сряда, юни 12, 2024

Уютна градина и двор – как да изберем градинска маса и шезлонги

Лятото е в разгара си и всеки от нас се опитва да попие максимално слънчевите лъчи, наслаждавайки се на спокойствие и релакс, особено когато това е възможно да се случи в собствения двор. В настоящия материал ще разгледаме два от основните елемента за удобна почивка на двора – градинската маса и шезлонга.

Градинска маса

Факт е, че нашата градинска маса е сърцето на градината или на вътрешния ни двор. Тя е мястото, където се събираме със семейството или приятелите за да се насладим на вкусно хапване и сладки приказки, когато времето е хубаво.

След ковид пандемията от 2020 г. дворовете и градините около къщата станаха още по-важни за нас. Блокирането наистина показа колко много ценим и се нуждаем и от нашите външни пространства. Дори да нямаме голям двор, ако имаме голяма тераса до кухнята, винаги можем да я отворим и наистина да се възползваме максимално от откритото пространство.

Така че, независимо дали става въпрос за напитки на открито с приятели, семейно барбекю или наслаждаване на чаша кафе, докато четете книга или вестни, градинската маса е ключова за един удобен и уютен вътрешен двор.

Когато става въпрос за все пак немалка инвестиция се предполага да отделите някакво време, преди да преминете към покупка. Няколко са ключовите въпроси, които трябва да си зададете, когато става дума за купуване на градински маси, и те са:

  1. Каква е формата на градинската маса?
  2. Как ще използвате градинската маса?
  3. Какъв размер градинска маса ви е необходима?

Надяваме се, че с тази статия ще ви помогнем да установите коя градинска маса и комплект столове са най-подходящи за вас и вашата градина/вътрешен двор.

  1. Форма на градинската маса

При избора на форма за новата ни маса за градината, на първо място трябва да се съобразим с формата на свободното пространство (двор, тераса, градина), където ще поставим масата.

Препоръчително е формата на масата да следва формата на празното пространство, където ще стои тя – кръгла маса подхожда на овално/кръгло пространство, докато квадратна/правоъгълна – на правоъгълен двор.

Трябва да се има предвид също, че маса с квадратна/правоъгълна форма заема повече място от кръгла градинска маса със същата площ. Кръглата маса е по-удобна и при разположение на повече хора около нея, защото няма ъгли, които да пречат на разположението.

В същото време, квадратната/правоъгълната маса може да бъде допряна до стена или в ъгъл, особено когато не се ползва. Така печелим от заеманото място, а при необходимост от ползване от повече хора, просто издърпваме масата напред.

  1. Как ще използвате вашата градинска маса?

Ясно е, че идеята на градинската маса е да бъде използвана на открито, но е важно дали градинските ви мебели ще бъдат под навес, или няма да бъдат покрити. Излагането на масата на дъжд, сняг и слънчеви лъчи може да бъде пагубно за всеки предмет, затова е важно да изберете маса от материал, който гарантирано издържа на всякакви атмосферни условия и UV лъчите на слънцето. В същото време, ако масата стои под навес, изискванията към материала, от който е изработена, може да не са толкова строги.

Тъй като разполагането на масата в градината предполага бързото мърсене с прах и листа, а от редовната ѝ употреба естествено и с течности и храна, за предпочитане е да изберете маса, която да се почиства лесно и удобно.

  1. Размер на масата за двора/градината

Визията на градинските ви мебели е от огромно значение естествено, но все пак по-важно е градинската маса да може изпълнява основното си предназначение – а именно да събира удобно вашето семейство и евентуалните гости. Затова размерът на масата е изключително важен. В същото време, не бива да забравяте, че една твърде голяма маса би затруднила придвижването на хората около нея. Най-добре е да премерите свободното пространство, с което разполагате, след което да предвидите място за преместване на столовете и обикаляне на масата. На база тези изчисления може да установите максималния размер маса, който е подходящ за вашия конкретен случай.

Шезлонг за лятото

Шезлонги? Градински шезлонги? Шезлонги на басейн?

шезлонги

През пролетта и лятото ги виждаме навсякъде по кафе терасите, до морето или в частните дворове и градини. Те всъщност са неразделна част от декорацията на вашата тераса и градина или басейн, чиято покупка не бива да оставяте на случайността. Предлагането на различни модели шезлонг на пазара е голямо, както онлайн, така и в големите мебелни магазини, затова е добре да сте подготвени преди тази покупка.

Какви видове шезлонги се предлагат?

В магазините има голямо разнообразие от шезлонги. Най-традиционните PVC модели се предлагат с регулируема облегалка за допълнителен комфорт. Тези модели могат да се подреждат един върху друг, така че можете да ги сглобите, когато не се използват, и да спестите малко ценно място.

Тъканта на шезлонга трябва да е устойчива на атмосферни условия, като слънчеви лъчи. Освен това трябва да издържа на износване, влага и тегло. Изберете материали като Textilene, тиково дърво, плетена смола и дърво, за предпочитане в алуминиеви конструкции. Това са дизайнерски материали, които имат голямо разнообразие от стилове на декорация и имат добро съотношение цена/качество. Шезлонгите се предлагат в различни материали като дърво, стомана, тиково дърво, ковано желязо, плетена смола, синтетичен ратан и алуминий. Изборът на материи и цветове е неограничен: от сиво до лилаво, раирани и карирани.

Ако искате нещо повече от по-традиционните модели, пазарът предлага алуминиеви или ратанови шезлонги. Тези два материала са по-стилни и осигуряват по-модерен вид. Ще се изненадате да разберете какво ниво на комфорт осигурява това. Друг положителен момент при тези шезлонги е фактът, че са изключително леки, което позволява лесна мобилност.

Освен здравата надеждна структура, текстилът, който се използва за качествените шезлонги, позволява на водата да преминава без проблем и съответно ще изсъхне бързо. Поради техните страхотни свойства и качествена изработка, не е нужно да се притеснявате за този тип шезлонги. Те ще издържат без проблеми, ако решите да ги оставите навън през цялата зима.

Последно

Още по темата