вторник, юли 9, 2024

Трябва ли да се броят калориите?

Има един необичаен феномен сред хората, които тренират от скоро. Те са готови да се потят с часове във фитнеса, за да отслабнат, но отказват да отделят 5 минути на ден, за да проследяват диетата си. Бързо губят време, без да постигнат целта си.

Зад намаляването на мазнини и натрупването на мускулна маса обаче има наука. Броенето на калории е начин да приложите тази наука в действие. Научете защо и как в статията.

Какво представляват калориите?

Калориите са мярка за енергия, която обикновено се използва за измерване на енергийното съдържание на храната и напитките. Технически погледнато, хранителната калория се определя като количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на 1 килограм вода с 1 градус по Целзий.

Вие използвате калориите, които приемате за основни функции като дишане и сърдечен ритъм, както и за ежедневни дейности като ходене. Всички излишни калории се съхраняват като мазнини. Когато редовно превишавате нужните ви калории, с течение на времето ще напълнеете. Това е факт, от който не можете да избягате.

Защо трябва да броите калории?

Науката за отслабване или наддаване на тегло се основава на изчисляване на количеството енергия, необходимо за поддържане на тялото здраво. Всичката храна, която консумирате, съдържа калории, които осигуряват на тялото енергия, за да функционира.

Правилното хранене започва с правилния избор на храни, които са естествени и минимално преработени. След това трябва да се запознаете с правилата на енергийния баланс.

Ето и какво включват те:

  • Ако приемате повече калории, отколкото изгаряте, ще напълнеете.
  • Ако стимулирате тялото чрез тренировка, то ще изгради предимно мускулна маса и малко мастна тъкан от излишните калории.
  • Ако приемате по-малко калории, отколкото изразходвате, ще отслабнете.
  • Отново, ако имате адекватен прием на протеин и достатъчно силен стимул чрез тренировка, загубата ще бъде предимно от мастна тъкан.

Никой друг фактор няма по-голямо влияние върху състава на тялото от този за енергийния баланс. Калорийният калкулатор на Forlife ще ви помогне да изчислите колко калории са ви необходими спрямо пола, възрастта и височината ви.

Защо се броят калориите?

Широко разпространено е, че калориите нямат значение, както и че броенето им е загуба на време. Въпреки това, когато става въпрос за вашето тегло (независимо дали искате да отслабнете или да качите килограми), броят на калориите е важен.

Без да следите калорийния прием и макронутриентите, трудно ще постигнете стройна фигура. Можете да наддадете на тегло, като ядете само пилешко филе и броколи, ако приемате повече калории, отколкото изгаряте.

 

Ако знаете какъв е необходимия ви прием, можете да ядете всичко и пак да успеете да постигнете целта си. Най-лесният път към дългосрочно отслабване обаче е чрез консумацията на предимно натурална и минимално преработена храна.

Защо поне 90% от диетата трябва да идва от непреработени храни?

На първо място, защото по-ниският калориен прием означава и по-ниска консумация на витамини и минерали. В случай че приемате повече естествени храни, ще си осигурите по-богата на хранителни вещества диета.

Второ, при по-нисък калориен прием ще сте гладни. Когато храната е минимално преработена, като чисто месо, зеленчуци, ядки и плодове, тя има по-ниска калорична плътност и ще ви държи сити за по-дълго време.

Опитайте да изядете 400 калории от пилешки гърди и 400 калории от бургер и ще видите коя от двете храни ще ви държи по-дълго време сити.

Последно

Още по темата