вторник, юли 9, 2024

Защо да заложим на качествена заваръчна техника?

Заваряването е процес, при който два или повече елемента се сливат в едно чрез нагряване. Изборът на подходящ заваръчен апарат зависи от редица фактори като вида на заваряваните метали, изискванията за чистота на заваръчния шев, изисквания за автоматизиране на производствения процес, условията на производство и т.н. Съществуват над 30 начина на заваряване, но масово се използват малка част от тях. Някои от най-често използваните са МИГ/МАГ, ВИГ, РЕД, плазмено, лазерно, газопламъчно, електросъпротивително и др. Защо да заложим на качествената заваръчна техника? Защото тя позволява да се постигне по-голяма ефективност, а резултатът да бъде отличен.

МИГ/МАГ заваряването се смята за най-разпространеният вид – използва се почти навсякъде – от домашната работилница до промишлеността, автосервизите и т.н. Това от една страна се дължи на възможността да се заваряват различни метали. При обикновените стомани и ниско- или високолегираните се използва въглероден диоксид, докато при заваряване на алуминий и мед се използва аргон. Ако се използва методът МИГ/МАГ, трябва да се знае, че минималната дебелина на материалите трябва да бъде поне 2 мм. Ако ще заварявате по-тънки материали, тогава използвайте ВИГ заваръчни апарати.

При МИГ/МАГ заваряването заваръчната дъга гори между топим метален електрод и заварявания елемент в среда от защитен газ. Такъв може да бъде въглероден диоксид, аргон или пък газова смес. Металният електрод е навит на ролка тел, като диаметърът е между 0.6 и 3.2 мм. С МИГ/МАГ заваръчните апарати можете да направите лесно качествени таванни и вертикални заварки. Методът е ефективен, тъй като се получава чист заваръчен шев без шлака. Освен това загряването при този метод е минимално. С качествения заваръчен апарат ще постигнете оптимални резултати, а деформациите ще бъдат минимални.

Много често използвани са и TIG заваръчни апарати. TIG заваряването изисква работа с две ръце, като едната ръка задържа горелката, произвеждаща дъгата, докато другата ръка служи за добавяне на добавъчния метал към заваръчното съединение. Процесът на работа е бавен, но с този аргонов апарат можете да получите висококачествена заварка. TIG заваряването намира приложение за критични заваръчни шевове и по-малки заварки, изискващи прецизност.

С аргонов апарат можете да заварявате стомана и неръждаема стомана, мед, бронз, злато, мед, никелови сплави и други. С TIG заваръчните апарати контролът над процеса е висок, а заваряването е с високо качество. При TIG заваряването се използва инертен защитен газ като 100% чист аргон най-често, но в някои случаи може да се използват и специални газове като хелий.

ВИГ заваряването е друг заваръчен метод, който обаче се използва най-вече от професионалисти. По време на заваряване заваръчната дъга гори между нетопим волфрамов електрод и заварявания елемент в среда от аргон или хелий. Добавъчният материал може да се подаде ръчно или с помощта на телоподаващо устройство, като важно условие е добавъчният материал да има химическия състав, какъвто има заварявания детайл, но има и изключения при някои цветни метали. Електродът, дъгата и заваръчната вана, която се получава, са защитени от вредното въздействие на атмосферния въздух от инертния газ.

С този метод можете да заварявате както по-тънки материали под 0.6 мм, така и масивни елементи. Подходящ е за заваряване на обикновена или легирана стомана, алуминий, никел, титан, мед и др. ВИГ заваръчните апарати намират приложение в автомобилната промишленост, корабостроенето, хранително-вкусовата промишленост и др. Важна особеност е, че за да се заварява алуминий, е необходим качествен заваръчен апарат с възможност за АС променлив ток.

Друг често използван метод на качествено заваряване е т.нар. РЕД заваряване с обмазани електроди. Той се използва най-често в случаите, когато трябва да се заваряват стоманени елементи. В този случай заваръчната дъга гори между топим метален електрод и заварявания елемент. Заваръчният апарат се използва лесно и няма нужда от защитни газове.

Сред предимствата на РЕД заваръчните апарати е сравнително бюджетната им цена, както и тази на електродите, универсалността, която предлагат, както и компактните размери, с които може да се работи на ограничени пространства. Трябва да се знае, че този метод на заваряване има и някои недостатъци, сред които е вероятността от примеси в заварения елемент, както и невъзможността да се заваряват по-тънки материали от 2 мм.

апарат за заваряване

Източник на изображение: canva.com

Откъде да закупя?

Onlinemashini.bg е един от най-големите онлайн магазини за машини в България. В него ще намерите качествени заваръчни машини на утвърдени марки на пазара като SHERMAN, DEL, Fronius, DECA и други.

Консултантите в онлайн магазина ще Ви помогнат да изберете правилния заваръчен апарат за Вас, така че да си осигурите качествена заварка без значение дали сте хоби заварчик или професионалист.

Доставката от Онлайн Машини се осъществява бързо – до 3 работни дни, но в много от случаите още на следващия ден. Поръчките се обработват бързо, като не е необходимо да правите регистрация. Предимството е, че имате право на избор къде да получите продуктите си – в офис на куриер, до личен адрес или в шоурума на магазина. Още повече – за всяка пратка имате опция преглед и тест.

В магазините на Онлайн Машини можете да намерите и други категории продукти – водни помпи, градинска техника, машини за рязане, машини за пробиване, автопринадлежности и много други.

Последно

Още по темата