събота, май 18, 2024

Жените раждат все по-малко деца в Европа

Процентът на бездетните жени в Европа непрекъснато се увеличава, особено в държавите от Юга, където „трудностите се натрупват“, най-вече икономическите, съобщи АФП, позовавайки се на френски учени. Броят на жените без деца сега все пак остава под пика от началото на XX век.

Учени от Националния институт за демографски изследвания сравниха честотата на безплодие сред европейките родени от 1900 до 1972 г. Всяка четвърта жена от родените в първото десетилетие на миналия век не е имала деца. За жените, родени след 1970 г., пропорцията е една на седем (14 процента).

Първата световна война, предизвикала смъртта на много млади мъже, и икономическата криза от 1920 г., довела до емиграция от бедните към по-богатите държави, обясняват това „значително забавяне на ражданията“ в началото на XX век.

След това с икономическият растеж и въвеждането на социални защити бездетието намалява чувствително. До 1975 г. има бейби бум – жените раждат средно 2,1, деца, като от родените в началото на 40-те години на миналия век само една от 10 остават бездетни.

Оттогава обаче плодовитостта непрекъснато спада, като вече достига много ниски нива за Европа – 1,7 деца за жените, родени през 1974 г.

„Ефикасните контрацептивни средства, все по-късното раждане, по-голямата нестабилност на връзките, поставянето на работата на първо място при все по-голямата нестабилност на работните места и икономическата несигурност“ допринасят за това.
Явлението е най-осезаемо в Южна Европа – всяка четвърта жена, родена през 70-те години на миналия век може да остане без дете в Испания, Гърция и Италия. В тези държави „трудностите на пазара на труда“ се съчетават с „неравенство между половете, заради което трудно се съчетава работа и семейство“.

Затова се очаква процентът на жените без деца да се увеличи още и да се доближи до пика след Първата световна война.

Последно

Още по темата