вторник, април 23, 2024

SOS: проблеми с канализацията в апартамента

Блокирането на канализацията в апартамента е неприятен проблем и трябва да се реши бързо. За съжаление, доста хора не схващат, че това е много спешно и чакат до последно докато ситуацията стане напълно неспасяема.

В тази статия ще обясним какво да направите, ако канализацията се запуши.

Какви са най-честите причини за проблеми с канализацията в апартамента?

В действителност тя може да се запуши по различни причини:

  • Прекалено твърда вода, която води до отлагане на котлен камък;
  • Запушване с голям предмет, който може да е от всякакво естество и да е изпуснат неволно;
  • Натрупани строителни материали – например, пясък, чакъл и др.;
  • Тоалетна хартия, запушена в тръбите.

Разбира се, че може да има и други, по необичайни причини като земетресение, което да е довело до нарушения в канализационната мрежа, но трябва да се премахне възникналото блокиране в канализацията.

За целта първо трябва да определите мястото, в което има проблем. Обикновено в тази ситуация трябва да се обадите на водопроводчик.

Някои хора искат да спестят пари и мислят, че могат да се справят сами. Те купуват химически препарати за почистване на канала, но същите рядко дават отличен ефект. Най-често хората използват Domestos, Tiret, Mr. Muscle, Tofix и Mole, но ВиК специалистите са на мнение, че те са отлично профилактика при поддържане на канализацията в апартамента. По принцип такива препарати унищожават плаката върху тръбите, която се образува поради отлагането на мазнини, протеини, соли и др.

В крайна сметка, при проблем в канализацията единствено правилното решение е да се доверите на фирма за ВиК услуги. Професионалистите бързо ще локализират къде точно е проблемът и с подходяща техника ще могат да го разрешат веднага.

За да нямате неприятни проблеми с канализацията, опитайте се да не изхвърляте непотребната храна в тоалетната и да не изпускате чужди предмети там. Ако вие или някой друг член на семейството случайно изпуснете нещо в тоалетната чиния, трябва да сложите ръкавица и да бръкнете веднага, ако може да извадите предмета.

Не забравяйте, когато извършвате ремонт в банята, да покриете тоалетната чиния с капак или найлон, така че останките от строителни материали да не попаднат в нея.

В доста случаи проблемите с канализацията се дължат на стари тръби, които вече са  амортизирани. Запушванията често се появяват в ръждиви тръби, тъй като на повърхността им лесно се натрупват налепи. За да избегнете ВиК проблемите, заменете старите тръби с нови полимерни.

За целта използвайте услугите на фирма, която се слави с добро име в бранша. Нека нейните специалисти направят първо оглед, а после подпишете договор за услугата, в която е фиксирана цената и дишайте спокойно. Не се доверявайте на самозвани майстори, които могат да причинят повече вреди като в същото време поискат голяма сума пари.

 

 

Последно

Още по темата