вторник, юли 9, 2024

10 често срещани проблема с пералната машина и решенията им

Пералнята! Благодарение на този прекрасен уред вече не се налага да бием дрехите си върху камъни или да ги търкаме на ръка с абразивен пясък или камък. Днес повече от 80% от домакинствата в България притежават пералня, като приходите в сегмента на пералните машини вероятно са милиони левове.

Но какво се случва, когато имаме проблеми с пералнята? В този материал на колегите от Peralni.bg ще „отстраняваме“ проблеми с пералната машина.

Ето преглед на десетте най-често срещани проблема с пералнята, заедно с решения за излизане от неприятната ситуация.

 1. Пералнята тече

За протеклата вода – или още по-лошо – локвата около вашата пералня може да има различни причини. Нека започнем с най-лесната за отстраняване, която е разхлабена връзка на маркуча за мръсната вода между пералнята и обратния щранг. Маркучът може да се разхлаби поради постоянните вибрации от циклите на пералнята. Ако подозирате, че течът от вашата пералня е резултат от разхлабена връзка на маркуча, всичко, което трябва да направите, за да го поправите, е да затегнете маркуча.

Ако това не е проблемът, то е възможно втулките или уплътненията също да са износени. Втулките се намират на маркуча за пълнене с вода и гарантират, че водата не изтича. С времето обаче оригиналната форма на втулката се изкривява, позволявайки на водата да премине през нея и да причини теч, така че е важно да смените втулките, когато загубят формата си.

И накрая, може да е повреден дренажен маркуч. С времето на маркучите се появяват напуквания, ожулвания и други повреди; всъщност маркучите обикновено издържат само около пет години, преди да се наложи да бъдат сменени (за по-дълъг живот заменете гумените маркучи със стоманени плетени маркучи).

За да проверите маркучите, изключете пералнята от източника на захранване и или отворете шкафа, или развийте панела за достъп отзад. Вътрешността на пералнята съдържа много вътрешни маркучи, така че не забравяйте да проверите всеки за признаци на повреда, която може да е причина за теча. Внимавайте за улики като калциеви отлагания или ръжда. Ако откриете повреден маркуч, ще трябва да го смените. Не се притеснявайте обаче – това всъщност е много бърз процес! Следвайте ръководството за смяна на маркуч на пералня от Peralni.bg.

 1. Пералнята е шумна

Проблемите с вибрациите на пералнята са често срещани. Силните звуци може просто да означават, че нещо подскача из барабана, например монети от джоба или ципът на чифт панталони. Понякога тези артикули могат да преминат през цикъл без проблем, но друг път може да попаднат в барабана на вашата пералня. Обикновено тези предмети ще попаднат в маркуча или филтъра, което ги прави лесни за отстраняване. Друг път остават в барабана, тракайки силно с всяко завъртане.

Ако предметите са в барабана, бавно завъртете барабана, докато предметът попадне в маркуча или филтъра, откъдето след това може да бъде изваден. Може да отнеме известно време, но в крайна сметка трябва да можете да се отървете от препятствието.

Ако заклещен предмет не е причината за проблема, барабанът може да е повреден или може да има повреден вътрешен компонент, като например двигателя. Професионален техник ще трябва да отстрани тези проблеми вместо вас; в крайна сметка може да е във ваш най-добър интерес на този етап просто да закупите нова пералня.

 1. Пералнята се движи

Не е необичайно пералнята да се движи малко по време на цикъл на пране. Ако обаче подскача силно, може да има друг проблем. Най-често това просто означава, че пералнята не е равна на земята. Опитайте да регулирате краката и използвайте нивелир, за да сте сигурни, че сте го настроили правилно.

Ако проблемът се появява само от време на време, това може просто да означава, че имате небалансиран товар. Когато започне да вибрира шумно, спрете машината и я отворете, за да видите дали има още дрехи от едната страна на барабана. Ако това е проблемът, разместете дрехите и се опитайте да ги разпределите възможно най-равномерно.

Ако проблемът не е в нивелирането или размера на товара, може да имате дефектни пръти за окачване. Понякога те се прекъсват, което може да доведе до подскачане на пералнята. Ако окачващите пръти са дефектни, те трябва да бъдат заменени от техник.

 1. Пералнята не центрофугира

Ако вашата пералня не центрофугира, това често е защото е претоварена с твърде много дрехи или бельо. Претоварването на уреда може да спре да се върти, така че опитайте да премахнете някои предмети. Ако това не е проблемът, може да имате блокирана дренажна помпа. Това може да се случи, когато нещо се заклещи в изходната тръба, което спира потока вода в и от машината. Вижте #7 за това как да премахнете блокажи.

Ако небалансиран товар или блокиране не е виновникът, може да има дефектен вътрешен компонент, като например мотора или контролната платка. За да поправите тези компоненти или да ги смените, трябва да свалите панелите от пералнята, за да можете да ги проверите с мултицет. Ако са дефектни, ще трябва да бъдат сменени от техник.

 1. Пералнята не се пълни с вода

Барабанът не се пълни с вода? Първо проверете маркучите за вода. Те може просто да са прегънати, спирайки потока на водата, или може да има запушване вътре, което трябва да се отстрани.

Ако пералнята бръмчи, но не се пълни с вода, това означава, че се опитва да поеме вода, но не може, затова проверете крановете. Те понякога могат да се запушат с мръсотия, предотвратявайки потока на вода през маркуча. За да разрешите проблема, затворете крановете, за да ги почистите. Ако кранът за гореща вода е блокиран, първо трябва да източите резервоара за гореща вода. Направете това, като откачите маркуча и отворите крана, докато резервоарът се източи.

Ако през вашия маркуч тече вода, но вашата пералня все още не се пълни с вода, тогава проблемът може да е във вашия воден клапан. Може просто да е въпрос на почистване на филтъра. Ако филтърът на водния клапан е чист, тогава проблемът може да се дължи на свързаността на клапана. Освен ако не сте професионалист, ще искате да се обадите на техник.

 1. Вратичката на пералнята не се отваря

Вратата на пералнята обикновено не се отваря, докато барабанът се пълни с вода, но какво ще стане, ако не се отвори дори след като приключи с пълненето? Първо опитайте да включите пералнята си на нов цикъл, който трябва да я изтощи и да ви позволи да отворите вратата. След това проверете дренажа и филтъра, за да се уверите, че няма запушване (вижте #7 за справяне със запушвания).

Също така е възможно вашата пералня да е прегряла, което може да се случи, ако перете зареждане след зареждане. Когато прегрее, вашият уред може да продължи да работи нормално, но сензорът на пералнята няма да позволи на вратата да се отвори. За щастие прегряването обикновено е проблем, който ще се отстрани сам. Просто дайте време на вашия уред да се охлади и след това опитайте вратата отново.

Ако запушването или прегряването не е проблемът и вратата ви не се отваря дори когато в нея няма вода, това може да е причинено от дефектен превключвател на вратата или контролната платка. Тези вътрешни елементи ще трябва да бъдат проверени от техник

 1. Пералнята не се източва / пералнята е запушена

Ако вашата пералня не се източва правилно, може да имате запушване в системата за източване на пералнята. Запушена дренажна тръба на пералня обикновено е резултат от натрупване на остатъци от сапун, остатъци от сушилня, предмети от джобове (хартиени кърпички, монети и т.н.) или грес, масла и други материали върху дрехите.

Първо проверете филтъра за някакви физически прегради – паднали монети, топчета или парчета плат. Филтърът обикновено се намира в предната част на пералнята и може да се извие. Премахнете всички блокажи, които намерите. Ако филтърът няма запушвания, трябва да проверите маркучите. За да направите това, първо трябва ръчно да източите барабана. След това издърпайте пералнята от стената и изключете захранването и маркучите. Проверете маркучите за запушвания и ги отстранете.

Ако вашата пералня все още не се източва, може да се наложи ръчно да почистите остатъците от канала за пране. За да направите това, отстранете дренажната тръба на устройството, разположена на гърба на повечето перални устройства. След като дренажната тръба на вашето устройство бъде отделена от модула на пералнята, има допълнителен дренажен маркуч, който да се отдели от тръбата. Този маркуч обикновено е мястото, където възниква запушване на канализацията на пералнята, служейки като основна връзка между вашето перално устройство и домашната водопроводна система. След като изключите този дренажен маркуч от дренажната тръба на пералнята, трябва да можете да завиете маркуча, както бихте направили с всяко друго дренажно приспособление. Прочетете повече за извиването на дренаж на пералня.

След като изпълните тези задачи, настройте вашата пералня на кратък цикъл на пране/изплакване. Ако блокът е успешно изчистен, тогава водата ще се оттече и вие ще се върнете в работата. Ако не стане, блокирането не е напълно изчистено или има по-сериозен проблем, който ще изисква техник (или евентуално нов уред).

 1. Пералнята мирише лошо

Пералните машини може да започнат да миришат поради натрупване на бактерии и мръсотия. Това често се случва, когато се извършват само студени пранета. Първо опитайте да работите на цикъл с гореща вода; това трябва да свърши работа. Ако не стане, опитайте да го завъртите с тази безопасна смес от съставки:

 • ¼ чаша сода за хляб
 • ¼ чаша вода
 • 2 чаши бял оцет

Поставете содата за хляб и водата в резервоара за перилен препарат на вашата пералня и белия оцет в барабана на пералнята и след това пуснете цикъл на висока температура.

Ако миризмата продължава, проверете филтъра на пералнята. Филтърът на сифона може да съдържа много натрупвания от отпадъци от дрехите ви.

Професионален съвет: За да избегнете неприятни миризми, извадете прането веднага след като бъде изпрано. Оставете вратата отворена вместо затворена, когато пералнята не се използва, за да позволите на влагата да излезе от машината.

 1. Пералнята съсипва дрехите

Откривате малки дупки в дрехите си след пране? Едно от най-лесните неща, които можете да направите, за да предотвратите дупки в дрехите по време на процеса на пране и сушене, е да сортирате дрехите по-добре, преди да ги изперете. Това означава никога да не перете деликатно изделие с тежки дънки или дрехи с ципове и копчета. Дантелата и копринените тъкани могат да се закачат за ципове и дори за декорации като мъниста и пайети.

Хлорната белина също може да бъде проблемът. Използването на твърде много или недопускането на белина да се смеси напълно с вода, преди да я поставите в дрехите, може да причини дупки.

Трябва също така да вземете предвид скоростите на цикъла на центрофугиране. Ако използвате крайна центрофуга, която е твърде висока за вида на тъканта, която перете, дрехите могат да бъдат изтеглени в малките дупки и пукнатини на барабана на пералнята и да причинят износване и разкъсване на влакната.

И накрая, претоварването на пералнята може да повреди дрехите. Претоварването не само влияе върху нивото на почистване на всеки цикъл, но също така може да доведе до закачане на дрехите за ципове, декорации и копчета на други дрехи. Винаги закопчавайте ципа, копчето и закопчавайте всички дрехи преди пране и обръщайте дрехите наопаки.

 1. Пералнята не се включва

Когато пералнята не се включва или спира по време на цикъл, това обикновено е проблем с източника на захранване. Първо проверете вашия прекъсвач; може просто да се наложи да се нулира. Ако обаче се задейства всеки път, когато включите пералнята в контакта, може да имате по-голям проблем, който ще трябва да реши електротехник.

Виновникът може да е изгорял предпазител. Въпреки това, ако светлините на уреда работят, това не е предпазител. Така че тогава ще искате да проверите гнездото. Опитайте да включите нещо друго в контакта и вижте дали работи; ако не стане, контактът е повреден, а не вашата пералня.

Нуждаете се от помощ при проблеми с пералнята?

Знаем, че не всеки има желание и му иде отръки да се занимава с домашни ремонти. Ако имате проблеми с пералнята, свързани с водопроводната инсталация или нещо подобно, свържете се с професионалистите избрани препоръчани сервизи за перални и ВиК услуги.

Последно

Още по темата