сряда, май 15, 2024

Кухни и минимализъм – решението е просто

Минимализмът – защо все по-често говорим за това при интериора на дома, а днес, в частност, и при кухните?
Минимализмът е изборът на хората от по-големите градове, както и тези, които са перфекционисти.
Този стил е предпочитан и от хората с активен начин на живот, които са изискани естети. Реално този стил в интериорния дизайн възниква след възхода на модернизма и в основата е японската култура и философия.
В Изтока все пак има доста специфич„ни решения, а в западната култура минимализмът е по-малко радикален, по-практичен и функционален.
Кухни и минимализъм – дали това е съвместимо като решение?
Според нас ДА, като то не намалява уюта и функционалността на кухнята.
Но за да не изпаднете в комични положения, е хубаво да следвате основните принципи на минимализма.
От гледна точка на интериора този стил се отличава с:
• минимални мебели и декор;
• отлична геометрия и крайно изчистени форми на мебели и декор;
• максимум три основни цвята като интериорно решение, предимно неутрални цветове за основа, но може да има ярки акценти;
• ползват се само вградени уреди;
• идеално естествено и изкуствено осветление
По този начин, при оформянето на минималистичен дизайн на кухнята се спазват следните две задачи:
• пространството визуално и функционално да се увеличи, за да има максимум светлина.
• ергономичност в мебелите и уредите в кухнята.
Минимализмът е перфектен за организирането на малка или тясна кухня, за комбиниране на 2 помещения кухня-всекидневна и едно цяло помещение като студио-апартамент.
Какво може да развали минималистичната естетика?
Този стил отхвърля традиционните модели за елегантност, уют и комфорт на кухнята.
Да си спомним кухнята на баба – май там такова понятие като минимализъм нямаше. Голяма дървена маса, масивни столове, шарени пердета, тъкани килими, разноцветни домакински съдове и толкова много възглавници…
Кухнята в минималистичен стил изисква много грижи, знаете ли това?
В нея липсва хаос, там всичко е подредено като в аптека. И имайте предвид, че в такива кухни ще трябва да се чисти много по-често.
Но все пак една кухня в такъв стил не може да е безлична като болнична стая, нали?
Декорацията и мебелирането при този стил налагат използването на комбинация от съвременни материали (пластмаса, метал, стъкло) с естествени като дърво, камък и керамика. В идеалния случай целият декор трябва да бъде семпъл, но безупречен като качество.
Таванът трябва да е бял в една минималистична кухня. Или в супер леки оттенъци на сивото, в редки случаи на бежово или пясъчно. Таванът в такава кухня може и да не е светъл, а ярък, така има един единствен акцент като цветно петно в цялата кухня.
В някои случаи е подходящ и окаченият тава, ако височината позволява.
Дизайнът на кухнята в този стил предполага строг, идеално равен под. За целта може да се ползва камък, големи квадратни керамични плочки. Но може да се постави и традиционен ламинат или паркет в светли бежови, сиви или тъмни цветове, но трябва да е с високо качество.
Стените в минималистичните кухни е нужно да са идеално гладки и в светли цветове. Тапетите могат да служат само като акцент, но е оригинална идеята да има и декоративна мазилка.
Кухненските стени в стила на минимализма не се нуждаят от декоративни детайли, позволено е да се използват стенни часовници и до три концептуални снимки.
Кухните в стила на минимализма могат да бъдат леко оживени с минимален набор от декоративни предмети: геометрична ваза, оригинален полилей или, стилна купа за плодове и др.

Последно

Още по темата