петък, май 17, 2024

Тайните на избора на покривка на маса

Всяка домакиня иска интериорът на къщата й да се различава от другите и да притежава уникален вид. Затова много би помогнал и правилният избор на покривки на масата. С тяхна помощ можете да преобразите напълно вида на помещението и да го превърнете в уютно и привлекателно място за хранене и приятни разговори със семейството, близки и приятели.

В наши дни съществува богат асортимент от покривки за маса. Ето и съветите на специалистите, как да не сгрешите при избора.

Напоследък масите, покрити със стъкло, станаха доста модерни. Естествено, тях специално е по-добре е да не ги покривате със стандартна покривка, а само с такава, която е тип каре.

Форма и размер

По форма покривките могат да бъдат правоъгълни, квадратни, кръгли, овални. Съответно, моделът трябва да бъде избран в съответствие с формата на плота на вашата маса. Също така, трябва да вземете предвид дължината, ширината и височината на масата. Ако краищата на покривката висят с около 20 см от всяка страна на масата, това се счита за перфектен вариант.

При празнични събития от рода на сватби и банкети, допустимата норма за висене на краищата на покривката е до 40 см, а при специални тържествени случаи тя може почти да достига до пода.

За да не сгрешите при избора на покривка за маса, трябва да се съсредоточите и върху цялостния дизайн на стаята – конкретните цветове и шарки следва хармонично да се комбинират с цветовете на завесите, кърпите, съдовете, приборите за хранене, мебелите и дори тапетите.

Материали

За всекидневна употреба е по-добре да заложите на покривка от практичен синтетичен материал, който се почиства лесно.

За празнични събития е по-добре да покриете масата с луксозна покривка. Съществуват страхотни предложения, които притежават защита от петна, съхнат бързо и се гладят добре.

Така например, една ленена покривка за маса е по-подходяща за декориране на маса във всекидневната, примерно, при специални поводи. Със сигурност изглежда богато, но след ране се свива, набръчква и не се глади добре.

Плетените с една кука ажурни покривки изглеждат много елегантно. Вероятно никога няма да излязат от мода. Но е по-добре да ги използвате само като декорация на стаята, особено, ако сте фенове на винтидж интериорите.

За празнични събития е добре да изберете комплект от салфетки и покривка – могат да бъдат копринени или пък памучни, това вече зависи единствено от конкретните ви предпочитания.

Избор на цвят за покривката за маса

Нюансите на покривката за маса и салфетките могат да бъдат съчетани в един цвят или да се използват контрастни цветове. В този случай трябва да се внимава, за да се гарантира, че такива нюанси присъстват и сред останалите елементи от интериора или масата.

Ако се затруднявате при избора на цвята, можете да използвате неутрални нюанси като бежово, кремаво, прасковено, златно или бяло.

Още няколко важни неща:

  • За разтегателните маси е най-добре да използвате две покривки;
  • Маса, покрита с красива, елегантна покривка, ще преобрази напълно атмосферата в къщата, като я направи по-елегантна и уютна;
  • За да ви служи покривката за маса дълго време, трябва да спазвате стриктно указанията за поддръжка, обявени от производителя.

Последно

Още по темата