четвъртък, май 16, 2024

Как да изберем подходящ компютър  според предназначението – компютри за игри

В наши дни вече едва ли има човек, който би могъл да си представи живота без компютри и въпреки това мнозина се затрудняват, когато дойде време да избират такива за офиса или дома. За да ви помогнем да се ориентирате по-бързо, потърсихме мнението на експертите. Ето с какво да се съобразите при избора си.

Най-напред трябва да помислите какъв тип компютър ви е необходим за вашия дом – стационарен   или  лаптоп. Те се различават не само и единствено по своя размер. Лаптопите са много по-малки и това е важно, ако живеете, например, в по- малък апартамент. Също така лаптопът е мобилен и можете да го вземете навсякъде – един сериозен плюс, ако често пътувате и не искате да се разделяте с него.

Но, за съжаление, лаптопите са далеч по-малко продуктивни от стационарните компютри, а възможностите им за надграждане на хардуера са силно ограничени. За сметка на това пък можете да смените почти всяка част на един настолен компютър – не само оперативната памет, но и твърдия диск, както и да добавите външна видеокарта. Опциите са много и се отнасят както за новите компютри, така и за настолни компютри втора ръка.

В стационарните модели компютри възможността за избор на компоненти ви дава невероятната възможност да проектирате компютъра на мечтите си, който сто процента ще отговори на вашите нужди. И още един друг важен момент – монитора на настолния компютър би могъл да е с почти всякакъв размер и качество, а сега асортиментът е огромен. Докато при монитора на лаптопа това не е възможно.

От всичко това става ясно, че ако мобилността не ви е основен приоритет, то тогава се нуждаете от някой модел нови или настолни компютри втора ръка.

Да изберем компютър според преназначението му

И така, как точно ще използвате вашия компютър? Обикновено хората купуват компютър за развлечения – за игри и филми, както и за сърфиране в Интернет.

Какъв да бъде компютърът, на който искаме да играем игри?

Игрите се нуждаят от балансиран процесор. Обърнете по-голямо внимание на 4-ядрените 8-поточни модели с честота от 3 GHz или дори повече. Колкото до RAM, то  8 GB е минимумът за компютър, на който искате комфортно да играете игри. 16 GB RAM – това обикновено е напълно достатъчно за повечето задачи.

Също така, геймърите не могат да се насладят на игрите без добра видеокарта – нуждаете се от поне 3 GB видео памет.

Вижте още: Избор на SSD за компютър или лаптоп

За инсталиране на операционната система и бързо изтегляне и стартиране на програми пък ви е необходим SSD. Обикновено игрите са много „тежки“ и затова трябва да обърнете внимание на SSD дискове с капацитет 240 GB.

И така, стигнахме до дънната платка, която е „базата“ на компютъра. За играене на игри са подходящи Z370 (за Intel) или B350 (за AMD).

Избор на монитор за игри

Мониторите с диагонал от минимум 20 инча са много подходящи за игри, като за предпочитане е вашият монитор да е  Full HD. В Izot Computers можете да разчитате на широко разнообразие от опции. Подобен монитор ще ви позволи да се насладите по-пълно на красотата на графиката.

Обърнете внимание и времето за реакция. Заложете на монитор с време на реакция не повече от 5 ms, тъй като в противен случай бързо движещите се обекти на екрана ще ви се струват в известна степен размити.

Последно

Още по темата