнини веднага след като извадите цедката. Поставете ръкавици и използвайте гореща, сапунена вода, гъба или четка за фаянс или стара четка за зъби, за да почистите цедката. Също така трябва да почистите всякакви остатъци, останали на дренажната тръба, откъдето сте извадили цедката.

Развитие на мухъл или плесен

Мухълът и плесента обичат да виреят на тъмни, влажни места. Ако има шанс да расте навсякъде във вашето мокро помещение, то това ще стане. Когато сваляте цедката / запушалката, проверете дали е поставена правилно. Докато правите това, проверете дали самият отводнителен капак е добре запечатан. Ако има пространство между дренажния капак и ваната или цедката и ваната, пролуките са идеално място за поява и развитие на мухъл или плесен.

Махнете отводнителния капак и запушалката и ги почистете с разтвор за отстраняване на плесен и мухъл. Не забравяйте също да напръскате и почистите долната страна и да минете и около канала. Когато приключите, уверете се, че капакът ви седи над канализацията плътно. Ако не можете да го поставите да седи правилно, тогава явно е крив и трябва да го замените веднага.

Изсъхнал сифон

„Сифон“ е извиващата се част на дренажната тръба, през която вертикалната канализация се свързва с вашата част от отводнителната система. Идеята е през сифона да се задържи част от водата, която се оттича през тръбите. Тази вода помага да се блокират всички канализационни газове, които иначе биха могли да минат през тръбите и да стигнат до носа ни.

Ако от канала се разнася неприятна миризма, вероятно сифонът не си върши работата. Извадете цедката и светнете с фенерче надолу по канала. Ако не виждате вода, нещо може да не е наред със сифона. Налейте две чаши вода в канализацията си и изчакайте един час. Ако водата се отича, може би е време да се обадите на специалисти от ВиК фирма.

Ако сте опитали всяко от тези решения без късмет, не се паникьосвайте!

Каквато и да е тайната на неприятната миризма от канализацията, ВиК специалистите ще имат решение за вашия проблем.

Последно

Още по темата