вторник, юни 11, 2024

Тракторни косачки за градината – 5 полезни критерия за покупка и съвети за поддръжка

Ако градината ви е по-голяма от 500 квадратни метра площ, то смислена инвестиция, за която можете да помислите, представлява закупуването на тракторна косачка, тъй като тя ще улесни значително работата ви.

Изборът от тракторни косачки е разнообразен: от малки маневрени косачки, които могат лесно да достигнат всеки ъгъл в градината и могат да се прибират, за да се спестят място, до по-големи косачки с широка режеща повърхност за бързо обработване на особено големи, обширни площи, като например ниви или пасища, любителите градинари ще намерят всички модели в добре заредения специализиран магазин на КУБОТА.

Критерии за избор на тракторна косачка

Трябва да изберете тракторната косачка, като се съобразите с два критерия:

 • състоянието на градината ви, и
 • последващото съхранение в гараж или друго подобно място.

Тракторни косачки за оптимална поддръжка на големи градини

В допълнение към конвенционалната косачка за трева с електромотор или двигател с вътрешно горене има и други алтернативи за възстановяване на добре поддържаната тревна площ в градината до желаната дължина. Освен изморителните методи, като например работата с механична косачка на барабан, има и изключително удобни решения, които карат сърцето на всеки градинар-технофил да бие по-бързо.

Външният вид на тракторните косачки напомня на малък трактор и нищо повече, но тези „луксозни“ косачки имат всичко. С тяхна помощ големите тревни площи се косят бързо, прецизно и без особени усилия. По този начин едно задължение се превръща в удоволствие и човек може да инвестира спечеленото допълнително време в почивка или повече време, прекарано със семейството.

В следващите редове ще откриете необходимата информация, с която трябва да се запознаете преди закупуването на тракторна косачка.

Оборудване на тракторна косачка

Както при всяка скъпа покупка, първото правило е: не спестявайте в грешния край. Добри косачки с възможност за каране се предлагат на цени от около 3000лв и за разлика от по-евтините алтернативи имат значително по-малко слаби места. Окачването на колелата, скоростната кутия или кормилното управление често причиняват главоболие на собствениците на евтини косачки след известно време, така че трябва да изберете маркова машина още от самото начало, за да се радвате дълго време на функционалната си косачка.

Друг важен фактор, който трябва да вземете предвид при покупката, е състоянието на терена. Ако градината ви е с големи неравности и наклони, уверете се, че косачката е с по-широко междуосие, за да не се преобърне.

Освен това колелата трябва да са възможно най-широки и да имат нехлъзгащ се протектор, за да не могат да се изплъзнат заедно с косачката дори на мокра тревна площ.

Съвет: Препоръчително е тревата да се коси, когато почвата е суха. Влажната трева се коси много по-трудно.

Важен момент е и коша за събиране на тревата. Тук изпразването трябва да бъде възможно най-просто, за да не отнема излишно време. Много косачки имат индикатор за нивото на запълване, който надеждно сигнализира, когато кошът трябва да се изпразни. По този начин ще избегнете запушването на косачката и ще си спестите досадното почистване.

Допълнителна екстра е връзката на водача с коша директно от косящата платформа. Това улеснява изваждането на тревата от косачката и от контейнера за събиране. В допълнение към функцията за косене, при косачките на колела, разбира се, не трябва да се пренебрегва и комфортът на водача.

Регулируемият на височина волан и удобната седалка трябва да са част от оборудването, за да се избегнат нежелани ефекти като болки в гърба след продължителното седене. Препоръчваме ви да купувате от специализиран търговец, тъй като можете да разгледате и сравните устройствата на място.

В допълнение към технологията и външния вид на косачката, често роля играе и акустиката. Нивото на шума на косачките варира значително, което трябва да се вземе предвид при покупката.

Съвет: Изпробвайте желания модел в специализиран магазин. Така най-лесно и бързо ще можете бързо да определите дали устройството е подходящо за вашите нужди и финансови възможности.

Пет общи критерия за покупка

 1. Уверете се, че тракторът косачка може да бъде преоборудван. Резервните части също трябва да могат да се поръчват повторно. Информирайте се предварително за всички допълнителни опции, като вериги за сняг, ремаркета за пътна сол и снегорини за трактори за трева.
 2. Избирайте производители, които предоставят своите косачки за каране с печат за изпитване или сертификат за безопасност.
 3. Любителите градинари могат да избират между три варианта: косачки със задно или странично изхвърляне и модели с опция за мулчиране. При последния вариант не е необходимо да улавяте изхвърлените отпадъци в събирателната торба, а изрезките остават върху тревата като естествена тор.
 4. Трудните терени трябва да се косят само с тракторни косачки със задвижване на четирите колела. Модел със задвижване на задните колела е напълно подходящ за нормална домашна градина без наклони.
 5. Тракторните косачки с ходова част се предлагат с дизелово или бензиново задвижване. Има възможност за избор на автоматична или ръчна скоростна кутия.

Силни и слаби страни на тракторните косачки

По-долу ясно сме сравнили силните и слабите страни на тракторните косачки, за да ви помогнем максимално при взимането на решението.

Предимства

 • Тракторните косачки за трева са идеални за големи градини и обширни полета
 • С тях досадната работа по косенето може да се извърши много по-бързо и с по-малко натоварване на гърба.
 • Нещо повече, косенето на тревата е и забавно: децата с радост биха се повозили на мини трактор.

Недостатъци

 • Дори и най-големите трактори имат едно изключително слабо място – радиусът на завиване. Особено в градини с много дървета, храсти и жив плет косенето на тревата с големи и доста тромави косачки може да се превърне в проява на търпение, тъй като е трудно да се подстрижат точно преходите.
 • Избягването на препятствията също може да се окаже изключително сложно – тук трябва да се планират множество връщания назад и напред.
 • Ако шофирате косачката с висока проходимост твърде близо до храсти, жив плет и дървета, рискувате да надраскате лаковото покритие, което прави градинския инструмент по-податлив на ръжда и влошава външния му вид.

Правилна поддръжка на тракторната косачка

Помислете за размера на  тракторната косачка: тя заемат много място в гаража. Тракторът е скъпа покупка и трябва да се грижи за него по подходящ начин, за да остане функционален дълго време, в противен случай съществува риск от износване. След всяка употреба косачката трябва да бъде измита с течаща вода от градинския маркуч. Важно е да се отдели необходимото време за качествено почистване на долната част на корпуса на косачката, изхвърлящият улей и изпразненият събирателен кош.

Внимание: Никога не почиствайте тракторната косачка с препарат за почистване под високо налягане.

Информация за необходимата смяна на маслото, запалителната свещ или въздушния филтър можете да намерите в графика за поддръжка в инструкциите за експлоатация. Ако не сте уверени в подобни основни дейности по поддръжката, можете да възложите на специалисти да извършат основен ремонт на устройството.

Преди започването на зимния сезон косачката трябва щателно да се почисти, а долната страна на корпуса- да бъде обработена с маслен спрей, за да предотвратите появата на ръжда. Ако е необходимо, съществуващата светкавична ръжда може да се отстрани със специална полираща памучна вата.

При съхранение през зимата е необходимо също така да се изпразни резервоара за бензин. Накрая е препоръчително да се зареди акумулатора още преди зимната ваканция и след това отново преди първото пускане в експлоатация през пролетта.

Последно

Още по темата