сряда, юни 12, 2024

Как да подготвим автомобила за зимата

Няколко съвета за надеждно шофиране, които трябва да спазим преди настъпването на зимния сезон

Сезоните могат да подложат на много изпитания нашите автомобили. Последните така или иначе са конструирани да издържат на обичайните капризи на времето, но без адекватна грижа за редица елементи, не можете да очаквате безкрайна изправност от страна на една машина.

Какво не бива да пропускаме с настъпването на зимата

Ø  Задължително проверете състоянието на вашите накладки

Тяхната изправност е от съществено значение за безопасността при шофиране. Особено във време, което предполага повече влага и други условия, подлагащи на допълнително усложняване спирачната система на колата. Ако установите наличието на странен шум от колелото, подобен на стържене или тракане, това значи, че накладките ви са за смяна.

Друг показател издаващ изхабените накладки е усещането за тресене при натискането на спирачката. Това вероятно е признак за износен ръб по въпросните елементи. През зимния сезон, особено в големите градове, където снегът винаги се оказва изненада, е много важно да имате перфектна спирачна система. Не е нужно да казваме, че накладките и дисковете са съществена част от нея. Когато решите да сменяте дисковете с нови, в никакъв случай не подминавайте накладките. И тяхната подмяна е задължителна. Вижте комплекти накладки и цени на сайта на T-Auto.

Ø  Имате ли парно? Не е рядко явление поради замърсяване или запушване парното да не работи с пълния си капацитет.

Едва ли някой иска да има студено купе през зимата. Правилното и оптимално функциониране на парното в колата не е сложна задача. Как да установим проблем? Пуснете въпросното устройство на топъл режим. Ако не усещате да достига топлина до вас, вземете мерки.

Ø  Важни ли са чистачките? Ако те не са изправни или течността замръзне, все едно ги нямате.

А сега си представете как голям камион разплисква кална локва и видимостта ви става нулева. Използвайте зимна течност за чистачки. Ако сипете само вода, бихте повредили не само помпичката, но и казанчето. При установяване на накъсани гумички това няма да ви предостави нужната ефективност при почистване. Стържещият звук може да е показател и за повреждане на стъклото. Продължителната употреба на стари чистачки може да ви костват неприятни последствия и допълнителни разходи. Въпросните джаджи издържат приблизително година. След това драстично спада тяхната ефективност.

Ø  Акумулатор. Точно сега е моментът да си подсигурите ток.

Ако не сте усетили проблем през лятото, то студеното време много бързо ще ви покаже дали акумулаторът функционира добре. Подменете го с нов преди зимата, или поне го заредете, ако не искате да ви изиграе лоша шега на пътя.

Сега остава да се насладите на изправен автомобил и да изпитате истински комфорт, като пълноправни участници в движението.

Последно

Още по темата