вторник, юни 11, 2024

Туристически обувки за всякакви условия

Туристическите обувки са от решаващо значение за вашия комфорт и представяне по планинските пътеки, но това вече не означава те да са твърди и масивни, така че да ви тежат. Тенденцията и при производството на планински обувки вече е към използване на по-леки материали, които все пак да предлагат стабилна поддръжка на краката, а водоустойчивите обувки със сигурност са най-популярните и търсени модели (много от тях се предлагат и в неводоустойчива версия за туризъм в горещ или сух климат).

Колегите от pohod.eu са направили списък с  най-добрите туристически обувки за 2021 г. , който е разделен в три категории: леки обувки за еднодневен туризъм и бързо приготвяне, средни обувки, които вършат работа за повечето туристически походи, и тежки стабилни обувки за пресечен терен и/или носене на голям товар.

За повече информация относно избора на подходяща обувка, вижте нашата таблица за сравнение и съвети за купуване на туристически обувки по-долу.

Най-добрата туристическа обувка по всички показатели

1. Salomon X Ultra 3 Mid GTX

(вижте мъжки Salomon X Ultra 3 Mid GTX, и за дами)

Категория: Леки

Тегло: 384 g (за най-малкия размер)

Водоустойчиви: Да (Gore-Tex)

Какво харесваме в тях: Бързи, леки, гъвкави и на разумни цени.

И какво не: по-тънък под краката и по-малко стабилен от Salomon Quest 4D по-долу.

Изградени като обувка за пътека, но с добавена поддръжка и защита на глезените, Salomon X Ultra 3 Mid е любимата ни оптимално балансирана туристическа обувка за 2020 г. Тези обувки предлагат впечатляваща комбинация от комфорт и ниско тегло, като в същото време запазват сигурна защита на пръстите, стабилна подметка и подобрен дизайн на петата, която се захваща изключително добре. В бонус получавате високото качество на Salomon при изработката, което е по-издръжливо в сравнение с останалите обувки в този диапазон на тегло и цена. За леки еднодневни туристи, с леки раници и малко багаж, от сърце препоръчваме модела X Ultra 3 Mid.

Естествено, има и някои компромиси, които идват с леката конструкция на X Ultra. Най-същественото е липсата на обемна защита под стъпълата, която е по-тънка от грубите Salomon Quest 4D. В допълнение, X Ultra обаче е с доста гъвкава подметка и не седи толкова високо на глезена, колкото Quest, така че не е толкова подкрепяща на скалисти терен или при пренасяне на тежки товари. Въпреки това, моделът превъзхожда други ултра леки опции като Altra и Adidas (разгледани по-долу) по отношение на удобство, издръжливост и сцепление на дълги разстояния. Освен това, това е един от малкото леки дизайни, който е направен в широки размери. За тези, които искат да намалят още по-голяма тежест, X Ultra 3 също се предлага в туристическа обувка с нисък връх .

Най-добрите туристически обувки за тежки терени

2. Salomon Quest 4D 3 GTX

(Salomon Quest 4D 3 GTX виж тук)

Категория: Средно тегло

Тегло: 1.3 кг.

Водоустойчив: Да (Gore-Tex)

Какво ни харесва: Трудно и подкрепящо, но удобно.

Това, което не харесваме: Доста тежки и прекалено затрудняващи за дълги походи от повече дни.

Ако сте на пазара за трудна обувка за сериозно ежедневно туризъм и раница, Salomon’s Quest 4D 3 GTX е целият пакет. Актуализирана миналата година, тази обувка добавя агресивна подметка, която се захваща добре при почти всички условия, заедно с преработена, по-гъвкава платформа за подобрен комфорт. Това, което остава последователно, е най-високото качество на изпълнение, агресивната стойка и издръжливата конструкция, които от години правят Quest един от нашите любими туристически обувки.

Salomon Quest 4D 3 GTX обаче не е по-лек от предишния модел и стои стабилно в нашата категория със средно тегло. Той беше идеален за нашия поход по взискателната верига Huemul в Патагония, която включваше стръмни изкачвания и спускания и пешеходен туризъм, докато носеше пълен пакет. Но багажникът е малко твърд и излишен за хора, които не се нуждаят от допълнителна защита или искат да се движат бързо и леко по добре поддържани пътеки. На тези хора ще е по-добре с по-лека и пъргава опция за зареждане като Salomon X Ultra 3 Mid GTX по-горе … Прочетете задълбочен преглед

Вижте мъжкия Salomon Quest 4D 3 Вижте женския Quest Salomon 4D 3

Най-добрите туристически обувки за тежки терени

3. Merrell Moab 2 Mid WP

Категория: Леки

Тегло: 1 кг.

Водоустойчив: Да (M Select DRY)

Какво харесваме: Страхотна цена, удобство и комфорт.

И какво не: Не особено подходящи за груби пътеки или тежки товари.

За еднодневни туристи с леки раници, които се придържат най-вече към поддържаните пътеки, нашата най-добра препоръка са Merrell Moab 2. Това, което прави тази обувка толкова популярна, е лекото и удобно усещане на толкова разумна цена. За 130 долара получавате добра стелка под стъпълата, надеждни подметки Vibram и водоустойчива мембрана (подобрен модел Gore-Tex се предлага за 150 долара). Moab беше актуализиран до версия „2“ преди няколко години, но фирмата предпочете да не бяга много от доказания дизайн. Забележимите промени включваха нова стелка с по-висок свод, подобрена възглавница под петата и по-водоустойчива и издръжлива горна част от велур.

Какви са недостатъците на Merrell Moab 2 Mid WP?

В задната част липсва подкрепа в сравнение с някои от по-скъпите модели в този списък за пренасяне на тежък товар или катерене по скалисти или груби пътеки. Второ, моделът не е толкова издръжлив или дълготраен като някои от по-скъпите модели, които сме подбрали за вас. Moab е добре изградена туристическа обувка като цяло, но липсата на първокласни материали означава, че в крайна сметка може да се наложи да бъде заменена малко по-рано, отколкото бихме предпочели. Но със значителна отстъпка от други топ обувки в този списък, Moab предлага правилната комбинация от комфорт и представяне за много от любителите туристи и феновете на разходките през уикенда. А тези, които живеят в по-топъл и сух климат или предпочитат неводоустойчива обувка, трябва да проверят Moab 2 Mid Ventilator.

Най-доброто от останалите

4. Lowa Renegade GTX Mid ($ 240)

Категория: Средно тегло Тегло: 2 паунда. 7 унция Водоустойчив: Да (Gore-Tex) Какво харесваме: Леко и удобно; достатъчно поддръжка за повечето Backpackers. Какво нямаме: Не най-трудната конструкция. Lowa Renegade има облика на традиционната туристическа обувка с впечатляващо ниско тегло. За разлика от пъргавия и по-модерен Quest отгоре, коженият Renegade предлага по-добра изолация от земята и се чувства по-засаден и здрав. Той се отказва малко от забавния фактор и производителността на Quest, но компромисът си заслужава за тези, които носят тежка опаковка или искат повече защита под краката от скалисти пътеки. Lowa отслабна отчасти теглото, като премести някои от стабилизиращите задължения към много ефективна външна полиуретанова рамка. Това кара Renegade да се представя като истинска обувка с раница, докато тежи по-малко от 2,5 килограма. Освен това кожената му горна част е сравнително тънка, което спестява унции и намалява времето за пробив. Жертвата на цялото това олекотяване е липса на дългосрочна издръжливост – потребителите с голям пробег съобщават, че се нуждаят от нова двойка почти всяка година. Но те продължават да се връщат за удобното усещане и правилния баланс на теглото и подкрепата. И е лесно да намерите добра форма, тъй като Renegade е направен в тесни, редовни и широки ширини … Прочетете задълбочен преглед Вижте мъжкият ренегат Lowa Вижте женския ренегат Lowa

5. Scarpa Zodiac Plus GTX ($ 269)

Категория: Средно тегло Тегло: 2 паунда. 6,4 унция Водоустойчив: Да (Gore-Tex) Какво ни харесва: Разумно лек, но достатъчно твърд за връщане назад по неравен терен. И какво не: Overkill за поддържани или умерени маршрути. Неотдавнашен поход над тежкия терен на Перу Кордилера Хуайхуаш се обърнахме към зодиака Плюс на Скарпа. Тази смеси за обувки се доближава до сцепление с обувки върху скала и камъни с здравината и стабилността на леката планинска обувка, което е доста комбинация. В рамките на брутални 10 дни пешеходни преходи по време и извън трасето, докато вдигаше тежък пакет, Зодиакът впечатли: полу-твърдата конструкция, висококачествената конструкция и здравата защита осигуриха много увереност при стръмни изкачвания и скицащи спускания. Сред трудни и сериозни туристически обувки, Zodiac Plus и Mountain Trainer Mountain отдолу са две от най-добрите. Zodiac е по-удобен извън кутията, тежи 9 унции по-малко за двойката и е малко по-гъвкав за бързо покриване на земята, но по-твърдата конструкция на Mountain Trainer и 360-градусовият каучук предлага още по-добра защита в алпийските. В зависимост от вашите нужди и двете са готови за планина водоустойчиви дизайни, които трябва да свършат работата … Прочетете задълбочен преглед Вижте Мъжки зодия Скарпа Плюс Вижте Женски зодия Скарпа Плюс

6. Vasque Talus AT UltraDry ($ 150)

Категория: Леки Тегло: 2 паунда. 3 унции Водоустойчив: Да (UltraDry) Какво ни харесва: добра цена за удобна и разумно трудна обувка. И какво не: посредствена вентилация и прилепване в кутията с пръсти. Talus AT на Vasque е солидно допълнение към тяхната линия за туристически обувки, предназначена да се справи с мокри и скалисти пътеки. Въпреки разумното тегло от 2 паунда 3 унции на чифт, горната част е сравнително здрава и може да се справи с кални туризъм и пътуване със сняг (предишната версия на талуса бързо се превърна в любим на нашия за меко време снегоходка). Освен това получавате добра защита за цената с твърда капачка на пръстите на краката и парче пета. Багажникът няма същото представяне на производителността на Salomon Quest 4D 3, но е солиден партньор по пътеката и страхотна стойност от $ 150. По отношение на сравненията, Talus AT UltraDry е приятна комбинация от Merrell Moab 2 по-горе и популярния Keen Durand. Горната част на кожата е предимно с издръжливост от по-тежкия Moab, но най-новият Talus е значително 9 унции по-лек от Durand, като същевременно осигурява съпоставима поддръжка на глезена (Vasque отряза внушителните 5 унции от общото тегло по време на последна актуализация). Имайте предвид, че кутията с пръсти върви малко плътно, но Vasque наистина предлага Talus AT в широки размери, което ние оценяваме.

7. Asolo Falcon GV ($ 235)

Категория: Лек / средно тегло Тегло: 2 фунта 2,6 унция Водоустойчив: Да (Gore-Tex) Какво харесваме: Добре изграден, изключително удобен и здрав. Това, което не го правим: скъпи и не толкова подкрепящи като някои от по-тежките обувки в този списък. Когато се замислим за Asolo, на ум идва класическият Fugitive GTX отдолу, който тежи над 3 килограма и изглежда точно същото от близо десетилетие. Елегантната и по-модерна Falcon GV обаче представя накъде мислим, че се насочва туристически обувки: малко по-малко тегло и опора от традиционната туристическа обувка, но със сериозни технически обувки. Излязохме и излязохме на сокола по трасето на грапавата верига Huemul в Патагония и си отидохме впечатлени. Той е добре изграден, изключително удобен веднага от кутията и може да се справи почти с всичко, което можете да хвърлите в него. Най-големият недостатък при избора на Asolo Falcon GV е стабилността, която бихме оценили като умерена. Ако сте свикнали с високо изрязана обувка с тонове поддръжка, Falcon не е ли така. Но когато бяхме завързани плътно, ние го носехме с раница със сравнително тежко натоварване върху всички видове терени от полета и ледници до стръмни скални проходи с малко проблеми. За тези, които не се нуждаят от най-добрите нива на стабилност и искат лека и удобна обувка за всичко, от всекидневен туризъм до сериозна раница, ние обичаме Falcon … Прочетете задълбочен преглед Вижте Мъжкия Asolo Falcon GV Вижте Женския Asolo Falcon GV

8. Keen Targhee III Mid ($ 150)

Категория: Леки Тегло: 2 паунда. 2.8 унция Водоустойчив: Да (Keen.Dry) Какво ни харесва: добра бюджетна опция с твърда кожена горна част. И какво не: Не е много сигурно по груби пътеки. С достъпна цена и голям комфорт на пазара, Keen Targhee е изключително популярна обувка за ежедневни туризъм и лесни до умерени туристически пътувания. Targhee III, пуснат през есента на 2017 г., е с 15 долара повече от по-стария модел, но се отличава удобно (този багажник е известен с това, че има много широко прилягане, а текущата версия се чувства малко по-малко широка в toebox, което ни харесва ). Въпреки разумната цена, багажникът е изненадващо труден с капачка на пръстите на краката с добра големина и кожена горна част и седи достатъчно високо на глезена, за да предложи прилична защита при преобръщане. Имайте предвид, че Targhee III все още е ясна стъпка надолу в стабилността и поддръжката на глезена от обувка като Lone Renegade по-горе, но предлага достатъчно стабилност и сцепление за повечето субалпийски приключения. Основният конкурент на Targhee е Merrell Moab 2 по-горе и двата модела са преминали римейк през последните няколко години. Targhee е по-издръжлив като цяло с кожената си конструкция, но Moab го сравнява по комфорт на следите, поддържа ви по-хладен с мрежестия си дизайн и струва 20 долара по-малко. Тази разлика в цените дава предимство на моавците в нашия списък, но Targhee остава солиден избор и особено за тези с широки крака … Прочетете задълбочен преглед Вижте мъжкия Keen Targhee III Вижте женския Keen Targhee III

9. Vasque St. Elias GTX ($ 200)

Категория: Средно тегло Тегло: 2 паунда. 15 унция Водоустойчив: Да (Gore-Tex) Какво ни харесва: Страхотна комбинация от комфорт, тегло и подкрепа. И какво не: Намалете ефективността си в сравнение с Quest 4D 3 по-горе. Външният вид може да бъде измамен с Васке Св. Илия. Това, което може да изглежда като кожен коктейл от разстояние, всъщност е напълно модерна обувка, която хората обичат. Най-впечатляващо е комбинацията от подкрепа и комфорт. С тежката опаковка, горната част на подметката на EVA и TPU предлагат достатъчно стабилност и възглавничка за поставяне на сериозни километри, но ако се движите само за еднодневен поход, багажникът е доста гъвкав и пъргав. Св. Илия също е добра стойност, като подбива основната си конкуренция по-горе с $ 40, дори със своята здрава, пълнозърнеста кожа. След като остави дизайна недокоснат в продължение на няколко години, Vasque обнови популярния модел за миналата година. Най-важното е, че те са модернизирали хардуерния хардуер, което е често срещан източник на неизправност в предишната версия. В допълнение, багажникът тежи 2 унции по-малко на чифт, има преработена, по-стабилна междинна подметка и се отличава с елегантен вид. Дори и с промените, тя все още не може да съвпадне с поддръжката на крака и атлетичното усещане на Quest 4D 3 по-горе, но напълно очакваме новият St. Elias да се превърне в опция за обиколка на пътеки.

10. La Sportiva Nucleo High GTX ($ 199)

Категория: Лек / средно тегло Тегло: 2 паунда. 1.6 унция Водоустойчив: Да (Gore-Tex Surround) Какво ни харесва: Лек, доста жилав и удобен. И какво не: Малко тясно и не е пробив в дишането. Nucleo High GTX на La Sportiva е отлична модерна обувка: лека и пъргава, но с достатъчно поддръжка за ежедневни туризъм и повечето туристически пътувания. Най-забележителните му характеристики са облицовката Gore-Tex Surround и технологията Nano-cell. Накратко, Gore-Tex Surround издишва не само горната част на стъпалото като традиционен водоустойчив дизайн, но и през дъното на подножието и отстрани. Нано-клетъчната технология на La Sportiva е мрежова мрежа, която виждате по стените на стъпалото. Въпреки че придават на обувката отличителен външен вид, тези изрези изглежда само оказват слабо влияние върху дишането. Там, където Nucleo наистина се отличава от другите 2-килограмови модели, е издръжливостта: багажникът има големи кожени кожи, а не мрежи за каране и туризъм по неравен терен. Получавате умерена гъвкавост от дизайна му на средна височина, така че не се изисква широко пробиване, а сцеплението е отлично над скала и кал. Всичко казано, Nucleo приятно надграждане в производителността и качеството на изграждане от обувка като Merrell Moab 2 по-горе, макар и на по-висока цена. Имайте предвид, че тази обувка има леко тясно прилягане. Вижте мъжката La Sportiva Nucleo Вижте женската La Sportiva Nucleo

11. Hoka One One Sky Toa ($ 170)

Категория: Светлина / ултралека Тегло: 1 lb. 14 oz. Водоустойчив: Да (eVent) Какво харесваме: Изключително удобни благодарение на дебелата възглавница и гъвкавата конструкция. Какво нямаме: Липсва подкрепа, твърдост и издръжливост, необходими за предизвикателни терени. Ами добре, туристическите обувки със сигурност се забавляват по-късно. Популярната марка за обувки за бягане Hoka One One, която е известна със своя лек и облечен дизайн, направи сериозен тласък на пазара на туристически обувки. Нашият фаворит на снопа е пъргавият Sky Toa, който се отличава с добре познатата пролетна мека подметка на Хока, водоустойчива горна част eVent, която се простира над глезените, и гъвкава конструкция за бързи дни по пътеката. Backpackers, които теглят тежки товари над разклонения, по неравен терен вероятно ще бъдат разочаровани от липсата на поддръжка и защита, но има много какво да харесате с този фокусиран върху скоростта пешеходен по добре поддържани пътеки. По отношение на други опции в новата туристическа линия на Hoka, Sky Kaha е най-традиционната и най-тежка от колекцията и направена за тези, които носят заредена опаковка. Дивата Скай Аркали има за цел да постигне всичко – само с умерен успех – като комбинира връзката и защитата на подходна обувка с междинната подметка на пътека и височината на яката на багажника. А Speedgoat Mid приема най-продавания пътека и добавя поддръжка на глезена (тя се таксува като „обувка за следи“, тъй като много хора ще се движат и в нея). В крайна сметка смятаме, че Toa върши най-добрата работа, като подчертава максимално удобния и удобен етос на марката, но всички са жизнеспособни, достойни за пътеки опции … Прочетете задълбочен преглед Вижте Мъжки Хока Скай Тоа Вижте Дамската Хока Скай Тоа

12. Salewa Mountain Trainer Mid GTX ($ 250)

Категория: Средно тегло Тегло: 2 паунда. 15,2 унция Водоустойчив: Да (Gore-Tex) Какво ни харесва: Бърза комбинация от подход и алпийски обувки. И какво не: Не всеки ще хареса твърдата конструкция и работи топло. Приличайки на комбинация между подходяща обувка и алпийска обувка, Salewa Mountain Trainer Mid GTX е предназначен за груби пътеки и тежки условия (Salewa е компания за алпинизъм и катерене на първо място). Багажникът разполага със защитна греда, която обгръща целия долен участък на багажника за пълна изолация от скали, сняг и други остатъци от следи. Допълнително кимване на фона за катерене на компанията е системата за връзване, която се простира чак до пръстите на краката (повечето туристически връзки за обувки завършват в средата на стъпалото). Това улеснява персонализирането на прилепването, което е чудесно за тези с широк преден крак и тясна пета или обратно. Планинският треньор е най-у дома в неравна среда, като например походи над трелайн или скачане над скали извън пътеката. При редовен път багажникът може да се чувства тежък и прекалено скован (това може да бъде от полза за тези, които се нуждаят от силна странична стабилност). За повечето походи и туристически пътувания, ние все още предпочитаме Quest Salomon, а зодията на Scarpa ви осигурява подобни нива на здравина, но с усещане за пъргавост. Но за пълна защита и 4-сезонна използваемост е трудно да победим тези Salewas.

13. Oboz Sawtooth II Midproof ($ 150)

Категория: Лек / средно тегло Тегло: 2 паунда. 6 унции Водоустойчив: Да (B-Dry) Какво ни харесва: Много поддръжка за цената. И какво не: Чувства се тромаво и бавно по пътеката. С корените си в Боземан, Монтана, Oboz има репутация на това, че прави трудни и удобни обувки. Любимият ни дизайн на глезена от тяхната линия е Sawtooth II Mid, който в много отношения ни се струва като оформена версия на Merrell Moab 2. Той е плюшен и добре подплатен под краката, но липсва лекота и гъвкавост от много съвременни опции. Горната част е, че багажникът е стабилен и здрав – горната може да издържи на много злоупотреби, а дебелата подметка придава на обувката насадено усещане. За всичко – от туристически пътувания през уикенда до снегоходки с меко време през зимата, Sawtooth II Mid е солиден избор. Какво не се харесва с Oboz Sawtooth? По пътеката багажникът се чувства доста по-бавен и по-тежък от конкуренти като Merrell Moab 2 Mid или Keen Targhee III Mid. Освен това, дори при разширено използване на окото в горната част с тази най-нова итерация, вътрешната водоустойчива мембрана B-Dry прави багажника да работи много топло дори при умерени температури. Тези, които търсят поддържаща обувка на конкурентна цена, вероятно ще се радват на Sawtooth, но неговите недостатъци са достатъчно значими, за да го пуснат към дъното на нашия списък … Прочетете задълбочен преглед Вижте Мъжкия солен зъб II Виж Мъжкия зъб на обоз II

14. Arc’teryx Acrux TR GTX ($ 240)

Категория: Средно тегло Тегло: 2 паунда. 6.8 унция Водоустойчив: Да (Gore-Tex) Какво харесваме: Труден и способен, но лек. И какво не: Предпочитаме повече възглавници. Миналата година Arc’teryx пусна техническата пешеходна обувка Acrux TR GTX, която зае мястото на прекъснатия Bora в тяхната гама обувки. За разлика от Bora, Acrux следва по-традиционен маршрут: има стандартна горна част от части, EVA междинна подметка и сцепление с Vibram. Но това е Arc’teryx, има някои забавни изненади. По-специално, ние открихме горния материал на SuperFabric за особено издръжлив и труден, като се има предвид неговата тънка конструкция. И това в много отношения обобщава цялостното ни впечатление за Acrux: въпреки че тежи по-малко от 2,5 паунда за двойката, багажникът е осигурил отлична поддръжка и защита, докато вдигаше 50+ килограма (поради тежко оборудване на камерата) върху труден терен. Едно разочарование от новия модел е общата му липса на възглавници. Отчасти е виновна тънката горна част, но под краката, стелката OrthoLite е просто твърде тънка и плоска, за да е удобна през цели дни на туризъм. Подмяната на стелката е добро начало (подвижна е), но възглавничката ни поразява като слаба точка в дизайна. В допълнение, яката се спуска доста ниско около гърба, което пуска повече отломки, отколкото сме свикнали с обувка със средна височина. Тези оплаквания изтласкват Acrux надолу в нашата класация, но все още има какво да оценим с това грубо, но леко ранично обувка за багаж … Прочетете задълбочен преглед Вижте Мъжка Arc’teryx Acrux TR Вижте Женска Arc’teryx Acrux TR

15. Danner Mountain 600 Mid WP ($ 180)

Категория: Леки Тегло: 2 паунда. 5 унции Водоустойчив: Да (Danner Dry) Какво ни харесва: Classic Danner изглежда в лек пакет. И какво не: Не са много издръжливи или дълготрайни. Danner е най-известен с връзките си, обувки с пълна кожа, но тяхната Mountain 600 изпъкна акорд с дневната туристическа тълпа. Дизайнът на над глезена е лек за 2 паунда 5 унции за двойката, изненадващо гъвкав под краката и има остър външен вид с пълна горна част от велур и качествен хардуер за връзване. Вътрешната водоустойчива подплата, комбинирана с водоустойчив велур, помага да запазите краката си защитени от кал и мокра трева, като същевременно осигурява леко усилване на топлината за носене из града на студа (в ущърд на дишането). Както се очаква, като се има предвид случайният му наклон, Mountain 600 не е предназначен за потребители с голям пробег. Материалите не са известни с това, че държат на дълги разстояния, особено ако ги подлагате на груби пътеки. Освен това, багажникът е доста скъп от $ 180, когато се подрежда до по-способни и по-леки дизайни като $ 165 Salomon X Ultra 3 Mid отгоре. Но ако давате приоритет на комфорта, стила и ежедневната гъвкавост извън кутията, Mountain 600 си струва да разгледате.

16. Asolo Fugitive GTX ($ 265)

Категория: Тежка категория Тегло: 3 паунда. 0.6 унция Водоустойчив: Да (Gore-Tex) Какво харесваме: Устойчив горен материал. Какво нямаме: Сковано и тежко. В рязък контраст с леката и гъвкава Altra по-горе, Asolo Fugitive GTX следва много по-традиционен дизайн на багажника. И за някои от най-взискателните ни пътувания – включително преходи през Непал и Патагония – бегълците бяха абсолютно бомбардировачи. Тяхната твърда конструкция и дебелата средна и външна подметка ви изолират от скали, а обувките работят добре в 4-сезонни условия за снегоходки или дори лек алпинизъм. Докато трудните обувки вървят, Беглецът е силно препоръчителен и дори струва същите като Salomon Quest и Lowa Renegade по-горе. Тъй като грубата конструкция придобива по-голяма тежест и над 3 килограма за двойката, те се считат за обувка в тежка категория по днешните стандарти. Освен ако не се нуждаете от ултра-трудната конструкция, теглото може да бъде по-надолу на дълги разстояния (ние предпочитаме опциите Salomon и Lowa за повечето от нашите нужди за раниране). Ако обаче имате нужда от обувка, направена за алпийците и харесвате коравината и защитата, Беглецът остава класика. Вижте мъжкия беглец Asolo

17. Altra Lone Peak 4.0 Mid Mesh ($ 130)

Категория: Свръхлеки Тегло: 1 lb. 9 oz. Водоустойчив: Не (налична е водоустойчива версия) Това, което ни харесва: По същество обувка за пътека с по-голяма стабилност. И какво не: Ограничена защита и съмнителна дълготрайност. Пътеките за бягане на Altra Lone Peak са разработили сериозно следване на туристите, което превръща версията за пешеходни обувки на средна височина в интригуваща концепция. Най-забележителното е впечатляващо ниското тегло от 1 паунд 9 унции на чифт, което е най-лекото в този списък. Освен това получавате много просторна кутия на пръстите на краката, профил с нулева капка и прилично возило. Тук сме включили неводоустойчивата мрежа на мрежата, но Altra прави и RSM модел с eVent, който струва 160 долара и тежи повече от 1 фунт 10 унции. На практика не бяхме супер впечатлени от представянето на Altra Lone Peak 4.0 Mid и особено върху скалисти терени. Нашите тестери описаха багажника като „чехъл с по-висок глезен“, а кутията с пръсти беше толкова просторна, че беше твърде много за нашите нормални размери на краката. В допълнение, защитата на краката е непроходима и трайността е загрижена – гумата на пръстите на краката се отлепи от обувката след само едно дълго пътуване. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че ние взехме Altras на предизвикателно пътуване през изпълнените с гранит Enchantments на Вашингтон и те може да са достатъчни обувки за пускане на пробег по добре утъпкани пътеки като PCT и AT. Но при тези видове сценарии, когато поддръжката на глезена не представлява голяма загриженост, версията за обувки има по-голям смисъл от обувката, поради което тук се класира Lone Peak 4.0 Mid … Прочетете задълбочен преглед Вижте мъжкия връх Altra Lone 4.0 Вижте женската Altra Lone Peak 4.0

18. Adidas Outdoor Terrex Swift R2 Mid GTX ($ 170)

Категория: Леки Тегло: 1 фунт 15,6 унция Водоустойчив: Да (Gore-Tex) Какво харесваме: Впечатляващо сцепление и защита за теглото. Това, което не правим: Поддръжката на дисковата глезена не съответства на твърдия дизайн под краката. Adidas може все още да не е на радара на обикновения човек на открито, но те имат впечатляваща (и нарастваща) линия от пешеходни и пътеки. Обновената им обувка Swift R2 GTX е чудесен пример. Предлага подхват, подобен на обувката с континентална подметка, хидроизолация на Gore-Tex и изобилие от защита на пръстите на краката и краката под 2 паунда на чифт. С 170 $ Swift R2 е страхотен конкурент на популярния X Ultra 3 на Salomon за бързи и леки приключения. Версията с нисък плот на Swift R2 е една от любимите ни туристически обувки, но имаме смесени чувства към модела на багажника. Най-голямото ни оплакване е, че твърдото и здраво усещане под краката не съответства на опората на глезена, която е доста мека и гъвкава. Това прави багажника малко непредсказуем на неравномерни или груби участъци на пътеката – проблем, който никога не сме имали при Swift с нисък връх. Всичко казано, ние предпочитаме по-цялостния дизайн на Salomon X Ultra 3, но Terrex получава място в нашия списък поради своята страхотна подметка и леко тегло. Вижте мъжки Adidas Terrex Swift R2 Вижте дамския Adidas Terrex Swift R2

19. Zamberlan Vioz GTX ($ 310)

Категория: Тежка категория Тегло: 3 паунда. 8 унции Водоустойчив: Да (Gore-Tex) Какво харесваме: Красиво направен и абсолютно бомбардировач по неравен терен. И какво не: Датски дизайн, който е много тежък. Пазарът на туристически обувки отдавна се отдалечава от традиционния дизайн на тежка кожа, но все още има време и място за тези класики. В тази категория Zamberlan Vioz GTX е сред най-големите велики време: кожената конструкция от италианска кожа е великолепна и изградена да издържи, интериорът е мек и ви изолира удивително добре от груба пътека, а твърдата структура осигурява надеждна поддръжка , За дълги лозунги със сериозен товар или дори леко алпинизъм, Vioz GTX е доказан избор. За съжаление на Vioz, има добра причина, поради която виждате по-малко от тях по следите в наши дни. Тежката обувка го прави много по-трудно да покрие земята, а при 3 паунда 8 унции Виозът тежи близо половин килограм повече от всичко останало в този списък (и със сигурност се чувства като изминатите километри). В крайна сметка смятаме, че дори сериозните раници ще са по-добри с обувка като Salomon Quest 4D 3 по-горе в повечето случаи. Но Виозът остава фаворит сред традиционалистите, които искат истински бомбардировъчен ботуш, който ще бъде вашият туристически партньор от години (можете дори да раздалечите неговата гума Vibram). Вижте мъжкия Zamberlan Vioz GTX Вижте дамския Zamberlan Vioz GTX

20. WP Columbia Newton Ridge Plus II ($ 80)

Категория: Леки Тегло: 2 паунда. 0 унция Водоустойчив: Да (Omni-Tech) Какво ни харесва: Кожена и водоустойчива туристическа обувка на изгодна цена. Какво нямаме: Не много дишаща и ограничена поддръжка. Тъй като вървят туристически обувки с изгодни цени, трудно ще натиснете, за да намерите по-добър вариант от Columbia Newton Ridge Plus II. Той постоянно се продава за доста по-ниската си цена от 80 долара, но има кожена горна част и напълно водоустойчив дизайн, запечатан с шевове. Освен това, подплатената яка и език предлагат добър комфорт веднага извън кутията. Срещу конкуренцията обаче, производителността на пътеката не достига дори ориентираните към бюджета Targhee и Moab, само с лек обем на глезена и ограничена дишане през кожената горна част. Какви са препоръчителните приложения за Нютон Ридж? Това не е обувка, която ще предприемем на 10-дневно пътуване с бекграунд, но представянето трябва да е напълно адекватно, ако се придържате към умерени пътеки или посещавате случайния национален парк. И по-небрежният стайлинг го прави едно от по-добрите обувки тук, за да издърпате двойно за ежедневно носене (заедно с Danner по-горе). Вижте Мъжка Колумбия Нютон Ридж Вижте женската колумбийска хребет Нютон

Таблица за сравнение на туристически обувки

Boot Price Category Weight Waterproof Upper
Salomon X Ultra Mid 3 GTX $165 Lightweight 1 lb. 15.7 oz. Yes (Gore-Tex) Suede leather / nylon
Merrell Moab 2 Mid WP $130 Lightweight 2 lb. 4 oz. Yes (M-Select) Leather / mesh
Salomon Quest 4D 3 GTX $230 Midweight 2 lb. 13.8 oz. Yes (Gore-Tex) Nubuck leather / mesh
Lowa Renegade GTX Mid $240 Midweight 2 lb. 7 oz. Yes (Gore-Tex) Nubuck leather
Scarpa Zodiac Plus GTX $269 Midweight 2 lb. 6.4 oz. Yes (Gore-Tex) Suede leather
Vasque Talus AT UltraDry $150 Lightweight 2 lb. 3 oz. Yes (UltraDry) Nubuck leather / mesh
Asolo Falcon GV $235 Light/mid 2 lb. 2.6 oz. Yes (Gore-Tex) Suede / polyester
Keen Targhee III Mid $150 Lightweight 2 lb. 2.8 oz. Yes (Keen.Dry) Nubuck leather / textile
Vasque St. Elias GTX $200 Midweight 2 lb. 15 oz. Yes (Gore-Tex) Nubuck leather
La Sportiva Nucleo High GTX $199 Light/mid 2 lb. 2 oz. Yes (Gore-Tex) Nubuck leather
Hoka One One Sky Toa $170 Light/ultra 1 lb. 14 oz. Yes (eVent) Mesh
Salewa Mountain Trainer Mid $250 Midweight 2 lb. 15 oz. Yes (Gore-Tex) Suede leather
Oboz Sawtooth II Mid WP $150 Light/mid 2 lb. 6 oz. Yes (B-Dry) Nubuck leather /mesh
Arc’teryx Acrux TR GTX $240 Midweight 2 lb. 6.8 oz. Yes (Gore-Tex) Synthetic
Danner Mountain 600 Mid $180 Lightweight 2 lb. 5 oz. Yes (Danner Dry) Suede leather
Asolo Fugitive GTX $265 Heavyweight 3 lb. 1 oz. Yes (Gore-Tex) Suede leather / nylon
Altra Lone Peak 4.0 Mid Mesh $130 Ultralight 1 lb. 9 oz. No Mesh
Adidas Terrex Swift R2 Mid GTX $170 Lightweight 1 lb. 15.6 oz. Yes (Gore-Tex) Synthetic
Zamberlan Vioz GTX $310 Heavyweight 3 lb. 8 oz. Yes (Gore-Tex) Full grain leather
Columbia Newton Ridge Plus II $80 Lightweight 2 lb. 0 oz. Yes (Omni-Tech) Leather / mesh

Съвети за купуване на туристически обувки

• Категории за туристически обувки • Тегло • Туристически обувки срещу туристически обувки • Скованост и стабилност • Хидроизолации • дишащата • Системи за връзване • Туристическа обувка „Горни“ материали • Типове междинна подметка • Ходила и сцепление • Защита на пръстите на краката • Стелки

Категории за туристически обувки

лек

Обувките в тази лека категория са, не е изненадващо, леки и гъвкави, но достатъчно здрави за по-дълъг дневен поход или кратка екскурзия с нощувка с раница. Опциите варират от бюджетния Keen Targhee II до леките и бързи Salomon X Ultra Mid 3. Водоустойчивите облицовки са норма, но те обикновено са по-евтиният тип (прочетете: без Gore-Tex). Материали, използвани в строителната тенденция, за широко използване на мрежа и найлон с коса, смесена. Това води до намаляване на разходите и теглото, но не ги прави толкова издръжливи, колкото някои по-скъпи опции за пълна кожа. Освен това няма да видите твърда структура, тъй като болтовете и поддръжката на багажника няма да бъдат много съществени. Докато не носите тежка опаковка, това не трябва да бъде възпиращо. Moab 2 на Merrell е популярен лек вариант

Midweight

Обувките със средно тегло са умели компрометиращи машини, с достатъчно поддръжка, за да носят тежък товар, но без да се чувствате като някой пълнен олово в чорапите ви. Това е бързорастяща категория, отразяваща търсенето на туристически туристи и сериозни туристи за лек, но способен вариант. Той също е дом на някои от любимите ни обувки (Salomon Quest 4D 3 и Lowa Renegade са и средно тегло). Твърдата опора под краката прави обувките малко по-твърди от дневните ви туристи, но не прекалено много. Поради качеството на материалите и строителните техники цените в тази категория обикновено започват от около 200 долара. В този момент качеството на водоустойчивия ботуш се подобрява и обикновено ще намерите GTX (Gore-Tex) в името. Раница с средно тегло Scarpa Zodiac Plus в Перу

тежка категория

Строги, здрави и невероятно надеждни легенди за обувки от миналото са правени в категория в тежка категория. Класическите модели като Asolo TPS 520 и Zamberlan Vioz GTX остават популярни за тези, които искат дизайн от изцяло кожа, но преминаването към по-леки тежести в конструкцията на багажника разшири категорията и включва модели като Asolo Fugitive GTX. Като цяло обувките в тежка категория са изградени за трудни, скалисти пътеки и дълги лозунги с тежки опаковъчни опаковки (те също са чудесен избор за туризъм с натоварен пакет за бебешки носачи). Докато дебелите горни материали и Gore-Tex създават отлични показатели при мокри и сняг, те ще се затоплят в горещи условия (някои предпочитат вместо непромокаема кожа обувка). Твърдата им структура също така отнема част от напрежението от дълги изкачвания, като предпазва петата от падане при всяка стъпка и ги прави често приятелски с ремъци за леко катерене. Последен съвет: не вдигайте едно от тези обувки и се отправете директно към пътеката за дълги пътувания. Прекарайте време, за да ги разбиете и ще имате партньор за ранични обувки за години напред.

тегло

От бърз поглед към нашата сравнителна таблица по-горе, става ясно, че теглото на туристическите обувки варира много. Можете да изберете дизайн над глезена навсякъде от над 3 паунда до половината от този в случая на Altra Lone Peak 4.0 Mid (по същество пътека за пътеки с по-високи глезени и хидроизолация). Не по-малко очевидно е как различните тегла имат влияние върху производителността на багажника. За начало, докато връзката не е перфектна, по-леката обувка като цяло ще предлага по-малко подкрепа и странична стабилност. Ако носите тежка опаковка, това може да представлява проблем, но за туристите или минималистите, преминаването в лека категория може да бъде чудесна идея. Тестване на Altra Lone Peak 4.0 Mid в очарованията на щата Вашингтон Винаги, когато можем, се опитваме да поддържаме теглото на нашите обувки до минимум, осигурявайки достатъчно комфорт и подкрепа за теглото на нашата опаковка и условията, но без да се налага да се привързваме около нещо допълнително. В зависимост от пътуването, това може да означава лек трайлинг стил за бързо опаковане чак до груба обувка като Asolo Fugitive GTX за преходи през Непал. Ако искате да изберете една обувка, за да направите всичко това, Salomon Quest 4D 3 GTX върши чудесна работа, балансирайки теглото и производителността. Навигиране на предизвикателна секция в лекия Salomon X Ultra 3 Mids Туристически обувки срещу туристически обувки Едно от първите решения при избора на туристически обувки е избирането или на обувка над глезена, или на обувки с нисък връх. Всеки стил има своите силни страни и ние ги използваме взаимозаменяемо за туризъм и туристически пътувания. Установихме, че моделите за туристически обувки варират точно толкова, колкото са изброените по-горе обувки, така че можете да избирате от твърди и поддържащи надолу до светлина и пъргави. Targhee III на Keen е направен както в варианти на обувки със среден ръст, така и в ниски горни обувки В крайна сметка диференциаторите са защита на глезена и стабилност. За скалисти терени, пресичане на вода, сняг и за пренасяне на раница за опаковане, обувката е предпочитаният от нас вариант. Но стилът с нисък топ отрязва материала и теглото, което го прави ясният избор за онези, фокусирани върху бързо и леко движение, без голям пакет. В този дебат няма категоричен правилен отговор, но теглото на вашата екипировка и условията, в които ще пътувате, могат да направят решението много по-просто. По технически и трудни пътеки обикновено предпочитаме туристическа обувка

Скованост и стабилност

По принцип обувката за туризъм е проектирана така, че да е стабилна, което обикновено включва парче твърда пластмаса, поставено между междинната подметка и подметката, известна като шина. Дължината на пластмасата може да варира от точно под свода до цялата дължина на багажника, в зависимост от предназначението. Ползата от твърда обувка е, че петата няма да падне при изкачване, което спомага за намаляване на умората на прасеца. Ето защо сковаността на един ботуш ще се увеличи заедно с техническите му способности, кулминация в изключително непоколебими обувки за алпинизъм, които могат по-добре да се справят с дълги върхови тласъци. В другия край на спектъра някои леки обувки нямат тази допълнителна структура, вместо да приличат на висока, гъвкава туристическа обувка. Раница в Quest 4D 3 GTX в Патагония За дневни походи по по-плосък или по-малко технически терен или ако се стремите да се движите бързо и леко, не можем да препоръчаме достатъчно лек и гъвкав туристически ботуш. Обувки като Altra Lone Peak 4.0 или Salomon X Ultra Mid са отличителни за тези приложения. Тъй като пътуванията ви стават по-дълги и пакетът ви става по-тежък, по-доброто решение е по-съществената обувка, която увеличава поддръжката на глезена. Потърсете Lowa Renegade или Salomon Quest 4D 3 за страхотна опция за всички наоколо, която е еднакво умела при завладяването на върховете на върха и многодневните раници. В краен случай, обувките в тежка категория като Asolo TPS са отлични за туризъм в райони, които се нуждаят от максимална поддръжка: раздвижване на храсти извън пътя, обикаляне на открита зона или преходи над груба земя.

Хидроизолация

По-голямата част от туристическите обувки са водоустойчиви, а сигурността от изненадващ потоп при пътуване с раница е достатъчно причина повечето хора да изберат модел GTX (Gore-Tex). За да направят тези обувки водоустойчиви, повечето дизайни имат водоустойчив и дишащ ботуш, поставен във външната тъкан. Обшивките на Gore-Tex са най-популярни и имат кеш-марката, но дори и собствените технологии като Keen’s Keen.Dry са подобни по отношение на хидроизолационните характеристики (това е дишането и някои несъответствия между моделите, където те ще се различават). Освен това към багажника се добавя водоотблъскващо покритие, което помага да се нанизат топчета и да се хвърлят водни капчици. UltraDry подплата на Vasque се представя добре на мокро Повечето туристически обувки са водоустойчиви, но това означава ли непременно, че трябва да бъдат? Хубаво е да имате хидроизолация, така че краката ви да не се намокрят при ходене през кал или пресичане на поток, но всички хидроизолации при пролетното или лятното пътуване с раница в Каньонландс правят краката ви горещи и потни (покриваме дишането по-подробно по-долу ). И може да се направи аргумент, че краката ви в крайна сметка ще се накиснат, независимо от водоустойчивия дизайн в наистина мокри и нещастни условия. Като алтернатива някои раници се обръщат към не водоустойчиви обувки с гетри над горната част за защита от атмосферни влияния. Въпреки че това няма да попречи на водата да попадне отстрани, обувките ще изсъхнат много по-бързо. А гетрите пазят вода, сняг или следи от остатъци от навлизане над горната част на багажника. Нашата хидроизолация е, че това е най-доброто за повечето хора, и по-специално за тези, които се впускат в планински райони, където винаги има вода по пътеката или дъждовна буря. Дизайните не са перфектни, но качествената водоустойчива подплата ще ви поддържа разумно суха при всички, освен в най-лошото време. И ако походите през сезоните на раменете, допълнителният слой добавя малко изолация от студа. Но туристите в уникално горещи и сухи места като Аризона и Юта може да се сервират най-добре с не водоустойчив модел, без значение колко малко възможности има на пазара. Три, които ни харесват, са Merrell Moab 2 Ventilator (братя от Moab Mid WP в този списък), Altra Lone Peak 4.0 Mesh и Hoka One One Sky Arkali. За по-дълбоко гмуркане по темата вижте нашата статия за водоустойчивите туристически обувки. Виждахме постоянно изпълнение на обувки с обшивки на Gore-Tex

дишащата

Без значение какво казват маркетолозите, правенето на водоустойчива обувка по своята същност влияе на дишането. Задържайки навлизането на вода отвън, по-малко влага (вашата пот) може бързо и лесно да избяга отвътре, което означава, че всички форми на водоустойчиви обувки могат да се затоплят през летните месеци. Има обаче големи разлики между моделите на багажниците в тяхната способност за проветряване. Открихме, че обувките от тежка кожа с подплата Gore-Tex често са най-лошите, докато Gore-Tex Surround в тежката мрежа от мрежата La Sportiva Nucleo е стъпка по-горе. Между тях Lowa Renegade и Salomon Quest 4D 3 се представят прилично със своята найлонова и кожена конструкция и лайнери Gore-Tex и са напълно подходящи за летни туристически пътувания. По-евтината мембрана в багажника на Keen Durand Mid отпадна от тези по-цени от нашите тестове. Освен това, ако желаете и сте в състояние да изкопаете напълно водоустойчивата облицовка, споменатите по-горе Merrell Moab Ventilator Mid и Hoka One One Sky Arkali са чудесни възможности за туристи и туристически туристи. Sabotooth на Oboz работи топло благодарение на вътрешната си водоустойчива облицовка

Системи за връзване

Дантелите са пренебрегвана функция на туристическите обувки, но играят важна роля в прилягането и комфорта. Ако една обувка има лоша система за връзване, предразположена към разхлабване, ще се наложи да се приспособявате постоянно по следите или да се справяте с горещи точки и мехури. Ако виновникът са само самите дантели, това е лесно решение: има много качествени заместващи дантели (и обикновено могат да бъдат намерени в местен магазин на открито). Но ако системата не държи крака ви или не пасва много добре, препоръчваме да потърсите другаде. Поради тази причина се колебаем да препоръчаме дизайните на дантела с еднократно бързо изтегляне от Salomon и Adidas. Макар и удобно, може да бъде по-трудно да персонализирате прилягането, което може да доведе до дискомфорт на дълги километри и при носене на тежка опаковка. Докато надграждате до по-агресивни дизайни, системите за връзване също трябва да напредват. Забележителните ъпгрейди на обувките включват заключващи куки в близост до завоя в глезена, като например това, което получавате върху обувките Quest или Renegade. Тези куки поддържат изключително добре къдриците, което увеличава комфорта и ефективността на пътя. Системата за връзване играе голяма роля за комфорта

Туристическа обувка „Горни“ материали

Видът на материала, използван в горната част на обувката, която е тъканта, която се свързва с гумената подметка, корелира директно с неговата издръжливост, водоустойчивост и способност за дишане. Най-често обувката или обувката ще бъдат направени с микс от синтетични (обикновено найлон), мрежа и кожа. Има изключения, особено при високия клас с кожени конструкции от една част. По-долу разказваме плюсовете и минусите на най-разпространените материали, използвани за туристически обувки. Синтетичен найлон и мрежа Тъкани найлон, както и отворени мрежести найлонови панели са често срещани при влизане и средно ниво, за да подпомогнат дишането. Те не са толкова известни със своята издръжливост, но вършат чудесна работа за намаляване на теглото. Освен това, платът може да абсорбира влагата по-бързо от кожена обувка. Изключенията включват Salomon Quest 4D, който е изработен от плътно тъкани найлонови панели, които имат сравними нива на издръжливост с някои кожи от Nubuck, въпреки многото външно шиене. Adidas използва лек синтетичен рипстоп на своите обувки Swift R Набук и велурена кожа Изработена е от пълнозърнеста кожа, но имайки четен завършек, който има усещане като велур, кожа Nubuck е често срещано място за обувки от среден клас. По-меката кожа на допир е по-лека и гъвкава от традиционните, лъскави опции от пълна кожа, но по-тънката конструкция не е толкова издръжлива. Той обаче е по-издръжлив от повечето вложки от найлонова мрежа и в резултат на това е обичайно да се намери комбинация от кожа и мрежа Nubuck, като кожените парчета придават на обувките малко повече здравина. Освен това, кожа Nubuck има тенденция да диша по-добре от пълнозърнеста кожа и не е толкова предразположена към показване на белези, благодарение на четлото си покритие. Велурната кожа е издръжлива и сравнително лека Пълнозърнеста кожа Този тип горнище най-често се среща на здрави, тежки обувки. Ще намерите кожени горни части от една част на обувки от висок клас като Asolo TPS 520 или в колекцията на обувките на Danner. Тези дизайни не са леки или дишащи, но са невероятно жилави и водоустойчиви. Те се нуждаят от известна поддръжка, за да поддържат кожата в добра форма, но ще възнаградят тези усилия за почистване с конструкция, която е създадена да надживее всичко останало на пазара. Като допълнителен бонус, някои обувки като Danner Mountain Light могат да бъдат отново подметнати, така че не е необходимо да сменяте цялата обувка, след като носите багажника.

Видове междинна подметка

Докато носите туристически обувки, обикновено е да носите прилично количество тежест, което поставя много стрес на краката ви. В комбинация с гумената подметка, междинната подметка играе съществената роля на амортисьора от удари и осигурява допълнителен слой защита от остри скали. В зависимост от дизайна, междинните подметки варират от много тънка (бърза обувка) до твърда и съществена (пълна кожена туристическа обувка). Повечето включват EVA пяна, PU или комбинация от двете в тяхната конструкция. Обувката на Toka на Hoka е с вдъхновена междинна подметка EVA Повечето леки и средни туристически обувки използват EVA пяна в междинната подметка. Лекият мек материал извежда част от ужилването от удара върху петата или средния крак, а освен това е изключително лек. Не всички EVA трябва да се третират еднакво и защитените версии могат да варират от супер меки до леко твърди. За регистриране на сериозни километри по по-трудния терен предпочитаме твърда и подкрепяща междинна подметка, а не прекалено много възглавничка. Тези прекалено меки междинни подметки също имат тенденция да се разпадат с течение на времето, подобно на обувка за движение на пътя. Като цяло плащате повече за подобрен дизайн на междинната подметка и по-висококачествено EVA съединение. PU За по-трудни приложения или когато е приоритет да изолирате краката си от груби удари, производителите ще използват PU или полиуретанова междинна подметка. Тази устойчива пяна е много по-лек от средните ходила само с EVA, но ще издържи по-дълго и ще се справи по-добре с по-тежък товар. Освен това те ще запазят формата си по-дълго и няма да са склонни към компресиране като EVA. Обувки като Asolo TPS 520 Evo използват полиуретанова стелка, но популярността на материала се разширява до опции за среден клас – въпреки допълнителните разходи – Scarpa Zodiac Plus е последен пример. Scarpa Zodiac Plus има хибриден дизайн на междинната подметка EVA и PU

Ходила и сцепление

Мотивацията зад надграждането от лек крос треньор до истинска туристическа обувка или обувка често е за подобряване на сцеплението. По начин, по който по-ежедневните обувки никога не могат да се съпоставят, туристическите обувки са скачащи и се спускат по-добре, когато движението става каменисто, хлъзгаво и стръмно. И почти по същия начин, по който Gore-Tex доминира на пазара за хидроизолация от среден до висок клас, Vibram обитава подобно пространство за подметки. Не всички модели на Vibram обаче трябва да се третират като равни, тъй като производителят на каучук адаптира проектите си за конкретните обувки и марка. Някои имат много по-големи уши под краката за сериозно сцепление с кал (Vasque St. Elias), а други дават приоритет на лепкава гума за търкаляне над скали. Има и още опции за входно ниво, които се справят добре по-лесни пътеки, като ушите, които ще намерите в долната част на обувките и обувките на Merrell Moab. Урокът си струва да разгледате дълбочината на ускорението и описанието на типа съединение, за да разберете къде конкретна подметка ще се представи най-добре. Направихме впечатление от протектора Vibram на обувките Lowa Renegade Salomon е една марка, която не дава външни източници на своите нужди. Вместо това те използват вътрешната си марка ContraGrip за всички свои модели обувки и обувки. И с дългогодишен опит във всичко – от пътека за бягане до пешеходен туризъм, те не стигат до експертиза. Нивото на качество и производителност е в съответствие с предложенията на Vibram от цялата страна, от всичко – от бързите и леки туристически обувки X Ultra Mid до най-грубите ранични обувки Salomon Quest 4D 3.

Защита на пръстите

Капачки за пръсти или гумени панталони покриват предната част на много туристически обувки и ние ги считаме за основен елемент на дизайна на обувките с раница. Тези дебели парчета гума са там, за да държите пръстите на краката си в едно парче, ако случайно – а в нашия случай евентуално – изритате скала по пътеката. Някои отличия от нашия списък по-горе включват зодиака Scarpa и планинския треньор на Salewa, които имат защита, която се увива изцяло около предната част на стъпалото. За да намалят теглото, някои производители от време на време ще отнемат или намаляват тази функция, включително обувките Altra Lone Peak 4.0. Говорейки от опит, бихме предпочели Алтра да включи по-съществена, след като хвана и натърти палеца на скала в туризъм в Очарованията на Вашингтон. Ако отидете на лек, защитата на пръстите на краката е една област, в която можете да пожертвате. Salomon X Ultra 3 Mid предлага отлична защита на пръстите на краката

Стелки

Правилното прилягане може да бъде истинска болка и в много случаи вината е родова, плоска стелка. За щастие, премахването на стелките ви е много лесно и замяната им с модел на следпродажбен пазар, който е специфичен за размера и формата на стъпалото ви, може да отстрани повечето болести по обувките. Новите стелки могат да осигурят повече или по-малък обем за попълване на обувката, подобряване на прилягането под арката и увеличаване или намаляване на възглавницата и удара. Препоръчваме да проверите стелките на Superfeet за техния богат избор от опции и надеждна репутация в обувки за бягане, ски обувки и туристически обувки. Източник: Pohod.eu

Последно

Още по темата