сряда, юни 12, 2024

Как да изберем правилния куфар

В този материал колегите от Benchtalks.com разглеждат различните видове куфари, за какво е подходящ конкретен тип куфар, на какво да обърнете внимание при купуването на куфара и накрая в съкратен вид – „За какво да внимаваме при избора на куфар!“.

Избор на куфар – краткото ръководство

(ако имате време прочетете всичко за куфарите по-надолу или направо към проверен магазин за куфари)

Куфари и чанти на промоция ТУК

 • В масовия случай нямате нужда от най-големите куфари – среден или малък размер в над 90% от пътуванията е абсолютно достатъчен. При максимално запълване, големият куфар често надхвърля максимално допустимото тегло от 23 кг. за самолети, а и е труден за местене, дори и за подреждане в колата. А ако няма да е запълнен, защо ви е голям куфар?
 • Ако все пак имате повече багаж – купете си два куфара – среден (до 72см, с означения М/L) и малък ( до 55см, с означение S).
 • Опитът показва, че най-подходящите размери на по-големия куфар са 76х50х32см, по простата причина, че редица авиокомпании са сложили максимален общ сбор на размерите на куфара от 158см (т.е. височина + ширина + дълбочина на вашия куфар не трябва да надхвърлят 158см)
 • Цена на куфара – има куфари с цени от 50лв до над 1000лв. Понякога част от цената плащаме за бранд, но трябва да знаем, че качествените куфари са скъпи.
 • Когато изберете размера куфар и цената, които ви устройват, обърнете внимание на следното:
  • Има ли външни джобове?
  • Има ли 2 броя дръжки за носене?
  • Има ли телескопична дръжка?
  • Има ли колелца и колко са те?
  • От каква материя е?
  • Надежден ли е ципът?
  • Има ли заключване и дали е TSA?

Магазинът за качествени куфари онлайн

Подробни съвети за избор на куфар

По-надолу ще се спрем в детайли на решаването на въпроса за избор на подходящ куфар.

На първо място, когато подхождаме към избора на куфар, трябва да си отговорим на въпроса

За какво ще ни е необходим куфарът?

Куфар за кратко (няколкодневно) пътуване (екскурзия) с цел разходка

Когато подготвяме кратка почивка или екскурзия, може да се предположи, че няма да имаме нужда от целия си гардероб с нас. В такъв случай препоръчително е да изберем малък куфар, който лесно ще можем да пренасяме при смяната на хотелите и превозните средства, когато това се налага.

Ако пътуваме семейно, по-добрият вариант ще бъде да вземем два броя по-малки куфара отколкото един голям – така ще е по-удобно на всеки член на семейството да ползва своите дрехи и принадлежности, и отново, местенето на куфарите ще е значително по-лесно.

За малки се приемат куфарите с размер до 55см., които често са наричани „куфар за ръчен багаж“. Както се подразбира, името „ръчен багаж“ идва от фактът, че тези куфари са лесно преносими и могат безпроблемно да се използват в самолетите на повечето авиокомпании.

Въпреки че вероятно куфар с размер 55см ви звучи недостатъчно, реално за кратко пътуване или екскурзия това би трябвало да събере необходимия багаж без особени трудности.

Куфар за дълга почивка или смяна на местожителството

Когато отиваме на море за 2 седмици, или заминаваме при роднини в Щатите за месец, или се местим да работим и живеем в Лондон, ясно е, че колкото и да не ни се иска щя трябва да понесем голяма част от багажа си с нас. В такъв случай, освен задължителните дрехи и обувки вероятно ще натоварим и уреди като ютия, сешоар, и какво ли още не.

Тогава трябва да потърсим голям куфар – с размери над 72см. Такива големи куфари могат безпроблем да приютят всичко необходимо, но местенето им със сигурност не е приятно занимание. Добре ще е този тип куфари да имат възможност за допълнително разширяване, защото дългият престой предполага купуване на нови неща, които все пак в някакъв момент ще се наложи да приберем в куфара си.

Куфар за бизнес пътуване

Пътуванията по бизнес обикновено изискват повече стил и делово отношение към всичко свързано с пътуването. Вероятно при подобна ситуация ще се налага да се носят официални дрехи, а понякога и мостри на продукти.

Най-често отново ще ни е необходим по-голям куфар, но при избора му ще е по-добре да се придъжаме към строгите цветове – черно, сиво, синьо – и да избягваме куфарите на цветя и лилавите куфари.

Статистиката показва, че най-голям процент от пътуващите по работа използват все пак куфарите със среден размер – от 55см до 72см, което очевидно е достатъчно за повечето от пътуващите бизнесмени.

Видове куфари според материала

Куфарите могат да будат изработени от различни материали, и освен на визията и теглото, най-често това се отразява и на цената на куфара. По-долу ще разгледаме основните варианти с техните предимства и недостатъци, за да ви улесним при избора на куфар за вашите конкретни цели.

Текстилен (мек) куфар

Така наречените „меки“ куфари са изработени от текстил, и както името им подсказва подлежат на деформация. Това ги прави изключително удобни за ръчен багаж, понеже освен гъвкави, са и по-леки, което улеснява пренасянето им. Гъвкавостта им допринася за факта. че в тях биха могли да се поберат предмети с по-неправилна форма, а понякога и повече багаж.

Мекият куфар лесно би могъл да се „напасне“ по металните кутии, с които нискотарифните компании осъществяват проверка дали багажът ви отговаря на изискванията, което може да ви спести много главоболия.

Почти всички меки куфари има външни джобове (отделения), в които може да приберете предмети за по-бърз и лесен достъп по време на пътуването.

Като недостатък може да се отчете фактът, че в тексилните куфари, поради мекотата им, не предпазват достатъчно багажа. Затова трябва да сте особено внимателни при пренасяне на чупливи предмети в мек куфар. Вариант за избягване на проблеми с чупливите неща е те да бъдат поставяни в средата на куфара, защитени от всички страни с дрехи, хавлиени кърпи или други меки тъкани.

Твърд куфар

Има няколко вида материал, от които се изработват твърди куфари – полипропилен, ABS („крилонитрил бутадиен стирен“, известен и като „акрилонитрил-бутадиен-стирол“ – аморфна пластмаса) или поликарбонат.

В зависимост от конкретния тип пластмаса твърдите куфар имат разлика в цената и теглото. Най-евтин, но също и най-тежък и най-слаб е куфарът от полипропилен. ABS куфарите са по-надеждни, но и по-скъпи.

Куфарите от поликарбонат са с най-висока цена, но са най-здрави, гъвкави и издръжливи – ако ви се налага да пътувате често, безспорно това е най-добрия избор за куфар.

Твърдите куфари също имат своите предимства и недостатъци спрямо меките. Един от основните минуси на твърдия куфар е теглото – при еднакви размери твърдите куфари са по-тежки от текстилните.

В същото време запазването на пренасяните вещи в твърд куфар е по-безопасно, и възможността нещо да бъде повредено вътре в куфара е по-малка (естесвено, ако той все пак е запълнен).

Твърдите куфари винаги са с колелца (четири или две), за да бъде по-удобно местенето им. Те нямат външни джобове, но предлагат вътрешни ленти за стягане на багажа при пренасяне.

За съжаление, огромен проблем за евтините твърди куфари е подмятането им по летищата, където доста често колелцата им се чупят, а не са рядкост и случаите на пукане на страницата на куфара, което никак не е приятно и автоматично означава покупка на нов куфар.

Куфари с колелца – разликите

Ако предпочитае избраният от вас куфар да има колелца, трябва да се ориентирате към един от двата варианта – куфар с две или куфар с четири колела.

Куфар с две колела

Куфарите с 2 колелца обикновено са по-издръжливи, защото начина надърпане го предполага – при тях винаги тежестта е разпределена между дърпащия и самия куфар.

Начина на закрепване на двете колела ги прави и по-подходящи за неравна настилка (тротоарни плочки например), както и при качване на стълби или тротоари.

Куфарите с две колела могат да бъдат оставяни изправени без притеснение, че ще се обърнат или ще се плъзнат – те са изключително стабилни.

Куфар с четири колела

Основно предимство на куфарите с 4 колела е възможността да бъдат бутани/дърпани без физическо усилие от носене на багажа. Цялата тежест на куфара и вещите в него се издържа от колелата, за нас остава само навигацията. Естествено това е възможно обаче само при много гладки настилки – качествен асфалт или вътре в летищата и хотелите.

Колелцата на тези куфари се въртят на 360 градуса за да се улесни „управлението“ им, и реално то е наистина абсолютно ненатоварващо дори и за деца. Все пак трябва да внимаваме, защото при наличие на дори и малък наклон, куфарът с 4 колелца би могъл да поеме сам нанякъде, а това може да доведе само до неприятни преживявания.

Заключалки на куфара

Много от по-качествените куфари разполагат с вградената заключваща система. В случай, че няма такава, съществува възможността да се закупи отделен катинар (катинар за багаж), който захваща циповете и предпазва от неоторизирано отваряне на куфара.

Почти задължително вече е да търсите куфар или катинар от типа TSA. TSA ключалката представлява кодова ключалка с функция за митнически контрол. TSA заключването навлиза след терористичните атаки през 2001 година с цел предотвратяване на потенциални заплахи за пътуващите и в същото време запазване на техните права на пътници.

Специфичната функционалност на TSA ключалката позволява в случай на нужда куфарът да бъде проверен, без да е необходимо насилственото му разбиване. Това е възможно защото всяка TSA ключалка има универсален мастер код, който митническите служители могат да използват, ако решат да проверяват вашия багаж. Куфарите, разполагащи с TSA ключалка са обозначени с червен ромб, а на ключалката има отвор за ключ.

Марки куфари (или трябва ли да платя за бранда)

Няма да се лъжем – при куфарите качеството върви с цената. Най-евтините куфари не са качествени.

Евтиният куфар ще пренесе багажа ви 1-2 пъти, но ако обичате да пътувате, по-добре е да изберете куфар от доказан производител – в дългосрочен план ще спестите много нерви, а и пари.

Казано накратко, куфар за под 100 лв не е добра идея за пътуващите често. В ценовите граници 100-200 лв вече има добри предложения, които ще се отплатят с вярна служба и няма да ви създават проблеми при правилна експлоатация.

Откъде да си купя куфар?

На първо място – не си купувайте куфар от супермаркет. Много по-добре е да купите куфара си от специализиран магазин за куфари и чанти, а ако искате лесно и бързо сравнение, пазарувайте онлайн.

Полезни (понякога задължителни) аксесоари за куфар

Например за пътуващите по бизнес – джоб за ризи. Той е много подходящ и предпазва дрехата от измачкване, отделяйки я от останалия багаж.

Куфар за автомобил (автобокс, кутия за кола)

Малко встрани от стандартното разбиране за куфар, но също толкова полезен за пътуващите с автомобил е автобоксът. Повече за различните модели автобокс – ТУК.

Източник: Benchtalks.com

Последно

Още по темата