четвъртък, юли 11, 2024

Среднощна акция в Родопите: Спасители издирваха заблудени туристи над Смолян

Изгубили се туристи над Смолян, вдигнаха на крак спасителни екипи, които в продължение на няколко часа ги издирваха в района на Кайнадина, над Смолян.
Всичко започва около 19:30 ч. Снощи, след като на телефон 112 постъпва сигнал от мъж и жена, които съобщават, че са изгубени в горски масив на Еко пътека Смолян – Могилица.
Издирват майка и дъщеря, изгубени в Лозен планина
Веднага били сформирани няколко екипа от спасители, като единият е бил изцяло от служители на МВР, а другият от Планинска спасителна служба – Пампорово. Спасителите поддържали връзка със заблудените туристи, като това било възможно, благодарение на мобилните им телефони. Така по описание, от загубилите се, екипът на Планинската спасителна служба, които са били с шейна, успяват да стигнат до тях, малко след полунощ, като туристите се намирали вече на противоположната страна на Кайнадина и ги спасяват.
Състоянието на двамата е било доста тревожно, тъй като били премръзнали. Веднага са откарани в смолянската болница, където им е оказана първа помощ, а в последствие и настанени в отделение. Те са с измръзвания по крайниците, но без опасност за живота. Спасителната акция е приключила в около 3 часа през нощта.
Момчетата, които се изгубиха в Балкана, били неопитни
По-късно двамата – 43-годишния мъж от Пловдив и жената на 33 години от Кюстендилско, разказали, че са стигнали предният ден с такси до района на Затворническото общежитие над Смолян и от там продължили пеша по една от пътеките, след което се загубили.
„Незнаем никакви подробности за тях, каква им е връзката и защо са избрали да извършат подобен преход, като районът през зимата там е особен неблагоприятен за подобно нещо, а те са нямали и нужната подготовка“, коментираха от спасителната служба в Памророво.
От полицията в Смолян, също нямаха повече информация за двамата пострадали. „За нас по-важното беше да ги спасим, тепърва предстоят беседи с тях, за да разберем, какво са правили в този район, както и останалите подробности“, коментира директорът на ОД на МВР – Смолян главен комисар Николай Димов.
 

Последно

Още по темата