вторник, март 26, 2024

Установиха защо големите кучета живеят по-малко

Американски учени твърдят, че големите кучета са с по-кратка продължителност на живота в сравнение с тази на по-малките им събратя, защото са по-уязвими на действието на свободните радикали, съобщи сп. „Сианс е авнир“.

Свободните радикали в човешкия организъм нямат добра репутация. Те се опитват да се стабилизират, като откраднат електрон от съседна молекула. Същият феномен се наблюдава и при кучетата.

Предварителните резултати от изследване на учени от университета Колгейт в Хамилтън, САЩ, сочат, че с причинените от свободните радикали вреди може да се обясни различната продължителност на живота на големите и малките кучета.

Учените отгледали в лабораторна среда проби от кожата на кучета, които са от различни породи и на различна възраст. След това извършили поредица изследвания на дермичните клетки, за да определят съдържанието на свободните радикали в пробите.

Резултатите показали, че организмът на младо куче от породите с големи размери съдържа повече свободни радикали в сравнение с този на младия му събрат от породите с малки размери, макар едните да не се различават от другите в зряла възраст.

Количеството на свободните радикали у големите кучета изглежда се увеличава вследствие на метаболизма и по-бързия им растеж. В резултат се получават необратими увреждания на клетъчно ниво, които допринасят за намаляване продължителността на живота.

Учените мислят, че приемането на антиоксиданти, които противодействат на свободните радикали, от младите кучета би могло да има благотворен ефект.

Последно

Още по темата