вторник, юни 11, 2024

Как се мери кръвно – пътят към здраво сърце

Когато става въпрос за поддържане на здрав организъм, малко неща са толкова важни, колкото да следим кръвното си налягане. Повишеното кръвно налягане или хипертонията може да доведе до сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания и инсулт. Редовното измерване на кръвното ви налягане ви позволява да контролирате сърдечно-съдовото си здраве. В тази статия ще ви преведем през процеса на точно и ефективно измерване на вашето кръвно налягане.

Разбиране на кръвното налягане

Преди да се задълбочим в процеса на измерване, нека разберем основите на кръвното налягане. Кръвното налягане е силата, упражнявана от циркулиращата кръв върху стените на артериалните кръвоносни съдове.

Обикновено отчитането на кръвното налягане се състои от две числа – систолично налягане над диастолично налягане.

Първото число представлява систолното налягане, което е силата, когато сърцето се свива, докато второто число представлява диастолното налягане, силата, когато сърцето се отпуска между ударите. Идеалната стойност на кръвното налягане е около 120/80 mmHg.

Подготовка за измерване на кръвното

За да осигурите точни показания, е жизненоважно да се подготвите по подходящ начин за измерване на кръвното си налягане. Ето няколко стъпки, които трябва да следвате:

  1. Намерете спокойна и удобна среда – Изберете спокойно място, където можете да седнете и да се отпуснете без разсейване.
  2. Въздържайте се от стимуланти – Избягвайте консумацията на кофеин, никотин или други вещества, които могат да повлияят на кръвното ви налягане преди измерването.
  3. Минете през тоалетна – Пълният пикочен мехур може да причини дискомфорт и потенциално да повлияе на показанията на кръвното налягане.

Няколко съвета за добро здраве

Методи за мерене на кръвно

След като вече сте готови да измерите кръвното си налягане, нека разгледаме различните налични методи:

1. Мерене на кръвно с механичен апарат

– Увийте надуваемия маншет около горната част на ръката на същото ниво като сърцето ви.

– Осигурете плътно прилягане, но не прекалено стегнато. Трябва да можете да пъхнете върха на два пръста под маншета.

– Поставете долния ръб на маншета приблизително на 2,5 см над сгъвката на лакътя.

– Леко огънете ръката си и я опрете на повърхност.

– Като държите манометъра в едната ръка, използвайте другата, за да напомпате маншета, като стиснете гумената круша. Напомпайте до около 180 mmHg.

– Постепенно освободете налягането, като отворите вентила на крушката, позволявайки на въздуха да излезе бавно.

– Слушайте сърдечния си ритъм с помощта на стетоскоп, поставен на вътрешната страна на лакътя, точно под маншета.

– Когато чуете първия постоянен звук на пулса, обърнете внимание на показанията на манометъра. Това представлява вашето систолично налягане.

– Продължете да отпускате налягането, докато звуците на пулса изчезнат. В този момент отбележете показанието като вашето диастолично налягане.

– Запишете показанията на кръвното си налягане заедно с датата и часа.

2. Мерене на кръвно с електронен апарат за кръвно налягане:

– Увийте маншета около горната част на ръката си, като следвате същата позиция, както споменахме по-рано.

– Включете цифровия апарат за кръвно налягане и се уверете, че е настроен на правилната позиция на ръката ви.

– Натиснете бутона за стартиране, за да започнете надуване.

– Изчакайте мониторът да измери автоматично кръвното Ви налягане.

– Отчитането ще покаже вашето систолично и диастолично налягане.

– Отново, запишете показанията си за бъдещи справки.

Редовното измерване на кръвното ви налягане ви дава възможност да останете проактивни по отношение на сърдечно-съдовото си здраве. С правилните техники и инструменти проследяването на кръвното ви налягане става достъпна и лесна задача. Не забравяйте, че поддържането на здравословен диапазон на кръвното налягане значително намалява риска от сърдечни заболявания и сърдечно-съдови усложнения. Направете измерването на кръвното налягане рутинна част от живота си и се погрижете за доброто състояние на сърцето си.

Следвайки насоките, описани в тази статия, можете да измервате точно кръвното си налягане у дома, насърчавайки по-здравословен и по-пълноценен живот. Започнете днес и дайте приоритет на здравето на сърцето си!

Последно

Още по темата