сряда, април 24, 2024

Избор на SSD за компютър или лаптоп

Доскоро възприемани като скъпа прищявка, през 2020 SSD (Solid State Drive) дисковете са предпочитани от все повече хора, независимо дали става въпрос за вграждане в лаптоп или настролен компютър. Вече се намират много модели SSD над 240GB с цена под 100лв, а има и такива 360GB дискове на по-малко известни марки.

Цените на SSD-тата падат буквално с всеки изминал ден, и вече въпросът не е дали, а колко голям SSD да си купим.

В материала ще разгледаме 10-те най-добри SSD диска на българския пазар през 2020 г. с техните характеристики, предимства и недостатъци, както и актуалната им цена.

Ако все още не сте запознати с предимствата на SSD, вижте тук, но в случай, вече сте сигурни че ви трябва SSD, вижте

Най-добрите SSD дискове за 2021г.

Актуални промоции на SSD през 2021

Модел

Интерфейс

Тип NAND памет

Гаранция

Цена

Samsung 970 EVO Plus, PCIe MZ-V7S500BW NVMe 1.3, PCIe Samsung
V-NAND
5 години Виж тук
Samsung
850 Evo
SATA / PCIe Samsung
V-NAND
5 години Виж тук

Kingston SSDNow UV400

SATA Micron 20nm
asynchronous
2 години Виж тук
Samsung
970 PRO
NVMe, PCIe Samsung
V-NAND
3 години Виж тук
Intel
600p PCIe
PCIe Intel 20nm
128Gbit MLC
5 години Виж тук
Kingston
HyperX Predator
PCIe/M.2 Toshiba Toggle
A19 64Gbit
3 години Виж тук
Samsung
850 Pro
SATA Samsung
V-NAND
10 години Виж тук
Transcend
SSD370S
SATA Synchronous
MLC
3 години Виж тук
Crucial
MX300
SATA Micron 16nm
128Gbit MLC
3 години Виж тук
Samsung
850 Evo
SATA Samsung
V-NAND
5 години Виж тук
OCZ
Vector
SATA Toshiba NAND
flash memory
5 години Виж тук

SSD според обема / капацитета

SSD дисковете все още са със сравнително по-малък обем, отколкото HDD. Докато при вторите капацитет от 3-4TB и нагоре ни се струва съвсем в рамките на съвременните стандарти, през 2020 г. все още 1TB SSD са скъпи за българския потребител, но дисковете в диапазона 480GB-525GB стават все по-масови и достъпни.ССД

Един от най-разпространените способи за справяне с проблема с високата цена на големите SSD-та е използването им заедно с HDD. Идеята е, операционната система и най-често използваните приложения да се инсталират на бързия SSD диск, а филми, снимки, игри и други обемни файлове да се „складират“ в допълнителния хард диск. По този начин постигаме едновременно скорост на зареждане и работа с програмите, и наличие на достатъчен обем за съхранение на данни.

На пазара в момента могат да се намерят SSD с обем от 30GB до 2TB. Линковете по-долу дават възможност да разледате актуалните цени на SSD в един от най-посещаваните онлайн магазини.

SSD цена

Неоспоримите предимства на SSD дисковете пред стандартните HDD все още не могат да преборят основния фактор, който влияе на решението за покупка – цената на SSD. Докато за хората, които ползват компютъра или лаптопа си за бизнес, бързината е от основно значение, то за домашните потребители (които по правило имат нужда и от повече гигабайти памет) инвестицията в такъв диск може и да не е оправдана.

Въпреки че през 2020 г. SSD са навлезли в голяма част от мобилните компютри и немалко настолни машини, средната цена на 1GB SSD спрямо същата за 1GB HDD е доста по-висока.

Както бяха прогнозирали ExtremeTech, през 2018г. цената на 256GB SSD падна значително и е абсолютно сравнима с цената на HDD малко по-голям обем, а и все повече хора задължително добавят SSD към компютъра си, поне за системен диск.

В същото време, статистиката от един от големите сайтове за пазаруване в България показва, че за периода 2015-2019 година промяната в цената на един от популярните модели SSD на Самсунг (Samsung 850 EVO 250GB) е двойна – от над 300лв през 2015г., до под 150лв в началото на 2019г. (вижте графиката), като за самата 2018 г. намалението на цената е сериозно.

Промяна в цената на SSD дисковетеСпоред цената си, ССД спадат в няколко основни групи, актуалните предложения от които може да видите на следните връзки:

SSD втора употреба

SSD дисковете са вече достатъчно време на пазара и както може да се предположи, оферти за тях се появяват все по-често и на вторичния пазар, или казано по друг начин – не е трудно да си купите SSD втора ръка през 2019г.

Оферти за разопаковани (втора употреба) SSD с гаранция

Вече уточнихме, че за разлика от конвенционалните дискове SSD-тата нямат механично движещи се части, така че при тях „износване“ в стандартния смисъл на думата не съществува. Естествено обаче, и те имат живот за употреба, затова при избора на диск втора употреба трябва да сме също толкова внимателни. За щастие има софтуери, които показват времето на работа на ССД-то, и някаква оценка на оставащия живот (в процент) – така че задължително е при избора на „новия“ ни стар диск да проверим тези стойности.

Ето как да проверим състоянието на SSD със софтуера SSDLife.

За да сме по-спокойни при покупката на SSD втора ръка обаче, трябва да потърсим такъв с остатъчна гаранция (ако купуваме по обява от частно лице) или да се огледаме за SSD с гаранция от фирма за refurbished (обновена) техника.

SSD за лаптоп

Когато разглеждаме приложението на SSD за лаптоп и за настолен компютър, веднага се вижда, че предимствата на този тип диск важат с още по-голяма сила при преносимите компютри. Те пестят батерия, не са податливи на вибрация и са по-леки.Хубав SSD цена

Какъв точно диск обаче да изберем за своя лаптоп?

По-старите лаптопи имат възможност за замяна на твърдия диск само с SSD с SATA интерфейс, така че това е първото задължително ограничение при избора на SSD за лаптоп. В масовия случай дисковете за лаптопи са 2.5-инчови, така че всеки SATA SSD би свършил работа.

Ако ползваме по-съвременен лаптоп, то освен SATA той би трябвало да е снабден и с mSATA или M.2 интерфейс. През последните няколко години все повече навлизат М.2 SSD-тата, а при тях има няколко модификации, на които следва да се обърне внимание при купуването на SSD за лаптоп.

M.2 стандартът изисква SSD-тата (но също и картите за WiFi, Bluetooth и т.н.) да са с монтирани чипове само от едната страна, което значи че по-голям капацитет се постига с по-голям физически рамер на диска (необходими са повече NAND чипове). Към момента има 5 дължини на M.2 стандарта дадени по-долу (болднатите са най-разпространени при лаптопите), и е задължително да проверите до каква дължина поддържа вашият лаптоп (това важи и за дъната на настолните компютри).

  • 2230
  • 2242
  • 2260
  • 2280
  • 22110

Номерата всъщност подсказват ширина-дължина, т.е. 2242 означава 22mm широко и 42mm дълго SSD.

SSD за игри (gaming)

Много хора се обръщат към SSD-тата с идеята да играят игри, представяйки си как този диск ще доведе до повече кадри и по-плавна игра. Това обаче не е в пряка зависимост с диска.

SSD-тата със сигурност ще осигурят по-бързо зареждане, особено на по-големите игри, но те не оказват директен ефект върху геймплея и кадрите (FPS).

Реално предимствата на SSD при игрите са отражение на основните им положителни качества – по-бързо зареждане, никакъв шум, по-малко греене, устойчивост към трептене (т.е. като се ядосате на играта и ритнете компютъра, SSD-то няма да се повреди). Заради бързата скорост на трансфер, играта ви ще зарежда за значително по-малко време, което ще ви спести неприятното чакане удоволствието да започне.

Teclast SSD мнение

През последните няколко години в България се продават сравнително евтини SSD-та на китайския производител Teclast. Компанията е на пазара вече 20 години, и е известна освен със solid state дисковете (които произвежда от 2015г.), и с производството на таблети, лаптопи и флаш памети. Специално у нас SSD дисковете се продават основно от Emag, но през техен партньор.

Евтино Teclast SSD

Вече има продадени доста бройки от тази марка дискове и потребителите са с положителни мнения за Teclast SSD, особено при съпоставката цена/качество.

SSD Teclast - постигнати скорости, мнениеЛично аз вече няколко месеца ползвам SSD Teclast 360GB и по мое мнение той по нищо не изостава от по-марковите Kingston и Samsung SSD-та, с които разполагам.

Скоростите са съвсем прилични (видно от снимката), за надеждност поне до момента няма конкретни оплаквания от закупилите диска.

Когато говорим за Solid State Drives, няма как да не отбележим основните

Предимства на SSD

SSD са по-бързи, по-безшумни, по-леки, по-пестеливи на енергия и по-неподатливи на удари и пренасяне от обикновените HDD. Но за съжаление, поне доскоро, те бяха доста по-скъпи.

През 2017 цената на SSD все още е по-висока от цената на стандартните дискове при еднакъв обем, но 512GB и 1ТB SSD са вече значително по-достъпни за крайния потребител. В момента цената на 240GB SSD е подобна на цената на 2TB стандартен механичен HDD, но все пак не бива да забравяме, че производителността и бързината си имат цена.

Като малък недостатък на SSD можем да отбележим, че за разлика от конвенционалните дискове с магнитни плочи, които се обикновенно се повреждат постепенно с поява на лоши сектори и серия предупреждения за това, SSD дисковете спират да работят отведнъж. Това се случва просто с износването на клетките памет, съхраняващи информацията, но за това вижте по-долу.

SSD типове памет (NAND)

За разлика от стандартните HDD, SDD нямат механични части и записването на информацията става само електронно. Данните се съхраняват в NAND памет, която се дели на няколко основни типа: SLC, MLC (разновидност eMLC) и TLC. От няколко години Samsung използва и технологията 3D V-NAND за своите SSD, която има редица предимства, отново за сметка на по-висока цена.

SLC съкращението идва от Single Level Cell, което означава, че във всяка клетка може да се запише точно един бит информация (нула или единица).

Съответно MLC (Multi Level Cell) паметите могат да съхранявват по два бита информация, и TLC (Triple Level Cell), както името подсказва съхранява точно три бита.

Най-бърза и най-надеждна за използване е SLC паметта, но тя съответно е и най-скъпа. В потребителските SSD най-често се среща МLC, а също и TLC и разновидността ѝ 3D V-Nand, която в момента се вгражда в SSD дисковете на Samsung.

Производителите са предвидили брой цикли, които всеки тип памет би трябвало да издържи без риск от износване на паметта. За SLC паметите това са около 100000 цикъла презапис, за MLC съответно 20-30000.

Най-нисък е прага на TLC чиповете памет, за които се очаква да издържат около 3000 до 5000 цикъла на презапис.

3D V-NAND обикновено е от типа TLC или MLC и според производителя издържат над 6000 цикъла

Характеристики на NAND паметите в SSD

Тип NAND Флаш

SLC

eMLC

MLC

TLC

3D V-NAND

Read/Write цикли 90000-100000 20000-30000 8000-10000 3000-5000 >6000
Битове на клетка 1 2 2 3 2, 3
Скорост на запис ★★★★★ ★★★★☆ ★★★☆☆ ★★☆☆☆ ★★★★☆
Издръжливост ★★★★★ ★★★★☆ ★★★☆☆ ★★☆☆☆ ★★★★☆
Цена ★★★★★ ★★★★☆ ★★★☆☆ ★★☆☆☆ ★★★★☆
Таргет Индустрия/

Предприятия

Индустрия/

Предприятия

Крайни потребители Геймъри Крайни потребители Крайни потребители Геймъри

 

По принцип най-надеждни са SLC паметите. Те гарантират над 100 000 цикъла на презапис, а са и най-бързите от трите типа – времето за изтриване на отделна клетка е в рамките на 1 до 2.5 милисекунди.

Следващи по надеждност са MLC чиповете. При тях циклите на презапис варират от 3 000 до 15 000, а скоростта за изтриване е между 2.5 и 3.5 милисекунди.

Накрая се нареждат TLC – 3000 до 5000 цикъла и скоростта от 4 – 5 милисекунди.

SSD интерфейси

SSD имат няколко типа свързаност, като най-разпространения все още е SATA. Освен SATA SSD на пазара има mSATA, M.2 и SATA Express. По-долу ще се спрем на всеки интерфейс, защото те не се взаимнозаменяеми и е важно да се знае какъв точно тип свързаност търсим при купуването на нов SSD.

SATA интерфейс

Както споменахме по-горе, SATA е най-разпространения дисков интерфейс, още от времето на механичните HDD. През времето SATA се е развил през няколко поколения, които предлагат различна скорост, но са обратносъвместими.

Стандартен SATA конекторСъответните данни на различните поколения SATA интерфейс са:

  • SATA 1.0 – скорост за трансфер на данни до 1.5Gb/s
  • SATA 2.0 – скорост за трансфер на данни до 3.0Gb/s
  • SATA 3.0 – скорост за трансфер на данни до 6.0Gb/s
  • SATA 3.1 – скорост за трансфер на данни до 6.0Gb/s
  • SATA 3.2 – скорост за трансфер на данни до 8.0Gb/s или 16.0Gb/s

mSATA интерфейс

mSATA интерфейс лаптопКакто можем да се досетим, m в името идва от mini. Тоест mSATA е физически умален интерфейс с цел да бъде по-подходящ за лаптопи и други преносими устройства. Все още не всички мобилни компютри са обзаведени с mSATA интерфейс, затова трябва да внимаваме като купуваме ново SSD за лаптопа си. mSATA достига максимална скорост на трансфер като при SATA 3.0 интерфейса – до 6.0Gb/s.

M.2 интерфейс

M2 SSD интерфейс за лаптопМ.2 интерфейс, наричан още NGFF (Next Generation Form Factor) отново намира основно приложение в лаптопите, защото е по-малък и в същото време е имаме модули с различна големина. Реално M.2 интерфейса е с малък форм фактор. М.2 отново покриват спецификациите на SATA 3.0 или спецификациите на PCI-Express, чиито скорости са до 1Gb/s.

SATA Express интерфейс

SATA express ССДSATA Express е съвременен интерфейс, поддържащ SATA или PCIe устройства. SATA Express осигурява до 8Gb/s или 16Gb/s.

NVMe SSD

NVMe е комуникационен стандарт, разработен специално за SSD от консорциум от производители на дискове включващ Intel, Samsung, Sandisk, Dell и Seagate. NVMe работи през PCIe шината (оттук и ‘Express’ в името), която позволява на устройствата да работят по-скоро като бърза памет (каквато всъщност са), отколкото като твърдите дискове HDD, които реално заместват. Съответно: NVMe дисковете са бързи. Наистина бързи.

NVMe устройствата се произвеждат и във вариант за директно слагане на стандартните слотове на дънното, при което теоретичния максимум е скоростта на х16 интефейса, и във вариант за комбиниран слот, които може да поддържа както SATA, така и PCI Express интерфейс (не задължително и двата едновременно). NVMe дисковете са най-бързите за момента, но и цените им са все още по-високи от стандартните SSD.

Източник: Modsbg.com

Последно

Още по темата