вторник, юни 11, 2024

Циклене на паркет – нов живот за стария под

Дървените подове винаги привличат вниманието с възхитителния си вид. Неслучайно толкова много хора залагат именно на тях, когато ремонтират жилищата или офисите си. Но, както се казва, нищо не е вечно на този свят. С течение на времето, дори здравите дъски се развалят и се нуждаят от реновиране. За щастие това може лесно да се направи с така нареченото цялостно циклене на паркет. Ремонтът обикновено се състои в шлайфането му и след това завършването му с лак, масло или боядисване.

Кога дървените подове трябва да се шлайфат и какво представлява всъщност този процес?

Естественото дърво като избор за подова настилка има много предимства – то е елегантно, приятно на допир и много издръжливо. Това свойство е свързано с неговата структура, тъй като дървото може да се шлайфа постепенно, разкривайки красотата на долните си слоеве. Така дори един стар и неугледен дървен под може да бъде разкрасен след циклене и да изглежда като чисто нов. И това изобщо не е метафора, защото, след цикленето, паркетът наистина се подновява. В буквалния смисъл на думата. Със специално оборудване се сваля горният му захабен с течение на времето слой и отдолу се разкрива нов такъв, не по-малко прекрасен, не по-малко възхитителен!

Циклене на паркет – какво е това?

Процесът на смилане на дървените повърхности се извършва с мелница. За комплексно възстановяване на дървени повърхности се използват и други шлифовъчни устройства. По време на шлайфането се отстранява горният слой от дърво и лакът, който го покрива. Най-често се отстранява 1-2 мм материал. Под него се показва свеж слой дърво без дефекти – без мръсотия, без обезцветяване или вдлъбнатини. В резултат на това износеният под може да възвърне блясъка си и да издържи още много, много години. Цикленето на паркет може да се извърши и самостоятелно, но предвид спецификите и нуждата от опит, както се казва – „не опитвайте това сами вкъщи“.

Най-сигурно и най-безопасно е да наемете професионалист, който да се погрижи за целия процес на ремонт на дървения под.

Циклене на паркет – общи съвети

Процесът на възстановяване на паркета включва отстраняване на дефекти, след което се прави така нареченото първично грубо шлайфане. За обработка на покритието е необходимо да подготвите помещенията и оборудването за работа. За да направите това, стаята се освобождава от мебели, ако е възможно, а тези, които остават, се покриват със защитно покритие.

Паркетът се освобождава от винтове и пирони, старателно се измива, избърсва се със суха кърпа, а главите на крепежните елементи в дървото се маскират на няколко сантиметра. На следващия етап се демонтират первазите и се изследват характеристиките на шлифовъчната машина, като се анализира мощността и съответствието на индикаторите на оборудването с контактите в помещението.

И ето, вашият паркет е чисто нов! И изглежда досущ като в деня, в който някога сте го монтирали.

 

Последно

Още по темата