сряда, май 15, 2024

Всичко за фентъзи жанра

Фентъзи жанрът е толкова всеобхватен и разнообразен, че трудно може да му се даде конкретна и точна дефиниция. Обикновено творбите от този стил, независимо дали става дума за литература или кино, включват в себе си елементи от митологията, фолклора, както и сюжети или същества, описвани в класическите вълшебни приказки. Например, веднага можете да познаете, че четете фентъзи роман, когато в него има замесена магична сили и свръхестествени създания. За да придобиете по-добра представа относно този доста нашумял напоследък жанр, сме ви приготвили списък с неговите поджанрове и характерните за тях сюжети.
Фентъзи поджанрове
Епично фентъзи

Ще познаете епичното фентъзи по това, че в съответната творба – книга или филм, има много главни герои. Обикновено самият свят, в който се развива действието е огромен, различен от нашата реалност и почти винаги съществува открита битка между силите на Доброто и Злото. Характерно за този поджанр е развитието на историята да е предадено под формата на поредица от книги или филм с няколко части. Доста голямо име в този стил е Джон Толкин.
Героично фентъзи

Тук вече става дума концентрация на сюжета върху един герой, който притежава супер сили и се бори със страховити злодеи, за да спаси света. Както сами се досещате, всички поредици за Батман, Супермен, Спайдърмен и т.н. влизат в тази категория.
Меч и магия

При този поджанр сюжета разказва обикновено за препятствията на един герой (олицетворяващ доброто), който успява да победи злото с помощта на меча си. Пример са книгите за Конан, както и техните екранизации.
Мрачно фентъзи

Мрачното фентъзи представлява комбинация между характерни за фентъзито елементи и хорър елементи. Вампирите, върколаците, мумиите, духовете и всички подобни същества могат да намерят своето място именно в мрачното фентъзи. Често действието се развива в миналото, но не е изключено то да бъде представено и в наши дни. Характерни са и стряскащите моменти, разбира се. Всички части на „Мумията“ са добър пример, а „Дракула“ на Брам Стокър е истински шедьовър в този поджанр.

Вижте и

Топ 5 най-добри фентъзи книги
Топ 5 най-добри фентъзи филма
Топ 5 най-добри фентъзи сериали

Последно

Още по темата