четвъртък, юли 11, 2024

Широко усмихнатите хора се възприемат като некомпетентни

Хората с широки усмивки се възприемат като по-сърдечни, но по-малко компетентни в своята област, установи проучване, цитирано от в. „Дейли мейл“.

24-каратовата усмивка успешно може да се използва от рекламните агенции за промоцията на услуги, които не носят висок риск. Но ако се рекламира високо рискова оферта, като медицинска процедура или правен съвет, тогава за препоръчване е едва загатната усмивка тип „Джоконда“, която се възприема като по-компетентна.

Експериментите били проведени с доброволци от екип на университета в Канзас. Участниците гледали снимки с широко усмихващи се рекламни лица и фотоси на едва загатнати усмивки. 24-каратовите усмивки се възприемали като по-глупави и непрофесионални.

Във втора поредица от експерименти на участниците били показвани снимки от различни кампании за набиране на средства в интернет за реализацията на проекти в сайта Кикстартър. Когато търсещите финансиране публикували своя снимка с широка усмивка, даренията стремглаво спадали с 50 процента в сравнение с по-начумерените кандидат-реципиенти.

Авторката на проучването Джесика Ли коментира, че никога не би легнала под скалпела на сърдечен хирург, който се рекламира по някакъв начин с широка усмивка, защото той подсъзнателно ще й се стори като по-малко компетентен. И обратното – ако трябва да си търси фланелка от нов магазин, тя със сигурност ще си я купи, ако й я предложи рекламно лице с широка усмивка!“

Последно

Още по темата