Тръмп подписа указ за изграждането на стена по границата с Мексико

454

Президентът Доналд Тръмп подписа указ за изграждането на стена по границата между САЩ и Мексико, което бе най-яркото му предизборно обещание, предадоха Франс прес и ДПА.
„Говорим за това от самото начало“, каза Тръмп при подписването на указа на кратка церемония в министерството на вътрешната сигурност.
Освен издигането на стена, в указа се предвижда и увеличаване на ресурсите за граничните, имиграционните и митническите служители, включително увеличаване на броя им, увеличаване на площта на обектите за задържане на незаконни имигранти и гаранции за депортирането им.
„Изграждането на тази бариера не е просто предизборно обещание, това е първи етап на здрав разум за истинско обезопасяване една в момента пропусклива граница“, заяви говорителят на Тръмп Шон Спайсър.
Той обяви, че по границата ще се изградят повече центрове за задържане на имигранти, за да е „по-лесно и по-евтино“ незаконните имигранти да бъдат задържани, а след това връщани в страната им.
Само пет дни след встъпването си в длъжност новият президент републиканец освен това подписа друг указ за по-строго прилагане на имиграционните закони, по-специално спирането на федерално финансиране за т.нар. „градове-убежища“ и щати, които са обявили, че няма да прилагат имиграционното законодателство на страната.В градове като Сан Франциско местните власти, в които често пъти мнозинство имат демократите, отказват да сътрудничат на федералните власти в действия срещу незаконни имигранти, отбелязва Ройтерс.
Очаква се в близките дни Тръмп да вземе мерки и за ограничаване на законната имиграция, включително чрез ограничаване на броя на бежанците и блокиране на издаването визи за граждани на редица страни с преобладаващо мюсюлманско население като Сирия, Судан, Сомалия, Ирак, Иран, Либия и Йемен.
Сегашното предложение на Тръмп включва най-малко четири месеца спиране на приема на всякакви бежанци и временна забрана за влизане в САЩ на хора от страни с мюсюлмански мнозинства.
В днешно интервю за Ей Би Си Тръмп заяви, че строежът на стената на 3200-километровата граница ще започне до няколко месеца и че Мексико ще възстанови на САЩ „100 процента“ от разходите.
Очаква се американските данъкоплатци да поемат разходите по стената, но Тръмп уверява, че Мексико ще възстанови сумата, без обаче да уточни как, отбелязва Асошиейтед прес.
Тръмп многократно е казвал, че по границата ще се издигне стена, но говорителят му Шон Спайсър днес заяви, че президентът е наредил изграждането на „голяма физическа бариера“.
В момента във Вашингтон е на посещение официална мексиканска делегация за предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия. Целта й е да подготви срещата между новия американски президент и мексиканския му колега Енрике Пеня Нието на 31 януари във Вашингтон.
Министърът на икономиката Илдефонсо Гуахардо обаче предупреди, че има „червени линии“, които не бива да се преминават. Самият Пеня Нието настоява, че страната му няма да плаща за стена по границата й със САЩ.
Източник: БТА